• Az év első felében indul a Robot Cache, egy új online piactér
  • A rendszer a kriptovalutáknál ismert megoldásokat alkalmazza
  • Itt vásárolt játékaink viszonteladására is lesz lehetőség

Ha Brian Fargo neve ismerős, az nem véletlen: az úriember már sok mindent letett az asztalra. Az Interplay és az inXile alapítója és elnök-vezérigazgatója ugyan visszavonul a játékfejlesztéstől, da az ipartól nem, és most igen nagy fába vágja a fejszéjét. Fargo egy új online piacteret nyit, mely forradalmian új megoldásokkal igyekszik meghódítani a játékosok szívét. Nagy szavak, lássuk, mire alapozzák.

Nem titok, hogy a Valve nem kis részt hasít az eladások után (70/30 arányban osztoznak a fejlesztővel), a Robot Cache ezen változtatna, valamint a megunt játékok eladását is lehetővé teszi, és a tervek szerint még a második negyedévben elrajtol. A megoldást a kriptopénzek mögött rejlő techonlógia (blockchain) jelenti, egy decentralizált piactér fenntartása ugyanis jóval olcsóbb lehet, így a fejlesztők akár a haszon 95%-át is zsebre tehetik.

Ami viszont minket, játékosokat jobban érint (az esetlegesen kedvezőbb árak mellett, bár erre azért nem fogadnánk nagy tételben), az a játékok viszonteladásának lehetősége. Magyarán a végigjátszott játékokat áron alul értékesíthetjük, mely eladás után a haszon 70%-a a fejlesztőnél, 25%-a a felhasználónál, 5%-a pedig a szolgáltatónál landol. A zsetont a felület saját kriptopénzében, IRON-ban kapjuk vissza, melyet vagy a rendszerben tartunk jövőbeni játékok vásárlására, vagy bankszámlánkra is kérhetjük.

robot-cache-1.jpg

Miként lehetséges ez? Az Ethereum blockchain hálózatára épülő IRON tranzakciói és a vásárlások könyvelése decentralizált módon zajlik, vagyis a felhasználók egy része végzi a munkát, vagy ha úgy tetszik “bányászik”. Így a rendszer fenntartása, mint mondtuk olcsóbb lehet, de hogy legyen aki elvégzi azt, vagyis könyvelésre ösztönözzék a rendszer minél több felhasználóját, a munka elvégzéséért időarányosan IRON jár majd. Emelett időszakosan különféle közösségi feladatok teljesítéséért, mérföldkövek eléréséért is jutalmat fognak osztogatni az abban résztvevőknek.

Az érdeklődők számára február 15-től elővásárlásra lesz lehetőség 50 ezer dollár ellenében (a különféle intézményeknek mától alkalma van bevásárolni magát), melyért úgynevezett Simple Agreement for Future Token (SAFT) jár, melyet a platform elinulásakor IRON-ra váltanak majd az üzemeltetők. A gyűjtés célja nem kevesebb, mint 15 millió dollár, ezt a pénzt marketingre és játékok megjelentetésére, szerződésekre fordítanak.

robot-cache-2.jpg

Mindezek fényében szerintetek van esélye az új piactérnek?