Tavasszal nálunk kifejezetten pozitív értékeléssel távozott a tesztlaborból a Mi Smart Band 4, amit csak megerősíteni tudok azzal, hogy azóta már nálam is a mindennapjaim része egy ilyen kis kütyü. Már csak ezért is nagy érdeklődéssel vártam, hogy mit talált ki a Xiaomi a legújabb, ötös számú modell kapcsán, és bár a Mi Smart Band 5 végül egyáltalán nem okozott csalódást, a bő kéthetes teszt során arról sem feltétlenül lettem meggyőzve, hogy ideje eggyel újabb szériára váltanom.

mi-band-5-01.jpg

Az előrelépés bizonyos elemekben természetesen megkérdőjelezhetetlen: ilyen például a legszembetűnőbb összetevő, a kijelző. A továbbra is kristálytiszta AMOLED panel nemcsak nagyobb lett egy picivel (0,95 helyett immáron 1,1 hüvelyk), hanem a maximális fényereje is 400 nitről 450-re nőtt, így még az eddiginél is ritkábban kell árnyékot vetnünk rá az erős napsütésben. De tapasztalatom szerint a kijelző érzékenysége is megnőtt, amihez kapcsolódóan van egy vicces sztorim is. Már korábban is feltűnt, hogy zuhanyzás közben a vízcseppek simán be tudják kapcsolni és el tudják lapozni a karkötő óralapját (a Mi Band 4 esetében nem nagyon tapasztaltam hasonlót), egyszer azonban nem figyeltem erre, és sikerült eljutnom egy olyan oldalra, ahol értesítő hangjelzést lehet beállítani egy adott pulzusszám felett. Én ebből csak annyit érzékeltem, hogy kint vadul visítani kezdett a telefonom, utána pedig magyarázkodhattam, hogy mégis mit csináltam a zuhany alatt, amitől felment a pulzusom. Ilyen az, amikor valami már túl jól működik!

mi-band-5-02.jpg

A némileg nagyobb (és az elemeket, azok dizájnját és elrendezését tekintve még jobban testreszabható) és világosabb kijelző sajnos valamivel kisebb kapacitású akkumulátorral párosul (135 helyett csak 125 mAh), mint legutóbb, amiből sajnos egyenesen következik az, hogy az üzemidő is csökkent. Amíg a Band 4 folyamatos értesítésekkel és alvásfigyeléssel rendszeresen hozza a bő két hetet, addig a Band 5 még ezt a 14 napot is csak szűken húzta ki egy teljes feltöltéssel. Ilyen téren tehát egyértelmű a visszalépés, de legalább annyi vigasz akad, hogy ezúttal már nem egy bölcsőbe kell belehelyeznünk a kütyüt, ha meg szeretnénk etetni, hanem egy mágnesesen rögzíthető töltőkábelt kell csak az aljára csatlakoztatnunk, aminek az az óriási előnye, hogy így nem kell minden egyes alkalommal kivennünk azt a továbbra is nagyon komfortos és strapabíró szilikonszíjból.

mi-band-5-03.jpg

Nézzük a szoftveres újdonságokat, merthogy azok is akadnak. A legfontosabb, hogy a 3 tengelyes gyorsulásmérő és a szintén 3 tengelyes giroszkóp adataira támaszkodva a telefonunkon futó Mi Fit alkalmazás immáron 6 helyett 11 sportolási módot tud kezelni, evezőgép, jóga, elliptikus, szobabicikli és ugrálókötél módokkal, így most már ezen mozgástípusok esetén is sokkal hatékonyabb visszajelzést kapunk az elvégzett munkáról. A pulzus- és az alvásfigyelés is teljes, 24 órás, utóbbi esetében pedig most már a REM-fázist, illetve a nap közbeni szundikat is külön regisztrálja az applikáció, így ilyen téren is részletesebb adatok állnak rendelkezésünkre. Van még egy-két újdonság, mint például a stressz szintjének mérése, ami nem igazán győzött meg arról, hogy érdemi haszna van, a menstruációs ciklus, illetve az ezzel kapcsolatos értesítések beállítása ellenben bizonyára hasznos funkció a női felhasználók számára.

A Mi Smart Band 4 a maga 9990 forintos árcédulájával ár-érték arányban verhetetlennek számít a belépő szintű aktivitásmérők piacán, az utód pedig 14 990 forintért nem feltétlenül nyújt annyival többet, hogy megérje váltani miatta. A nagyobb és fényesebb kijelző, illetve az új funkciók persze mind hasznosak, mint ahogy a kényelmesebb töltés is örömteli, ám az alacsonyabb üzemidő sajnos visszalépés, mint ahogy továbbra sincs NFC, illetve magyar ábécé-támogatás, így az üzenetek még mindig nem jelenítenek meg jól minden betűt. Aki csuklóra érkező értesítésekkel (némi visszajelzéssel megspékelve az egészségéről, és persze óra funkcióval) szeretné kicsit kényelmesebbé tenni az életét, de még nincs ilyen okoseszköze, az nyugodtan bevállalhatja a Mi Smart Band 5-öt, hiszen a még mindig remek ár-érték arány miatt csalódni aligha fog benne. A már meglévő felhasználók számára azonban nincs annyi újdonság a mérleg pozitív serpenyőjében, hogy igazán indokolt legyen a váltás az eggyel újabb verzióra.