A videójátékok világát ismerőknek jó eséllyel nem kell bemutatni azt a Plague Inc.-et, ami mind okoseszközökön, mind számítógépen kifejezetten népszerűnek számít, és amivel még a járvány kirobbanása előtt megpróbáltam szimulálni, hogy a Kínából érkező első hírek alapján mire képes a koronavírus. Még szerencse, hogy miközben nekem sikerült nagyjából 5-6 hónap alatt teljesen kipusztítanom az emberi fajt, addig a valóságban egészen szépen küzdünk ellene, mindenesetre, ha valakinek a videójáték tetszett – melyben fertőzést indítunk, majd mutálunk, a minél hatékonyabb járvány érdekében –, egy ideje már itt a lehetőség, hogy az asztalon, kompetitív formában is kárhozatra ítélje civilizációnkat.

Plague Inc.: The Board Game

  • Partner: Asmodee UK
  • Kiadó: Ndemic Creations
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 60 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 2,15/5
  • Ára: itthon 15 ezer forint körül kapható

Az Asmodee UK jóvoltából hozzánk is eljutott az Ndemic Creations agyszüleményének társasjátékos változata, a visszafogottabb méretű doboz pedig már külsejével is hozza azt, amit csak úgy hívunk, hogy a kép, amit hallunk. Nálam legalábbis minden alkalommal beugrik a játék effektje és mindenféle hanghatása, mikor ránézek a borítógrafikára, így kifejezetten élmény volt számomra mind a kicsomagolás, mind az első tényleges játékkör… és a második… és a harmadik.  

Enyém a világ

Az a helyzet, hogy baktériumként indulva amilyen kicsi vagy, olyan nagyot szólsz egy idő után. A játékosok ugyanis mind kapnak egy játékostáblát (inkább lapot, ha a vastagságot nézzük), majd felépül a játéktér, ahol egyből mindenkihez kerül egy induló helyszín és egyben kártya. Utóbbit a megfelelő kontinensre rakjuk, maga a fertőzés pedig egy saját színű jelölővel indít. Ezután a társas 5 fordulót ismételget, annyi körön át, míg el nem fogynak a játékosszámtól függő mennyiségben elérhető country-kártyák. 

Az első forduló a DNA, amikor a fertőzött helyszínek függvényében kapunk elkölthető pontokat (és magán a táblán is van egy extra). Ezután a Contry következik, amikor vagy egy felfordított helyszínkártyát veszünk el a kínálatból, vagy a pakliból húzzuk fel a felső, ismeretlen állomást jelölő lapot, hogy bármelyiket is választjuk, azt letegyük a megfelelő kontinensre. Megtehetjük egyébként azt is, hogy eldobjuk a húzott kártyát, így pedig lecserélhetjük a kezünkben tartott Trait-lapjainkat. Az Evolution, avagy az evolúciós fordulóban pont ezek kerülnek előtérbe, hiszen DNA-pontjainkból kijátszhatjuk a kezünkben lévő Traiteket, amik aztán a játékostáblák üres helyeire kerülve növelik a baktérium fertőzési erejét, esetleg ellenállást biztosítanak számára, illetve halálosabbá is tehetik. És erre nagy szükség van a maradék két forduló során.

A negyedikben ugyanis a fertőzés jön, az Infection pedig pont az, aminek tűnik. Attól függően, hogy milyen a fertőzési képességünk, milyen módon vagyunk képesek terjedni, mennyire vagyunk ellenállók, elkezdjük letenni a saját színű jelzőinket a világtérképen lévő, már kijátszott country-kártyákra. Adott kontinensen szabad az átjárás, ha pedig a kiindulási helyünkön van repülő- vagy horgony-ikon, akkor hasonló kártyákra is gond nélkül átmehetünk. Ellenállásnál pedig a hideg vagy meleg sem okozhat problémát. És ha már egy helyszínkártyára nem fér több jelző, akkor az utolsó, ötödik fordulóban következik a halál, ami éppen annyira kellemetlen és kegyetlen, mint ahogy tűnik. Ekkor a teljesen megfertőzött, avagy minden hexát befoglalt helyszínekre dobni kell a halál-kockával, és ha megfelelő az eredmény, a jelzők visszakerülnek a gazdájukhoz, miközben mindegyik után jár egy DNA, valamint mindenki, aki az adott területen tartózkodott, húzhat egy eseménykártyát. Nem mellesleg a country-kártyát győzelmi pontként behúzza, aki dobott a kockával. Amennyiben a country-pakli kifogy, vége a játéknak, jöhet a pontszámlálás.   

Mindenre van megoldás

Hogy mi volt a Plague Inc. sikereinek titka? Nos, egyfelől az egyszerű és rendkívül addiktív játékmenet, aminek során nem kellett hatalmas stratégiai döntéseket meghozni, de volt lehetőség a fejlesztgetésre és a terjeszkedésre, amivel előbb-utóbb, ha nem sikerült időben megfelelő ellenszert készíteni, akkor ki is lehetett irtani az emberiséget. Nos, ha lehet, a társasjáték ezt a receptet talán még jobban egyszerűsíti, elvégre a videójátékban számos szimptómát vásárolhattunk, néha random mutációk is megjelentek, egyáltalán nem volt mindegy, hogy merrefelé terjeszkedünk, elvégre a népességi adatok és a mozgások is fontos szereppel rendelkeztek. Ehhez képest valamivel kevesebb dolgot kell figyelnünk, az ellenállásra pedig könnyen szert tehetünk, sőt az eseménykártyák is rengeteg könnyítést jelentenek, amiket a megfelelő fordulóban kijátszva komoly előnyhöz juthatunk.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az egyszerűség tehát megmaradt, ahogy a témaválasztás is. És bizony, az Ndemic remek munkát végzett, mikor asztalra írta a videójátékot, elvégre a mechanika ebben a verzióban is nagyszerűen működik: pontot gyűjtünk, fejlesztünk, olyan helyszíneket próbálunk választani, ahol könnyen terjedhetünk és amiket könnyen meg is szerezhetünk magunknak, majd a teljes pusztulásból újabb előnyt kovácsolunk magunknak. Aki szereti a videójátékot, vagy az elkerülte ugyan, de érdekli az asztali változat, az bátran próbálkozhat, mert minőségi adaptációt kapunk. Ez a Pandemic ellentéte, hiszen itt nem együtt óvjuk az emberiséget, hanem egymással harcolva pusztítjuk azt el, sőt akár egyedül is nekiállhatunk a fertőzésnek, továbbá egy kimondottan jónak mondott kiegészítővel (Armageddon) dobhatjuk fel az egyébként is pozitív élményt. Már ha pozitív egy betegséggel halomra ölni az embereket. Igen, van némi pikantériája a dolognak, de sem az ötletbe, sem a kivitelezésbe nem lehet belekötni, és ugyan nem reformálja meg a műfajt, de a Plague Inc. ezt már megtette digitális formában, így ezúttal csak megfelelően kellett adaptálni. Annak pedig a The Board Game maximálisan eleget tesz. 

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, az Asmodee UK-nek! A játék igényli az angol nyelvtudást, teljes rajongói fordításról nem tudunk, de az eseménykártyák magyarul is elérhetőek.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát