Bruno Cathala 2016-os Kingdominója már a sokadik variációját éli, ezzel lényegében minden évben hozva valami meglepetést, amivel a koncepció először a Queendomino, majd a Duel, most pedig a Dragomino: Sárkánytojások nyomában képében éled újra. És ez a feltámadás lényegében tényleg majdnem mindig valami alapos vérfrissítéssel jár, elvégre az alapokat a Queendomino kavarta fel alaposan, egy jóval összetettebb mechanikával, amihez képest a Duel a roll & write játékmenettel hozott új élményt, most pedig elérkezett az idő a édességek világából ismert tojás-meglepetésre, elvégre ezúttal a gyerkőcök kerülnek a középpontba, akik területeket építenek, ha pedig ügyesek, számos sárkánytojással gazdagodhatnak. Az pedig meglepetés, hogy mi rejlik a héj alatt.

Dragomino: Sárkánytojások nyomában (Dragomino)

  • Hazai kiadó/partner: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 15 perc 
  • Korcsoport: 5+
  • Nehézség: 1/5
  • Ajánlott ár: a kiadó webshopjából 6490 forint

A Dragomino minimális történettel rendelkezik, mely szerint a kicsik sárkánylovasnak csaphatnak fel, ezzel eljött életük nagy pillanata. A feladat az, hogy ellátogassanak a titokzatos szigetre, ahol aztán minél többet megtudhatnak a mesés lényekről, begyűjtve tojásaikat, amikben akár fiókára is lelhetnek.

A setup percek alatt kész van, hála a nagyon szépen kialakított, egyszerű inzertnek és a visszafogott tartalomnak. Merthogy a tojások hat színben és stócban kapnak helyet, mellettük pedig a dominólapok, avagy a területek számítanak egy másik kiemelt fakkban, amiből mindig csak a kezdő dominókra és a négy aktuális területlapra van szükség. Előbbiek kerülnek a játékosok elé, mindegyikük ebből építkezik, utóbbiakból pedig egyet-egyet választ mindenki, a sorrendnek megfelelően. Ha sikerült választani, le kell tenni a megfelelő helyre a saját, minden körben épülő területen belül, majd az összetartozó/passzoló lapok illeszkedésére egy a színüknek megfelelő tojást tehetünk le (ezt a lefelé fordított stóc tetejéről vesszük fel, így nem tudhatjuk, mit tartalmaz), ami aztán képpel felfelé vagy üres tojást jelöl, vagy pedig egy sárkányfiókát. A felhasználatlan dominólapok visszakerülnek a dobozba, ezután pedig új kör következik.  

A játék lényege így természetesen az, hogy a saját területünkre tett dominók minél több helyen érintkezzenek, ezzel minél több különböző tojást szerezve. Értelemszerűen a törött, üres tojások semmit nem érnek, a sárkányfiókák azonban mind egy győzelmi pontot jelentenek, avagy az nyer a meglehetősen rövid játék végén, aki a legtöbb kisállatot begyűjtötte. Ezt variálja meg egy picit az alternatív változat, aminél a dominókon lévő tavakat is figyelni kell, hiszen egyező párnál, amennyiben tóval is rendelkezünk, egyből két tojást vehetünk fel, amiknél választhatunk, melyiket tartjuk meg.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Sárkánylovasoké a jövő

Azért valami van ebben a Kingdominóban, hogy újra és újra képes megújulni, miközben egy-egy komolyabb változást követően szinte fel sem ismerni az eredeti játékot. Ilyen a Dragomino: Sárkánytojások nyomában is, ami ezúttal a kisebbeket célozza meg, méghozzá tökéletes érzékkel. Elvégre a korhatárjelölésnek megfelelően egy ötévessel ültem le elé, aki pillanatok alatt belerázódott a játékba, sőt kifejezetten élvezte, és minden egyes kikelt tojásnál hangos “de cukiiii” felkiáltással ölelte magához a legújabb jövevényt. Az más kérdés, hogy a taktikázással még nem annyira, a színekkel annál inkább foglalkozott, de na, jól érezte magát és ez a lényeg. Ezzel együtt pedig én is jól szórakoztam, már csak mosolyát nézve is. Ebből kiindulva, bár hatalmas változatosság nincs benne, a Dragomino: Sárkánytojások nyomában elég jó választás, ami kedves és stílusos rajzaival, egyszerű mechanikájával még a rossz időben és a vírushelyzetben is remek elfoglaltság a kisebbeknek, de boldogságukat látva, néhány meccs erejéig a szülők is kellemesen kikapcsolódhatnak.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát