A "variációk egy témára" alapelv a legkevésbé sem új, de talán még sose volt annyira aktív a gyakorlatban, mint az elmúlt évek során, gondolva itt például a természetcentrikus játékok végeláthatatlan áradatára (Cascadia, Irány a vadon, Renature), vagy épp a nyersanyag gyűjtögetésre és azok átváltására kihegyezett társasokra, melyek tudnak briliánsak is lenni (Egy szép új világ, Acélmágnás), főleg, ha esetleg egy "régi" klasszikus visszatérésről van szó – erre legutóbb például 2021-ben került sor a 7 Csodaúj kiadásával. Az újítás szele mostanra egy másik modern klasszikust is elért, hiszen a Splendor: Párbaj alapvetően a 2014-es előd alaposan ráncfelvarrt verziója, amely egyúttal a játékosszámot is lefaragja kizárólag két főre, ahogy azt számos kortársa tette már az évek során.

Splendor: Párbaj

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2 fő
  • Játékidő: 30 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1,98/5
  • Ajánlott ár: a kiadó webshopjából 9 990 forint

Az átszabás ugyanakkor nem érintette az alapokat, így a Splendor: Párbaj során is ötvösként kell boldogulni a reneszánsz korban, tekintélyt és bőséges vagyont harácsolva össze (mielőtt a rivális tenné azt), így válva a korszak leghíresebb mesteremberévé. Az ehhez vezető út pedig kártyák és korongok sokaságán át vezet a hozzávetőlegesen félórás meccsek során, ahol a felek egymást követve igyekeznek drágakövekhez, azaz nyersanyagokhoz jutni, hogy elegendő mennyiség birtokában ékszerkártyákat szerezzenek, melyek csökkentik a jövőben megszerezhető lapok költségét. Cikkünk alanya így nem meglepő módon egy szettgyűjtögetős, bizonyos szempontból engine builder kártyajáték, ahol mindenki úgy igyekszik összeállítani a maga gyűjteményét, hogy az lehetőség szerint a lehető leghatékonyabban segítsen a további kártyák megszerzésében, melyek a győzelem kivívásához szükségesek.

Az alapjátéktól eltérően itt háromféleképpen tudunk nyerni: 20 vagy több hírnévpont összegyűjtésével (ez a lapokon található számértékből adódik össze), 10 vagy több koronával (ezek speciális ikonok néhány lapon), vagy legalább 10 hírnévpont összegyűjtésével olyan kártyákon, amiken megegyezik a bónuszok a színe. Ezen kártyák megszerzéséhez drágakövekre van szükség: minden egyes lap a négy drágakő-szín adott mennyiségű kombinációjának kifizetésével szerezhető meg és rakható be a saját tablóba. Az elsődleges cél ezen költség csökkentése, minden egyes megszerzett lap minimum egy, de akár két értékkel is csökkentheti a hozzá tartozó drágakő (azaz szín) költségét. Ebből adódóan idővel bizonyos költségek lenullázódhatnak, megkönnyítve az igazán értékes lapok megkaparintását.

Mindezt a központi játéktábla fogja közre, ahol maguk a drágakövek találhatók. Megszerzésük többféleképpen is történhet: alapesetben maximum három, egymással szünet nélküli, üres mezőt nem tartalmazó csoportban levő korong vehető fel. Ezt a csoportot nem csupán az üres mező törheti meg, de egy aranykorong is, amit csak egy külön akcióval van lehetőségünk megkaparintani: ennek során 1 aranykorong elvételéért 1 ékszerkártyát pakolhatunk a saját készletbe (maximum 3 lap tartalékolható így), annak költségét csak később, a tényleges kijátszásakor fizetve ki. Korongból (ékkő, gyöngy, arany) a kör végére mindenkinél maximum 10 darab lehet, így a tartalékolást mindenképp átgondoltan kell csinálni, főleg, mert a játéktábla üresen maradt helyszíneinek feltöltése az ellenfelet is erősíti. A feltöltés minden esetben abból a zsákból történik, ahová a kifizetett, azaz a tablókba rakott kártyák költsége kerül, a mezők sorrendje pedig egy fix útvonalat követ, ráadásul a rivális játékos ilyenkor egy úgynevezett előjogtekercshez jut. Ezt a saját köre elején használhatja fel arra, hogy egy tetszőleges ékkő- vagy gyöngykorongot vegyen el a tábláról.

Ennek okán folyamatosan mérlegelni kell, kiemelt figyelmet fordítva arra, hogy a rivális épp mire készül: egy kártya elhappolása komolyan visszavetheti, ahogy a tábla feltöltésével járó "szabadrablás" is alaposan felrúghatja mindkét fél terveit, hiszen a korongok véletlenszerűen kerülnek fel, az előjogtekercs által megnyitott kötetlen választás pedig akár egy meccs végkimenetelére is hatással lehet. Mindezt megbonyolítják az egyes kártyák kártyaképességei, melyek azonnali hatást fejtenek ki: azonnal egy új kört adhatnak, előjogtekercshez juttathatnak, vagy épp egy ékszerkártya bónuszt biztosíthatnak, tovább erősítve az épülőben levő gépezetet.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Splendor: Párbaj mindezt elképesztően színvonalas formában csomagolva tálalja. A teljesen új, a többek között a Nottingham bírájának második kiadását is jegyző Davide Tosello által alkotott illusztrációk színesebbé és stilizáltabbá varázsolják a körítést, ami egy meglehetősen éles váltás az alapjáték a valósághoz közelebb álló illusztrációjához képest, de mindezt csak tetézik a remek fogású, nehézkes, pokertokenekre emlékeztető drágakő jelölők, a műanyag tekercsek, és az a remekbeszabott inzert, amely egy egészen apró dobozban kínál egy egészen taktikus élményt. Bár a Splendor eddig is jól működött két fővel, az új győzelmi feltételek, az új opcionális akciók okán kifejezetten sokat mélyült, és ez nem vált a szabályrendszer kárára. Relatíve pörgős, sok taktikázási lehetőséget nyújtó, kiválóan hordozható, nagyon tetszetős stratégia, amely pont úgy tud tündökölni, mint a szívét-lelkét adó drágakövek.

(A játékot partnerünk, a Gémklub biztosította: köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát