Számos játék foglalkozik az utazással, lásd mondjuk, az egyik legismertebbet, a Ticket to Ride-ot, vagy éppen a hamarosan nálunk is bemutatásra kerülő Trekking the Worldöt. De mi van, ha pont egy utazás közben támadna kedvünk bejárni Európát, Amerikát vagy éppen Ausztráliát? Nos, látszólag erre a célra tökéletes a Boomerang-sorozat, ami már több részt is megért, a különlegesebb külföldi játékokat felvonultató Társasjátékpontnak hála pedig el is jutott hozzánk az európai variáció, ami elviekben nem mást ígér, mint egy könnyed és gyors, draftolós kártyajátékot, Európa országaival és fővárosaival.

Boomerang: Europe

  • Hazai partner: Társasjátékpont
  • Kiadó: Matagot
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 15-30 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1,75/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a Társasjátékpontnál 5490 forint

Viszonylag kis dobozban érkezik a Boomerang-sorozat epizódja, amiben a tartalom sem valami masszív, elvégre egy nagy tömb pontozólapot, 28 kártyát és 4 darab ceruzát találunk csak a szabályfüzet mellett. Másra azonban nincs is szükség, hiszen minden játékos 4 fordulóban, fordulónként 7 kártyával fogja bejárni a kontinenst, hogy ott a lehető legtöbb országot, nevezetességet, nemzeti kincset lássa, illetve lehetőségei szerint mindenféle járművet és ételt kipróbáljon. 

Draftolós számolgatás

Ehhez a játék elején mindenki kap egy pontozót, majd pontosan 7 kártyalapot, amiből aztán egyet választ, amit képpel lefelé tesz maga elé. Ez lesz a forduló végén az egyik viszonyítás az alap győzelmi ponthoz. Ezután mindenki továbbadja a maradék hat lapot, egyet választ az új sorból, aztán folytatja mindezt addig, míg hat lapja nem lesz a draftolásból, illetve hetedikként pedig a legelső, lehelyezett kártya. Ekkor jön a pontszámlálás.

Itt elsőként az utolsónak kapott kártya és a legelején lefordított lap számít, hiszen a kettő értékének különbségét kapjuk meg győzelmi pontként. Emellett minden helyszín pontot jelent, ahogy az is, ha elsőként látogattuk meg egy régió összes lehetséges pontját. Emellett a kártyákon további ikonokat találunk, amik mind pontokat eredményeznek: az elfogyasztott ételek is növelik az összesített eredményeinket, ahogy a jármű-párok, vagy éppen a nemzeti kincsek is. De mindegyik más koncepció mentén. Elvégre, míg járműből kettőt kell találni, addig az ételek például önmagukban érnek pontot, de csak addig, míg meg nem haladják a 7-es értéket, onnantól ugyanis felfelé kerekítve feleződik az összesített pontszámuk. 

Édes, este bejárjuk Európát?

Bár alapvetően rendkívül egyszerű játékmenettel és -mechanikával rendelkező kártyajátékról van szó, a pontok behúzásával a Boomerang: Europe igényel némi áttekintést és stratégiát, hogy valóban jól teljesítsen az ember, és témája mellett leginkább ebben van az ereje. Az illusztrációk jók, ahogy az ikonrendszer is érthető, könnyen felismerhető, plusz az anyagminőséggel sincs gond, noha sok anyag azért nincs is a dobozban. És ha már itt tartunk, osztom a véleményt, hogy a pontozó lehetett volna nagyobb, mert így minden miniatűrben látszódik, a doboz belsejében pedig egy csomó hely üresen marad mellette, avagy helypazarlás a tömb mérete, ráadásul kényelmesebb is lenne, ha kicsit növeltek volna rajta. Nagyobb probléma viszont, hogy bár sok mindenre nem kellett ügyelni, bizonyos helyszínek így is rossz helyre lettek behúzva a térképen, így a földrajzot semmiképpen se a Boomerang segítségével tanuljuk, BGG-n viszont elérhető egy javított pontozó, amit bárki letölthet és nyomtathat (ezzel pedig a méretprobléma is megoldódik).

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Minden más szempontból viszont egy jó áron kapható, laza fillert kapunk, ami a négy fordulójával sem vesz el sok időt, ellenben egészen szórakoztató összeszedni mindent, amire szükségünk van. És persze valamennyire másokat is lehet akadályozni, hiszen egy-két körrel a vége előtt már látszódik, mik maradnak a lehetőségek, mikkel lehet majd élni. A játék múlik a szerencsén is, de összességében egyáltalán nem zavaró módon vagy mértékben, pláne, hogy maga a téma és a megvalósítás is könnyed, baráti rivalizáláshoz vezet. Nem kiemelkedő, de egy kellemes, draftolós kártyajáték, amit egyébként a 2018-as eredetiből igen szépen sikerült felújítani.   

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Társasjátékpontnak! A Boomerang: Europe szabályfüzete igényli az angol nyelvtudást, de a játék maga ikonokkal kommunikál.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát