A hét elején a nagyközönségnek is bemutatkozott a Cyberpunk 2077, méghozzá nem is akárhogy: a CD Projekt RED legújabb játéka 48 percen keresztül mozgott, és az alapján, amit láttunk, már alig várjuk, hogy végre mi is kipróbálhassuk. Azonban maga a megjelenés jó eséllyel még arrébb van, épp ezért összeszedtünk öt játékot, melyek segítségével addig is elmerülhetünk a szürke, koszos közeljövőbe, ahol mindent a gátlástalan megacégek irányítanak, az emberi élet pedig olcsóbb, mint az azt kioltó golyó.

5. Observer

A Layers of Fear mögött álló Bloober Team 2017-es játéka 2084-ben játszódik Krakkóban, egy olyan Lengyelországban, ami felett teljesen átvette az uralmat egy Chiron nevű megacég. Főhősünk Daniel Lazarski, aki a rendőrség Observer egységének a tagja, feladata pedig a gyanúsítottak agyának feltörése a kihallgatások során. Daniel csendben éli az életét, egészen addig, amíg hívást nem kap rég látott fiától, mely teljesen felforgatja az életét.

Noha az Observer cselekményének jó része egyetlen bérházban játszódik, a cyberpunk hangulat így is valósággal árad a játékból. A reklámok alól ki sem látszó málladozó vakolatú falak, a valóság elől a virtuális világba menekülő emberek és az egyes gépeken található e-mailek, cikkek mind nagyon jól visszaadják a cyberpunkra jellemző “High tech, low life” életérzést.

4. Shadowrun: Hong Kong

A Shadowrun a fantasy és a sci-fi elemeit vegyíti egymással, egy igen sajátságos hátteret alkotva ezzel. A felébredt világban jól megférnek egymás mellett az orkok és a drónok, a sámánok és a kiberverrel telepakolt utcai szamurájok egyaránt. A vállalatok élén sokszor hatalmas sárkányok állnak, a csatamágusok pedig nem hiányozhatnak egyetlen önmagát akárcsak minimálisan komolyan vevő cég fizetési listájáról sem.

Ebbe az igen érdekes hibrid világba kalauzol el minket a Shadowrun: Hong Kong is, mely a cégek uralta Hong Kong utcáira kalauzol el minket. Karakterünk üzenetet kap a nevelőapjától, azonban barátságos rokonlátogatás helyett egy kelepcébe sétál, ahonnan alig tud elmenekülni. Innentől kezdve pedig rajtunk áll, hogy fejest ugorjunk a neonfényes betondzsungelbe, és kiderítsük, miért kellett nevelőapánknak meghalnia, azonban ahogy az az ilyen történetekben lenni szokott, a szálak jóval mélyebbre nyúlnak, mint az egészséges lenne.

3. Transistor

A Supergiant Games első játéka, a Bastion, igazi telitalálat lett, és a második is felér a nagy elődhöz. A legtöbb cyberpunk játékban általában a társadalom kitaszítottjai, a világ számkivetettjei közül irányítunk valakit, ehhez képest viszont a Transistor főhőse, Red, egy operaénekes, aki elvesztette a hangját. Nem sokkal azután, hogy épphogy túlélt egy támadást, Red rábukkan egy rejtélyes kardra, a Transistorra, és ezzel kezdetét is veszi utazása, melynek során megpróbálja felszámolni a Camerata nevű, arisztokratákból és kormányhivatalnokokból álló csoportosulást.

A Transistor, bár a története és a harcrendszere egyaránt kifejezetten érdekes, elsősorban talán mégis a hangulatával hódította meg a játékosok szívét. A cselekmény színhelyéül szolgáló Cloudbank egyszerűen gyönyörű, a játék zenéi pedig remekül el lettek találva, ha egy kicsit nem figyelünk oda, máris azon kaphatjuk magunkat, hogy lelkesen dúdoljuk a fülbemászó dallamokat.

2. System Shock

A Looking Glass Technologies 1994-es klasszikusa a cyberpunk vagy kicsit bővebben a sci-fi történetek egyik legkedveltebb témáját veszi elő, az elszabaduló mesterséges intelligenciát. A történet szerint egy névtelen hackert alakítunk, akit egy balul elsült akció után elfognak, és a Citadel Station nevű űrállomásra szállítanak. Itt egy céges vezető alkut ajánl nekünk: szabadságunkat és egy felsőkategóriás implantot kapunk, cserébe pedig mindössze az állomás mesterséges intelligenciáját kell feltörnünk és megfosztanunk minden erkölcsi szabályától.

Hogy ilyesmit csinálni mennyire nem jó ötlet, az a műtét utáni lábadozásunk során derül ki, mikor az MI elszabadul, és irányítása alá vonja az egész állomást. A System Shock, bár annak idején nem számított nagy sikernek, sőt, a stúdió még pénzt is vesztett rajta, a mai napig egy igen meghatározó darabja a játékiparnak, többek között olyan címek alkotói merítettek belőle és a folytatásából inspirációt, mint a Deus Ex vagy a Bioshock.

1. Deus Ex

Az Ion Storm 2000-es alkotása lényegében a cyberpunk definíciója, melyben megtalálható a zsáner színe-java. A történet szerint 2052-ben járunk, főhősünk pedig egy JC Denton nevű terrorelhárító-ügynök, aki a legújabb kiberverekkel felfegyverezve próbálja megakadályozni egy vírus elszabadulását és megszerezni az ellenszert. A történet azonban innentől csak bonyolódni fog, egyre jobban elcsúszik a paranoid irányba, és hamarosan rájövünk, hogy az a sok összeesküvés-elmélet, amit a koszos sikátorokba fetrengő csövesek mormolnak, nem is annyira légből kapott baromság.

De ezen túl a Deus Ex felvonultatja a cyberpunk klasszikus témáit is. A világ egyre gyorsabban robog a saját pusztulása felé, a szegények és a gazdagok közötti rés egyre csak nő, az emberi kapcsolatok elsorvadnak, helyüket a technológia veszi át. Akinek van pénze, az bárhol bármit megkaphat, és az emberiséget tizedelő rejtélyes Szürke Haláltól sem kell félnie, míg a szegények és a számkivetettek egyedül a szerencsére hagyatkozhatnak, ha meg akarnak élni még egy napot.