(A Borzongás horrormagazin a lecsökkent olvasottság következtében sajnos határozatlan időre búcsút intett, a félig elkészült halloweeni különkiadás írásait azonban a PC Guru Online felületén mind elolvashatjátok majd a következő hetekben. Kövessétek a Borzongás cimkét!)

Most téged is elönt a nosztalgia. Ha a copfos boszorkánymester időutazós kalandjai kerülnek szóba, felsejlik az önfeledt nyár, amikor számolatlanul kölcsönöztem a horrorkazettákat. A Warlock az alsó polcok valamelyikéről, a hardcore rajongók titkos lelőhelyének kincsei közül került elő, nagyjából a Porördög, a Vér/csapda vagy épp A gonoszság áldozatai mellől (amit jellegtelen címe miatt hanyagoltam is, a mélyvörös manóba!). A Zoom Kft. szájvízzöld Magnew kazettáját feliratos változatban élvezhettük, amit már tizenévesen is értékeltem, lévén ebben az időszakban leginkább a mozivetítések kínáltak eredeti nyelvű filmes forrást.

warlock-1.jpg

A Péntek 13 második és harmadik etapjának rendezési munkálatain edződött Steve Miner a Rémecskék 2. forgatókönyvéért felelős David Twohy szkriptjéből hozta tető alá a kisebb kultstátusznak örvendő, könnyed fantasy-kaland-horrort, amely a Terminátor okkult analógiájaként is felfogható. A produkció felett a Roger Corman alapította New World Pictures bábáskodott, csakúgy, mint a Hellraiser vagy épp az Elvira esetében, és hát összességében társaihoz hasonlóan ez a produkció is gyöngyként emelkedett ki a Zs kategória posványából. Idén nem mellesleg a bemutató harmincadik évfordulóját ünnepeljük, de széles terjesztésben csak két esztendővel később, 1991-ben részesült. Javaslom, a következő néhány sort töltsük fel megigéző visszaemlékezéssel!

warlock-2.jpg

Az 1991-ben a hazai mozikban is bemutatott expozíció az 1600-as évek okkult erők ténykedésével megvert Bostonjába vezet, ahol a gonosz ádáz ivadéka, a legfőbb boszorkánymester, Warlock tömlöcbe vetve várja kivégzését, ám a sátán kiszabadítja kegyeltjét, s egy időtornádón keresztül háromszáz évvel előre repíti az időben, miközben a forgatagon át követi az őt csapdába ejtő boszorkányvadász, Redferne is. A boszorkánymester azonban nem csupán menedéket keresve kerül jelenünkbe: kidolgozott terve apokaliptikus veszéllyel fenyeget. Megfékezéséül csatlakozik Redferne-hez a Warlock által elátkozott, húszéves Kassandra, így a duó együttes erővel igyekszik versenyt futni az idővel.

KIÁLLTA AZ ÉVTIZEDEK PRÓBÁJÁT

Biztosan fejből sorolod azokat a címeket, amelyek megtekintése néhány évtized vagy akár évek múltán is kínosnak tűnik, s te sem érted, mit láthattál bennük, amikor először szembejöttek. A Warlock szerencsére nem ilyen: a mozi atmoszférája, leleményessége és egyénisége nem oldódott fel az azóta ránk ömlesztett dömpingben, és ez a b-filmes arcok produktumát tekintve nagy szó.

A címszerepet Julian Sands alakítja, akinek nem ez volt az első, jól azonosítható megjelenése a műfajban, így a színész kellően baljós aurát keltve jeleníti meg a figurát. Partnerét, a világ megmentésének felelősségét a nyakában hordozó Redferne-t Richard E. Grant kelti életre, akit combos karrierje során épp az idén jelöltek Oscar-díjra a Megbocsátasz valaha? című drámában nyújtott alakításáért. Az érzéki és nagyszájú Lori Singer hivatott szállítani azokat az egysorosokat, amelyek egyrészt a feszültség oldására szolgálnak, másrészt karaktert adnak a látottaknak. Egy idő után egyenesen várod, Kassandra hogyan reagál az okkult tudományokban kevésbé szakavatottak részére olykor abszurdnak ható szituációkra.

warlock-3.jpg

A vagány tempójú mozi még annak ellenére sem tartozik a legvéresebb horrorok közé, hogy már a tizenötödik percben repkednek a hasított ujjpercek és a kiharapott nyelvek, ugyanakkor mind látványelemek, mind hangulati hozzávalók tekintetében kiválóan érvényesül a boszorkánymesterség sötét misztikuma, pláne a halhatatlan legenda, Jerry Goldsmith melodikusan borzongató muzsikájával. A produkció az egy-két elavult, de azért kreatív trükktől eltekintve vizuálisan sem szégyenkezhet, lévén a képeket a Mad Max operatőre, David Eggby rögzítette.

ELJÖVETEL MÁSOD- ÉS HARMADÍZIGLEN

A bemutató kedvező visszhangjának köszönhetően a Trimark 1993-as, Sátánfajzat alcímre keresztelt folytatásában az ördögfióka ismét az Armageddon elhozatalán tevékenykedik. Megbízatása térben szerteágazóbb, időben feszesebb, ezért az ellentmondást vastagon megtorolja. Csupán maroknyi, beavatott hívő, köztük egy különleges képességű pubertás állíthatja meg őt. Anthony Hickox rendező, aki az előző évben a földi poklot eresztette szabadjára a Hellraiser harmadik felvonásában, a nemezisből kimaradt hentelést a legkreatívabb vizuális eszközökkel igyekszik bepótolni. A kifejezetten szerethető folytatás erénye, hogy önmagában is megállja a helyét, szerkezete eltér az előzőtől, azaz nem ugyanazt kapjuk meg még egyszer, ám nyelvezetét a fiatalabb korú figurák szerepeltetésével tinédzser-kompatibilissé tették, ami nem igazán tett jót. A krónika aztán az ezredforduló kapujában trilógiává bővült, de az 1999-es záródarab már csak szalagon igyekezett megszólítani rajongóit. Az elvesztett ártatlanság a bájos Ashley Laurence-szel legfeljebb az elhagyott házas alacsony költségvetésű horrorok kedvelőinek lehet csemege. A búcsúepizód az ártatlanság mellett legerősebb momentumát is elvesztette: a címszerepben a jellegtelen tévéfilmekbe fulladó Bruce Payne, Az 57-es utas főellenje bájgúnárkodik nagyüzemben, de nem túl meggyőzően.

warlock-4.jpg

DVD-n a piac csak az első epizód forgalmazását tartotta indokoltnak: az Ultrafilm fapados lemeze fátyolos képének és stereo hangjának köszönhetően alig jobb kvalitású a VHS-nél, cserébe a 4:3-as kép alul-felül nyitott, azaz több képi információt tartalmaz a szélesvásznú változatnál. Nagyfelbontásban a Lionsgate gyűjteményes kiadványa lehet csábító a régiófüggetlen lejátszók tulajdonosainak: a mindhárom részt tartalmazó amerikai kiadás felújított képpel, veszteségmentes hanggal és megannyi izgalmas extrával hivatott elbűvölni a gyanútlanokat.

Extra

A yorkshire-i Julian Sands számára James Ivory klasszikusa, a Szoba kilátással kulcsszerepe hozta meg az áttörést 1985-ben. A Warlockban eredetileg az őt üldöző Redferne bőrébe bújt volna, ám a rendező felismerte benne a démoni sármot. Dolgozott többek között David Cronenberggel; Jeff Daniels és megannyi ízeltlábú mellett zsarnokoskodott az Arachnophobiában, vagy épp hősszerelmes vámpír bőrébe bújt a videotékák alsó polcán lesben álló A vámpír című borongós b-horrorban. Az idén 61 éves színész jelenleg is aktív.

Ilyen lett volna a magazinban

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!