A legfontosabb hír, hogy elkészült a Windows 7, magyar idő szerint múlt szombaton, hajnali 4:40-kor nyomták rá a 7600-as verzióra az RTM (ready to manufacturing, gyártásra kész) billogot. Sok különbség nincs az RC-verzió és e között, pár kisebb hiba javítottak, és némileg tuningolták a teljesítményt is. A partnerek és a PC-gyártók jutnak először hozzá a végleges változathoz, a szoftverfejlesztés augusztus 6-án indulhat meg, ebben előnyt élveznek az antivírus programok.

Miután a Microsoft régóta úgy kommunikálja az új operációs rendszert, mint amely a játékosok részére is sok előnnyel kecsegtet, a napokban kiadtak egy nyilván erősen marketingalapokon nyugvó listát, a sorszámhoz hűen hét pontba szedve, miért is érdemes egy játszó embernek a Windows 7-re váltania.

  1. Teljesítmény: Ugyanazon a hardveren a Crysis sokkal jobban fut, mint bármely más Windowson, beleértve az XP-t is. Az OS optimalizálva lett a jobb játékteljesítményre, így bármivel játszol, az jobban fog muzsikálni.

  2. Kompatibilitás: A fontos, külsős partnerek által gyártott játékok, szolgáltatások, nemzetközi verziók tesztelve lettek az új rendszeren, így biztos lehetsz benne, hogy a Win7 alatt nem lesz gond játék közben.

  3. Felfedezhetőség: A Start menü Keresés opciójával egyszerűen megtalálhatsz minden játékot, amit letöltöttél vagy telepítettél, nem kell külön applikációt elindítanod ehhez, a Windows 7 Játéktallózója pedig egy előnézeti ablakban megmutatja a játékbeli teljesítményedet anélkül, hogy magát a cuccot el kellene indítanod, plusz tájékoztat kedvenc kiadóid híreiről, és felkínálja a lehetőséget, hogy letöltsd és kipróbáld a legújabb demóikat.

  4. Könnyű frissítések: Az új Játéktallózó értesít, ha a telepített játékokhoz frissítés, patch érhető el, amivel szintén sok időt spórolhatsz meg.

  5. DirectX 11 támogatás: A DX11 egyszerűen jobb játékokat jelent, fejlettebb lehetőségekkel.

  6. Multitouch támogatás: Egyre több játék használja ki a multitouch készülékek lehetőségeit, ezekkel a Windows 7 tökéletesen együttműködik. (Nem tudom, hogy van-e már erre a szakszóra magyar kifejezés, hiszen itt nem a szimpla érintőképernyőről van szó, a multitouch többféle és többpontos érzékelésre képes, ilyeneket pedig számos elterjedt és népszerű eszköz használ, például az Asus Eee PC netbookok, a MacBook-és MacBook Pro-széria [ezeknél trackpad van, tehát nem a képernyőn kell matatni, hanem a „tapipadon”], az iPhone és iPod Touch, no és persze a Microsoft-féle Surface.)

  7. Klasszikusok: Íme a bónusz: a Win7 visszahozza az Internet Backgammon, az Internet Spades és Internet Checkers játékokat, mert nem töltheted minden idődet hardcore mókákkal...

Hogy egy kicsit komolyabb vizekre evezzünk, a Microsoft közzétette a június 30-án lezárult negyedik pénzügyi negyedév eredményeit, amely a tavalyihoz képest 17%-os veszteséget mutat — persze nem kell annyira aggódnunk, hiszen az árbevétel így is 13,10 milliárd dollárra rúg. A működési bevételek, a nettó bevételek és az egy részvényre jutó hígított eredmény szintén csökkent, nagyjából 30%-kal (3,99 milliárd, 3,5 milliárd, illetve 0,34 dollár papíronként), amit a cég pénzügyi munkatársa a globális PC- és szerverpiac gyengélkedésével magyarázott, hozzátéve, hogy mindezek ellenére sikerült 750 milliós működési megtakarítást elérniük. A veszteségekben egyébként jelentős tételt képvisel a Windows 7, hiszen igen sok pénzt kellett beleölniük, akárcsak a Windows Server 2008 RC2 és a Microsoft új keresőmotorja, a Bing pátyolgatásába is. A teljes pénzügyi év mérlege: 58,44 milliárd dolláros árbevétel (3%-kos veszteség a tavalyi évhez képest), 20,36 milliárdos működési, 14,57 milliárdos nettó bevétel, 1,62 dolláros részvényenkénti hígított eredmény (9, 18 és 13%-os csökkenés). A július 1-jén kezdődött pénzügyi évet viszont a Windows 7 fogja fémjelezni, így nyilván a részvényeseknek annyira nem kell aggódniuk Redmondért és saját papírjaikért...

A végére pedig jöjjön kedvenc ipari elemzőnk, Michael Pachter különvéleménye. Hétfőn számoltunk be róla, hogy a cég vállalati alelnöke, Shane Kim kijelentette: mindenképp lesz hordozható MS-kütyü, a kérdés csak az, mikor. Nos, Pachter úr erre így reagált: „Véleményem szerint a Microsoft nem lenne versenyképes a kézi konzolok piacán. A Zune üzleti katasztrófa volt, és az átlag Xbox-játékos túl idős egy ilyen készülékhez. A DS a nagyon fiatalok, az iPhone a nagyon idősek kedvence, a PSP e kettő közé esik. A Microsoftnak a PSP-t és az iPhone-t kellene legyőznie, ha sikert akar elérni. Nem látom úgy, hogy erre a közeljövőben sor kerülne.”

Nos, majd meglátjuk, mit hoz a jövő akár a kézi konzol, akár a pénzügyi eredmények, akár a Windows 7 tekintetében...