A PS4 Pro a Sony nyolcadik generációs konzoljának erősebb hardverrel szerelt változata, ami gyorsabban futó és szebb játékokat, valamint 4K-s élményt biztosít a felhasználónaj. Összefoglalónkban kitérünk az árra, a megjelenésre és azokra a címekre, amik vagy már e konzol erejét kihasználva jönnek ki, vagy felskállázzák őket rá.

Mi az a PS4 Pro?

A PS4 Pro a PlayStation 4 erősebb változata – korábban nevezték PS4 Neónak, PS4K-nak és PS4.5-nek is. A PS4 Slimmel ellentétben ez több mint egy kisebb változat, sokkal erősebb hardver van benne, mint az eredeti konzolban, így számos játék sokkal szebb lehet rajta.

ps4-pro-console2.jpg

Mi a PS4 Pro hardverspecifikációja?

 • Produkciós kód: CUH-7000 széria
 • Fő processzor: Single-chip custom processor
 • CPU: x86-64 AMD “Jaguar”, 8 mag, 2,1 GHz
 • GPU: 4.20 TFLOPS, AMD Radeon alapú grafikus motor
 • Memória: GDDR5 8 GB
 • Tároló kapacitás: 1 TB
 • Méretek: körülbelül 295×55×327 mm (szélesség × magasság × hossz)
 • Tömeg: körülbelül 3,3 kg
 • BD/DVD: BD × 6 CAV, DVD × 8 CAV (csak olvasó)
 • Kimenet/Bemenet: Super-Speed USB (USB 3.1 Gen.1) port × 3; AUX port × 1
 • Hálózat: Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T)×1; IEEE 802.11 a/b/g/n/ac; Bluetooth 4.0 (LE)
 • Táp: AC 100V, 50/60Hz
 • Energiafogyasztás: maximum 310W
 • Üzemi hőmérséklet: 5ºC – 35ºC
 • AV kimenet: HDMI kimeneti port (támogatott: 4K/HDR); Digital Out (OPTICAL) port

Mik a legjelentősebb különbségek a PS4 Pro és a sima PS4 között?

A PS4 Pro és a PS4 között természetesen a teljesítmény a legszignifikánsabb különbség, előbbiben ugyanis gyorsabb CPU és erősebb GPU van, ami szebb vizuális megjelenítést és nagyobb sebességet tesz lehetővé.

Támogatja a 4K-s felbontást?

Igen, alapvetően ezért született meg a PS4 Pro. Mind a játékokat, mind a streamelt videókat képes 4K-ban megjeleníteni, ugyanakkor fontos tudni, hogy a benne lévő Blu-ray olvasó nem 4K-s, vagyis az ilyen lemezeket nem fogja tudni ebben a felbontásban lejátszani. Emellett bár képeket 4K-ban rögzít, videókat csupán a 1080p/30 fps minőségben képes felvenni, ami a Remote Play és a Share Play funkcióknál, valamint a Youtube és a Dailymotion esetében felugorhat 1080p/60 fps sebességre.

Nincs 4K-s tévém, vehetek PS4 Prót?

Minden további nélkül, bár így nem fogod tudni maximálisan kihasználni a konzolban rejlő lehetőségeket, de természetesen a PS4 Pro nem követeli meg a 4K-s tévéket.

Van PS4-esem, de vettem egy Prót. Megoszthatom az adatokat?

Meg bizony! A PS4 és a PS4 Pro között megoszthatóak a mentések, mindehhez csak a PSN ID-re van szükség, amit mindkét konzolváltozathoz egyaránt használhatsz, nem kell mindegyikre külön felhasználói fiókot készíteni.

Szükségem van új kontrollerre?

Határozottan nem, a PS4 Pro kompatibilis a PS4 konrtollerével. Ugyanakkor a Sony újratervezte a DualShock 4 kontrollert, de egyrészt, ez kompatibilis lesz az eredeti PS4-gyel, a Próval és a Slimmel is, másrészt nem történt számottevő változtatás. A legjelentősebb, hogy a touchpad egy részét átlátszóvá tették, így a light bar fénye átvilágít rajta. Ennek ajánlott fogyasztói ára 18 990 forint lesz.

ps4-pro-dualshock-4-2.jpg

Milyen kiegészítők vehetőek a Pro mellé?

Kiegészítőként formailag újratervezett PlayStation Camerát, 7.1-es, a Sony saját, 3D-s technológiáját használó Platinum Wireless Headsetet és a Prót és a Slimet is támogató Vertical Standet vehetünk – utóbbi a konzolok állva tartását biztosítja. Ezek természetesen kompatibilisek a többi modellel is, illetve, ha például van már kameránk az eredeti PS4-eshez, az is működni fog a Próval. A kamera 18 990 forintos, a headset 57 990 forintos, a talapzat pedig 6 190 forintos ajánlott fogyasztói árral érkezik. 

Mi lesz a játékokkal? Muszáj lesz Próra váltani?

Nem, dehogy is. Ha nem akarod megvenni a PS4 Prót, nem is kell, minden új játék futni fog az eredeti PS4-esen és a Slimen is. Annyi lesz a különbség, hogy a Pro változaton nagyobb lesz a frame rate és szebb a grafika. Az új játékok már eleve így jönnek ki, a régebbiek közül pedig több frissítést kap, ami után kihasználhatják a Pro erejét. Ezen játékok listáját ide kattintva találhatod meg.

Mikor jelenik meg a PS4 Pro?

A PS4 Pro 2016. november 10-én debütált. 

Hazánkban kapható lesz?

Természetesen.

Mennyibe fog kerülni?

A PS4 Pro drágább lesz, mint a sima PS4, hazánkban 134 990 forint lesz az ajánlott fogyasztói ára.