Az év végéhez közelítve összefoglaljuk nektek, hogy milyen volt a mögöttünk álló 12 hónap, összeszedve annak minden fontosabb eseményét, megjelenését és bejelentését. A negyedik, utolsó részben október, november és december van terítéken.

Október

Elérkeztünk az év utolsó negyedéhez, amikor lassulni kezd a hírek áradata -- ez a folyamat pedig már érezhető volt októberben. Amit viszont mindenképpen ki kell elemelni, hogy törölték a Prey 2-t. Három évnyi, állítólag viharos fejlesztés végére került ezzel pont, a hivatalos közleményben indokként az állt, hogy a játék egész egyszerűen nem volt elég jó. A korábbi pletykák szerint maga a fejlesztés sem volt problémáktól mentes, de a Bethesda azt ígérte, hogy nem mondtak le teljesen a névről, s később még kezdenek ezzel valamit, csak nem mostanában.

A hónap másik nagy bejelentése a Hatred nevéhez fűződik, amit az eltelt hetekben már alaposan körbejártunk, így most legyen elég csak annyi, hogy egy szenzációhajhász, ultrabrutális lövöldéről van szó, ami alaposan megosztotta a közönséget, egyesek mellette, míg mások a program ellen foglalva álláspontot. Kapcsolódó cikkeink ebben a témában: Vélemény: Hatred és Microsoft, PC Guru Podcast - 2014 október, Vélemény - Hoppá, a Valve közbeszólt, nem lesz Hatred a Steamen.

Októberhez fűződik még egy olyan hír, ami a magyar politika világában gyökeredzik, de komoly kihatással lett volna a gamerek életére is. Ez természetesen a tervezett netadó volt, ami meghökkentően nagy baromsága volt kedves honatyáinknak, s nagyon tudunk örülni annak, hogy az eszetlen ötletből végül szerencsére semmi sem lett.

Röviden még: hosszú szünet után októberben újraindult a PC Guru Podcast, ingyenes Sims 4 DLC-ket jelentett be a Maxis, köztük a medencék visszatérését, a DICE elismerte, hogy ártott a sorozatnak a Battlefield 4 gyatra megjelenése, Jade Raymond kilépett a Ubisofttól, egy fejlesztő halálosan megfenyegette Gabe Newellt, erre a Valve eltávolította a játékát a Steamről, illetve a GamerGate fanatikusai halállal fenyegettek meg egy fejlesztőt, aki vette a bátorságot és -- most kapaszkodjatok meg -- viccelni merészelt a témával. 

2014-osszefoglalva-oktober-shadow-of-mordor.jpg

November

November legfontosabb eseménye a BlizzCon 2014 volt, ahol a Blizzard több fontos bejelentést is tett. Kezdjük rögtön a legnagyobbal, azzal, hogy 17 év után egy új szellemi tulajdont jelentettek be. Ez az Overwatch, ami egy multiplayer FPS, benne négy kaszt változatos és nagyon színes karaktereivel. A másik nagy hír az volt, hogy kiegészítőt kap a Hearthstone, mégpedig Goblins vs Gnomes néven, új kártyákkal gazdagítva a játékot. Aztán friss részleteket kaptunk a StarCraft 2: Legacy of the Voidról és megtudtuk azt is, hogy január 13-án indul a Heroes of the Storm első, zárt bétatesztelése.

Novemberből emlékezetes még, hogy megjelent az Assassin’s Creed: Unity, ami persze önmagában még nem volna akkora hír, hogy ki legyen emelve az év végi összefoglalóban, de úgy már igen, hogy egy hibáktól hemzsegő játékot kaptunk. Összeomlások, akadozás, problémás játékmenet, kapcsolódási gondok, szóval minden, amit el tudtok képzelni, s annyi tennivaló volt, hogy a Ubisoftnak négy nagy frissítésre volt szüksége ahhoz, hogy helyrehozza a játékát, illetve eltörölték a Season Pass árusítását, sőt ingyen játékot is adnak, hogy kiengeszteljék a vásárlókat. Mindezek után az már csak a hab a tortán, hogy a Unity a hibáktól eltekintve sem lett egy jó játék, a sorozat legalacsonyabb átlagértékelését szerezve meg.

November továbbá a dokumentumfilmek hava volt, hiszen ekkor jelent meg az  E.T. kazetták kiásását bemutató Atari: Game Over, a születésnapi WoW visszaemlékezés, a World of Warcraft: Looking for Group, a Halo 2 felújított változatának kulisszái mögé betekintő Remaking the Legend és az Razer-féle eSport anyag, a Team Razer: Great Games első része is.

Röviden még: az AMD-től tudtuk meg, hogy Windows 7-re nem fog megjelenni a DirectX 12, ilyen lesz az FPS-mód a Star Citizenben, ilyen meg a GTA 5-ben, a Destiny pedig már 9,5 millió regisztrált taggal bír, s úton van a folytatás. 

2014-osszefoglalva-november-far-cry-4.jpg

December

December, mint az év utolsó hava két izgalmas eseménnyel várt, az egyik a The Game Awards volt, míg a mások a PlayStation Experience. A sorban előrébb volt a The Game Awards, a VGX utódja, mely azzal a nemes céllal jött létre, hogy az eddigiekhez képest egy komolyabb, vállalhatóbb műsor legyen -- a küldetés pedig sikerült. Geoff Keighley egy tisztességes, bár veszteséges műsort rakott össze, ahol egy csomó bejelentéssel és videóval vártak minket. Volt The Banner Saga 2 bejelentés, King’s Quest, Human Element, Tacoma, Metal Gear Online, Before és Zelda Wii U bemutató is. Kaptunk továbbá egy új The Witcher 3: Wild Hunt, egy Battlefield: Hardline, egy The Order: 1886, egy Adr1ft és egy Bloodborne videót. Természetesen díjeső is volt: ők voltak a nyertesek.

December másik nagy műsorát a Sony szállított a PlayStation Experience-szel, ahol megtudtuk, hogy újra megjelenik a Day of the Tentacle és hivatalos lett a Street Fighter 5 bejelentése. Ezen kívül bemutatkozott a Sony San Diego új játéka, a Kill Strain és David Jaffe projektje, a Drawn to Death. A show legérdekesebb momentuma azonban nem az új címek leleplezése volt, hanem egy már ismert sorozat már ismert folytatásának első gameplay-videója. Nyilván az Uncharted 4: A Thief's Endről beszélek, ami egy nagyon meggyőző videóval jelentkezett.

Röviden még: elhunyt Ralph Baer, késést jelentett a Witcher 3, a YouPorn betette a lábát az eSport világába, kiszivárogtak az első részletek a jövő évi Assassin’s Creedről, bemutatkozott a Steam Broadcasting, és biztos lett, hogy csak jövőre jelenik meg a Broken Age Act 2.

2014-osszefoglalva-december-the-crew.jpg

Fontosabb megjelenések

  • Sherlock Holmes: Crimes & Punishments - október 3.
  • Forza Horizon 2 - október 3.
  • Middle-earth: Shadow of Mordor - október 3.
  • Alien: Isolation - október 7.
  • Driveclub - október 8.
  • The Evil Within - október 14.
  • Borderlands: The Pre-Sequel! - október 17.
  • Civilization: Beyond Earth - október 24.
  • Lords of the Fallen - október 28.
  • Sunset Overdrive - október 31.
  • Call of Duty: Advanced Warfare - november 4.
  • Halo: The Master Chief Collection - november 11.
  • Assassin's Creed Rogue - november 13.
  • Assassin's Creed Unity - november 13.
  • World of Warcraft: Warlords of Draenor - november 13.
  • This War of Mine - november 14.
  • Far Cry 4 - november 18.
  • GTA 5 - november 18.
  • Dragon Age: Inquisition - november 21.
  • The Crew - december 2.
  • Elite: Dangerous - december 16.

Fontosabb bejelentések

Ezzel véget ért az év végi összefoglalónk. Ha lemaradtál volna, akkor itt az első, a második és harmadik rész. Köszönjük a figyelmet és ígérjük, hogy jövőre is legalább ilyen elánnal dolgozunk majd!