Dedikált vagy integrált grafikus kártya?


Mindkét típusnak megvan a másikkal szembeni előnye és hátránya is. A dedikált grafikus kártya legnagyobb előnye, hogy sokkal nagyobb teljesítményre képes, mint az integrált grafikus kártya. A nagy teljesítmény miatt van szükség a privát hűtési rendszerre és memóriára. Az erősebb teljesítmény egyben a videokártya hátrányát is jelenti, mivel működés közben sokkal több energiát fogyaszt, és nagyobb helyet foglal. Ezek a hátrányok elsősorban a laptopoknál mutatkoznak meg, ahol fontos a laptop mérete és az akkumulátor kitartása. Az integrált grafikus kártya ezzel szemben energiatakarékos és szinte minimális helyet foglal. A jelen kor formai elvárásai miatt a karcsú ultrabook és tablet készülékek integrált videokártyával kaphatóak. Az alacsony fogyasztási mutatóknak köszönhetően nem ritka a 10 órán felüli üzemidő sem. Ha igazán nagy teljesítményre vágytok, akkor továbbra is a dedikált verziók lesznek a nyerőek. Számtalan olyan laptop létezik, ahol egyszerre jelen van az integrált és dedikált grafikus kártya is. Az optimalizációs funkcióknak köszönhetően a dedikált grafikus kártya csak akkor éled fel, ha az integrált mag ereje kevésnek mutatkozik.

Kinek ajánlott a nagy teljesítményű grafikus kártya?


A nagy teljesítményű grafikus kártya legfőbb rajongói azok a megszállott gamerek, akik szeretik teljes mértékben kiélvezni a legújabb játékok által nyújtott élményeket. A játékosok mellett a grafikusok, tervezők és fotósok is igénylik a szilárdan támogatott grafikai szekciót. Az átlagos felhasználók számára is hasznosak lehetnek, bár ilyenkor érdemesebb egy középkategóriás modellt választani. Ha végképp nem vágytok a játékok világába, akkor az integrált típusok is képesek kielégíteni az általános igényeket, mint az online használatot, munkavégzést és szabadidős tevékenységeket.

Mi vár ránk a jövőben?


A grafikus kártya fejlesztők azon dolgoznak, hogy összehozzanak egy olyan grafikus kártyát, amely mindkét típus előnyeit tartalmazza. A negyedik generációs Intel Haswell processzor HD Graphics 4200, 4400, 4600 és 5000 integrált grafikus kártyákkal működik, amelyek játékok futtatására is alkalmasak. Az Intel Iris családtagokra még a dedikált pártiak is felfigyelnek, mert sokkal erőteljesebbre sikeredtek, mint az Ivy Bridge generációhoz tartozó társai. A jelenlegi tesztek közel 50 százalékos teljesítménynövekedésről beszélnek, így a jövőben a tablet és ultrabook modelleket sokkal szélesebb körben is felhasználhatjátok.

Melyik márkát válasszuk?


Jelenleg az AMD és Nvidia kiélezett versenyéről szól a videokártya piac, amelyben hol az egyik, hol a másik kerül ki győztesen. Amióta az AMD felvásárolta a Radeon céget fokozatosan lépést tud tartani vetélytársával. Sokan panaszkodnak arra, hogy az AMD nem nyújt kellő támogatást a felhasználók számára, de ez a grafikai szekcióra egyáltalán nem érvényes. Bármelyik gyártó mellett is döntsetek, biztosak lehettek abban, hogy egy kiválóan megtervezett és összerakott hardvert kaptok kézhez. Ha a kijelző Full HD felbontású, és játék közben megelégszetek a szerényebb grafikával, akkor számotokra az AMD Radeon HD 7750 vagy Geforce GT 650 kártyákat ajánljuk. A kompromisszumok nélküli Full HD élvezetért többet kell fizetni, ahol már csak a GTX 660/760 és AMD 8700 -as sorozat jöhet szóba.