A mai napon (2015. 08. 03.) megkezdődik a The International 5 Main eventje, ahol csak a legjobbak fognak megküzdeni a dicsőségért, no meg a majd’ 18 milliós nyereményalapért. Aki kicsit is ismer, az tudja, hogy imádom nézni a DoTA 2 profi ligáit, ezért az év legnagyobb eseményét nem hagyhatom ki. Aki pedig érdekelt a témában, az most leülhet velem egyetérteni vagy vitatkozni. Nem szeretném sokáig húzni az időtöket, ezért gyorsan és kissé póriasan fogok fogalmazni. Vágjunk bele.


Az előző részek tartalmából


Kezdjük is rögtön a WildCard recapjével, ahol a TI5 utolsó két szabad helyére ugorhattak be a győztes csapatok. Az előzetes találgatásaimmal homlokegyenest szembement a végkimenetel. Eredetileg a CDEC-et 4. helyre, az Archont 3.-ra, az MVP-t 2.-ra és a Vegát 1. helyre tettem. A predikciómat arra alapoztam, hogy a Vega az európai kvalifikációk alatt piszok jól játszott, még a NaVi-t is kis híján elverték a végjátszmában. Az Archon új csapat, de láttam bennünk fantáziát, ezért megkockáztattam a 3. helyet. Az MVP a kvalifikációs Vega ellen nem tudott volna győzni és a CDEC csapata közel sem volt olyan jó, amikor a legutóbb láttam őket játszani. A végeredmény a valóságban a következő lett:

4. Archon
3. Vega
2. MVP
1. CDEC


Group Stage


Röviden összegezve mindenki alulteljesít, de ez érthető. A start pozíciókon kívül semmi extra jutalommal nem járt idén a fő rendezvény előtti megmérettetés sorozat és egyelőre nincs értelme ellőni a legjobb taktikákat. Azért volt pár nagyon szép játék (Secret vs CoL; IG vs CoL) illetve voltak csúnyábbak (IG vs NaVI), összességében viszont „langyos” volt az event.

Ami a csövön kifér


Bízom benne, hogy felpörögnek az események, mert tavaly, a TI4-on, siralmas meccseket láttunk -még a nagy finálé is csapni való volt -, ami részben annak volt köszönhető, hogy a legtöbb csapat éppen akkor volt széthullóban (Fnatic, Alliance, NaVi, stb.) és nem úgy teljesítettek, ahogy azt maguktól elvárták. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, többek között megalakult Team Secret, akiket a legnagyobb esélyesnek tartok a torna megnyerésére. Persze, itt van még EG is, akik a világ egyik legjobb mid játékosát tudhatják a magukénak. A srác alig 15 éves, de már kenterbe veri a nagyokat. Az első tournamentjén, a DoTA 2 League Season 5-on 3. helyezettek lettek, a DAC 2015-ön megnyerte nekik az első helyet, áprilisban pedig 2.-ak lettek a JoinDOTA MLG Pro League Season 1-on. Sumail Storm Spirit is life.

A korábbi nyertesek sem az igaziak mostanság. A Newbee leszerepelt a DAC-n és csak mostanság kezdik összeszedni magukat, de ez kevés lesz a győzelemhez. A NaVi tavaly óta nem tud előre lépni, mivel zűrös köztük a viszony. 2014-ben ezért lépett le Puppey (nem jöttek ki jól a carryvel, Xbocttal) és kapitány, egy vezér nélkül bukták a tornát. Korábban több embert is kipróbáltak, akik vezethették volna őket, ám minden próbálkozásuk dugába dőlt. Most, hogy ArtStyle lett a kapitány valamivel jobb a helyzet, ám vele az a gond, hogy a srác nem elég skilles. További gyakorlásara van szüksége, mert nem csak a meccsek közben feedel, de a wardolás sem megy neki igazán, plusz a draftok, amiket ő készít, nem ütik meg a mércét. Talán ha visszaállnának a TI1 rendszerére és hagynák Dendit draftolni, akkor lenne valami esélyük. Viszont ha a srác nem tudja használni a kijelölt supportja képességeit (lásd: nem tud Chennel microzni), akkor ismét csak annyit mondhatok, hogy bukta és csapat többi tagjának olyankor Rest in pepperoni. Az Alliance be sem jutott a TI-ra, az IG-t meg elkenik, úgyhogy erről ennyit.


Szóval állítom, hogy Secret győzelem lesz ebből, illetve remélem is. Közel állnak hozzám azok a srácok. RTZ és a baby rage megnevettet, Kuro Rubickja olyan zseniális, hogy öröm nézni miként keni el a support az ellenséges felét, köztük a carry-t, Zai a legjobb Offlaner a pro dotások között, Puppey szintén zseniális, szavakkal nehezen kifejezhető, S4 pedig S4. Jól draftol, jól vezeti a bandát és a tetejébe még szerény és aranyos is - fangirl mode off -.

A lényeg viszont az, hogy sok jó játékot várok. Felőlem lehetnek 120 perces game-ek, főként ha Tobi vagy OD castol, mert akkor elindul a hype vonat és megy a sihuhu ezerrel. :D