SPEC OPS: THE LINE
A több évre elnyújtott fejlesztés, a csapnivalóan borzalmas, sok évvel ezelőtti multiplayer alfateszt, illetve a Yager portfólióját látva is lenyűgöző teljesítmény, hogy a Spec Ops elkészült, hát még az, hogy több lett egy botrányosan rossz, teljesen semmilyen shooternél. Tartalmat, mondanivalót vinni minden idők egyik legéretlenebb és legsemmitmondóbb játékstílusába lenyűgöző eredmény. A Spec Ops: The Line TPS-nek ugyan tényleg nem szól nagyot, de története olyan élményt ad, amit nem lehet elfelejteni. Nincs még egy olyan akciójáték a piacon, ahol a gyilkolás és az akció nem élvezetes, hanem fájó - a felkavaró jelenetek, a teljes kilátástalanság miatt szabályosan rossz érzés fogja el az embert, mikor egy-egy nagyobb tűzharcba keveredik, főleg, ha megszemléli a végeredményt. Ezért fontos a The Line: érettebb, mint bármi, ami eddig stílusában megjelent - csoda lesz, ha valaha lesz méltó kihívója.



THE WALKING DEAD
A bejelentésekor senki se tudta, hogyan lehet egy ilyen képregényből játékot készíteni, de a Telltale minden képzeletet felülmúlóan jól vette az akadályt. Kalandjátéknak ugyan sovány, interaktív történetmesélésnek viszont közel tökéletes. A Walking Dead rémisztőbb, szívbemarkolóbb, mint a nagyköltségvetésű sorozat-változat: karakterei egytől egyig szerethetőek vagy épp utálhatóak, Clementine pedig minden idők legkidolgozottabb, leghitelesebb videojáték-kölyke.



HOTLINE MIAMI
Minden idők egyik legjobb soundtrackje minden idők egyik legstílusosabb körítésével, és egy imádnivalóan elmebeteg történettel. Indie-áldozat a céltalan mészárlás oltárán, ízléses polgárpukkasztással.



MAX PAYNE 3
Minden idők legjobb TPS-e. Pont.



FORZA HORIZON
Aki ismer, tudja, hogy az autós játékok 99 százalékán el tudok aludni. Hat-hét évesen még én is imádtam az autós lapokat forgatni, és turborágóból képeket albumba gyűjteni, de ebből kinőttem. Kivételt csak kevés sorozat jelent: a Burnout, egészen a harmadik részig bezárólag, mert ott volt a legélvezetesebb a száguldás, illetve a Project Gotham Racing, mert az csak félig volt szimulátor, a másik felében viszont hihetetlenül izgalmas, elképesztően látványos hullámvasút. Sajnos a PGR nyugdíjba vonult, de a Forza Horizon személyében méltó utódra lelt. Nem elég, hogy ez az egyik legszebb játék, ami X360-ra valaha megjelent, de mellé még olyan vezetési élményt is ad (a soundtracknek hála bődületesen jó hangulattal megfejelve), ami miatt komplett napokat töltöttem el a szikláshegység birodalmának virtuális másában.



XCOM: ENEMY UNKNOWN
Nagyon itt volt már az ideje egy olyan játéknak a Sid Meier csapattól, aminek a nevében nem szerepel a Civilization szó semmilyen összetételben. Sose voltam igazán nagy XCOM rajongó: az Enemy Unknown nagysága pont abban rejlik, hogy fanatikusokat képez még a legzöldfülőbb újoncokból is. Úgy sikerült mélyre és gazdagra csinálni a játékmenetet, hogy nem kell menütengerrel, hosszadalmas és száraz betanuló időszakkal bajlódni - az alapok percek alatt elsajátíthatók, minden más pedig jön magától. Főleg a random halálok a csapattársak körében!



MASS EFFECT 3
Még kínzás alatt is azt vallanám, hogy a Mass Effect rendelkezik minden idők legjobb sci-fi univerzumával, pedig még azt is hajlandó vagyok bevallani, hogy tizenegy-két évesen Star Trek klubba is jártam... Az utolsó egy óráig a Mass Effect 3 minden idők egyik leghangulatosabb sci-fije: ennyire jól még egy játék se kapta el a világmegmentés fonalát. Itt egyáltalán nem volt elcsépelt, tényleg érezni lehetett a vészt, azt a bajt, amin látszólag semmilyen nem isteni lény nem tud felülkerekedni, Shepard kapitánynak mégis sikerült. A végét pedig inkább felejtsük el - ha lesz időgépem, az első dolgom lesz kitörölni.



NATURAL SELECTION 2
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy különösebben vártam a Natural Selection 2-t, pedig lett volna rá lehetőség: a bétateszt még valamikor 2009-2010 felé indult, így már ebből is látható, hogy ez mindig is a játékélményről és a tökéletesség eléréséről szólt, és nem a gyors pénzcsinálásról. A végeredmény mégis minden képzeletet felülmúlóan jó lett - ennél tökéletesebb csapatjáték egyszerűen nincs ebben a stílusban. Ha még az Aliens franchiseot is a nyakába kapná, talán ez lenne minden idők legjobb multiplayer játéka!