• A Thor 4-et a Valkűr feltételezett biszexualitása és Korg melegsége miatt nem mutatják be Kínában
  • A 4. fázis filmjei eddig nem kerültek moziba a Marvel számára korábban kivételesen fontos piacon
  • Szakértők a Marvel iránti lelkesedés letörésének szándékát sejtik a sorozatos konfliktusok mögött
  • A Disney viszont már nem hajlandó cenzúrázni saját filmjeit más bemutatási piacok kedvéért

Sok platformon úgy terjed a hír, mintha cenzúrázták vagy betiltották volna a Thor: szerlem és mennydörgés kínai vetítéseit, holott egész egyszerűen nem kapott egyelőre bemutatódátumot a film. Ez persze körmönfont módja a helyi cenzoroknak nem kedves produkciók ellehetetlenítésének. A konfliktus gyökere valószínűleg hasonló, mint a Lightyear című Toy Story film esetében. A műben LMBTQ karakterek szerepelnek és elcsattan egy leszbikus csók.

Kifogásolt elemek a Thorban

Az új Thor epizódban a Valkűr valószínűleg biszexuális, Korg pedig – fajának szokásai szerint – férfival folytat furcsa párzási szertartást, mielőtt gyermekük születne. Utóbbi egyébként inkább poénként értelmezhető, semmint az elfogadást pártoló kiállás Taika Waititi rendező részéről. A nyugati világon kívül azonban a legjelentéktelenebb LMBTQ személyeket felvonultató pillanat is kivívhatja a hatóságok ellenszenvét.

valkyrie-avengers-thor.jpg
(A Valkűr. A kép forrása: Gay Times)

A pekingi cenzorok soha nem fűznek indokolást döntéseikhez, a tendencia viszont egyértelmű, jelen esetben ráadásul két kínai mozihálózat képviselői is ezt nevezték meg a konfliktus okaként a The Hollywood Reporternek. A Közel-Keleten, Malajziában és Indonéziában hasonló a helyzet, sőt több ország médiahatósága általában harsányan ki is áll a tolerancia ellenében.

thor-4-trailer-2-18.jpg
(Thor és Korg. A kép forrása: BGR)

Hollywood ellenáll

Az utóbbi időben a Disney és más hollywoodi műhelyek már nem hajlandók cenzúrázni saját filmjeiket eltérő kultúrájú területek kedvéért. A Fekete Özvegy például valószínűleg a kommunizmus rossz fényben való feltüntetése, az Örökkévalók Chloé Zhao kritikus nyilatkozata, a Venom: Vérontó Tom Hardy kínai néppel szemben érzéketlennek minősített megjegyzése, a Doctor Strange friss epizódjapedig egy tajvani statiszta pár, illetve a feltételezhetően meleg America Chavez szerepeltetése miatt nem került mozikba az ázsiai országban. A Pókember: Nincs hazaút képein állítólag túl sokszor tűnt fel a Szabadság-szobor, míg a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendájában Simu Liu karaktere Kínáról mint harmadik világbeli országról beszélt, ami tiltást eredményezett.

Szándékos ellehetetlenítés?

Szakértők között felmerült, hogy az ázsiai cenzorok valójában a képregényfilmes stúdió népszerűségét igyekeznek tendenciózusan letörni hazájukban. Akárhogyan is, a Disney bátor lépést hozott a kifogásolt tartalmak megtartásával, hiszen egyik legfontosabb bevételi forrásától, a kínai piactól esik el ezzel. Emlékeztetőül: a Ragnarök például 112 millió dollárt keresett az ázsiai országban 2017-ben. Persze a Marvelnek így sem kell szomorkodnia, a Thor 4 kevesebb mint egy hét alatt egészen kiemelkedő 315 millió dollárt keresett a jegypénztáraknál. Igaz, Taika Waititi a siker ellenére is csak egy feltétellel vállalná egy továzzi epizód rendezését.

A NEGYEDIK FÁZIS FILMJEI

Az univerzumon kívül készült a Venom 2 és a Morbius.