Filmbarátok

„Podcastezzünk!” -- morajlott fel a gondolat FreddyD agyában. Na, jó, azért ez nem pont így esett meg… Szóval, történt, hogy még szerkesztőként egyre több és több filmet látott, de azokat, amiket nem bemutatásra szántak, vagy csak túl sokat csúsztak vele, FreddyD a saját csatornáján mutatta be, ott osztotta meg élményeit a hallgatósággal. Állítása szerint már ekkor megszületett a podcast ötlete, csupán az volt a kérdés, hogy kikkel beszélgessen szeretett filmjeiről és mikor. Legalább a címen nem kellett sokat gondolkodnia, az valahogy jött magától. Amint véget ért szakmai karrierje, rögvest megkezdődtek a munkálatok, hogy minél előbb nekiülhessenek a „rádiózásnak”.

2011 januárjában indult el a sorozat, és azóta töretlen sikerrel fut, immáron két és fél éve. Kezdetben csupán havi egy rész jelent meg, mostanra azonban két-háromhetente próbálnak előrukkolni egy újabb epizóddal. A résztvevők közé pedig beszervezte Zolyt, a már említett főszerkesztőt, és megannyi más embert, akiket videós körökben ismert meg. Ilyen volt az a fiatalember, aki szerinte az ország legszínvonalasabb videóblogját vezeti, név szerint Dancsó Péter; vele később szoros barátságot kötött. Ezt követően elkészítették a saját 99(0) forintos-Videómánia crossoverüket, melyben egy magyar filmet, a „Fej vagy írás”-t beszéltek ki a saját egyedi stílusukban. Dancsó úr mellett nem egy másik résztvevő is akadt már a podcast története során. Hogy csak párat említsek, ott van például Blacksheep, Sorter, Wrathe, vagy akit talán a legtöbben ismerhettek, Gergő, aki eddig számos adásban tette tiszteletét.

Idén júliusban engem is az a megtiszteltetés ért, hogy részt vehettem az egyik felvételen. FreddyD nyílt felhívást intézett a sorozat női rajongóihoz, melyben arra kérte őket, hogy akik szeretnének szerepelni a következő, szám szerint a 32. podcastben, azok jelentkezzenek nála e-mailben. Engem Twitteren kapott el a hír, ahol FreddyD személyesen unszolt a pályázati levél beadására, amit egy nappal később meg is tettem próba-szerencse alapon. Egy-két nap elteltével kihirdetésre került az eredmény, amiről e-mailben értesítettek bennünket, majd ezt követően megindultak a háttérmunkálatok.

Röpke négy nap alatt több mint 100 levélváltás esett meg Freddy, Zoly, Gergő és köztem, amikben megtárgyaltuk, hogy s mint legyen az adás kérdése. Borzasztó komoly módon és precízen készültek a felvételre, miközben egyetlen percre sem hagyták, hogy kimaradjak a beszélgetésből. Igazán kedvesen fogadtak, nem úgy, mint egy ismeretlen idegent, amit köszönök nekik. Szóval összeállt a megtárgyalandó filmek végleges jegyzéke, majd egy csütörtöki napon megejtettük a felvétel, amit egy rövid hangfelvétel előzött meg. Egy élmény volt, srácok! Az eredmény egyébként a fenti videó lett.

Hogyan tovább?

Nos, FreddyD egyelőre nem tervezi új műsorblokk hozzáadását a repertoárjához, szóval a Filmbarátokkal, a Filmbarátok Expresszel, az Alpári Figurákkal és az ilyen-olyan apropóból elkészült különkiadásokkal dübörög tovább a játékpartizán csatornája. A Rossz PC Játékoktól és a 99 forintos DVD-ktől ugyan már búcsút vettünk, de ezer meg ezer más módon szórakoztat bennünket maszkos barátunk.

Ennyi volt a mese mára,
zárul a Guru mókatára.

Én is búcsút intek,
de ne csüggedjetek,
fejetekbe ezt a pár kósza sort véssétek:

Lesz még itt nevetés és kacaj,
s ha néha alábbhagy a moraj,
akkor sem kell félni,
FreddyD mester ezt is elintézi!

A cikk FreddyD tudtával és közreműködésével készült.