A Nintendo katasztrofális évet zárt, gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy a 2012-ben megjelent, next-genként beharangozott, de specifikációi alapján inkább az előző generációba tartozó Wii U megbukott, a japán cég pedig kezdi belátni, hogy évek óta rossz úton halad. Hogy mi erre a bizonyíték? Nos, a Nintendo bejelentette, hogy az üzleti év végéig eladni kívánt 9 millió Wii U álomhatárát ejtették, mostantól 2,8 millió eladott gép a cél. Igen, világszerte. Igen, úgy, hogy a konzol másfél éve kapható. Igen, mindannak tükrében, hogy a PS4-ből és az Xbox One-ból egy hónap alatt többet adtak el a gyártók, mint amennyit a Wii U-ból el szeretne a nagy N. Ez a vég kezdete?

Nagyon úgy néz ki, hogy igen, lévén a vállalat a túlélésre játszik. Nemcsak a Wii U eladási predikcióit csökkentették masszív 70 százalékkal, de a 3DS-ből is 13,5 millió lett a célhatár az eddigi 18 millió helyett, mi több, videojátékfronton is estek az elvárások, a japánok már 19 millió eladott Wii U játékkal is beérnék az eddigi 38 millió helyett. Ez utóbbi arány a 3DS esetében is zuhant, 80 millióból lett 66 millió, méghozzá úgy, hogy a legfrissebb Nintendo kézi konzol kifejezetten sikeresnek mondható. Az üzleti év teljes vesztesége nem kevesebb mint 336 millió dollár lesz -- azaz minden Wii-vel beszedett zsebpénzt elherdál a cég, csak azért, hogy fennmaradjon.

Michael Pachter, a világhíres elemző többször ekézte már a Nintendót a cég notórius üzleti döntsései miatt, konkrétan 2009 óta kongatja a vészharangot. Szerinte az lenne a legjobb, ha a Nintendo külsős kiadóvá változna, valahogy úgy, ahogy a Sega tette, amikor utolsó konzolja, a DreamCast befuccsolt. Ivata Szatoru Nintendo-elnök most először reagált Pachter véleményére: sajtótájékoztatón mondta el, hogy igenis gondolkodnak új üzleti struktúra bevezetésén, és a szoftvermérnökök most is azon dolgoznak, hogy rájöjjenek, miként lehet a legjobban átültetni a Nintendo által híressé tett játékok ötleteit okoseszközökre, azaz telefonokra és táblagépekre. "Nem annyiból áll a dolog, hogy egyszercsak engedjük a Mariót mobilokon is futni" -- tette hozzá Ivata, jelezve, hogy cégének nagyon fontos a szoftverek minősége. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nyereség nélkül nem létezhet a Nintendo, valamint tisztázta, hogy bár többen javasolták az iparból, egyelőre nem mond le elnöki pozíciójáról.

A Nintendo az előző konzolgeneráció háborúját gyakorlatilag megnyerte az alkalmi játékosok piaccá tételével. A Wii-ből több mint 100 millió darab ment el világszerte, méghozzá úgy, hogy hardverileg az első naptól kezdve nyereséget termelt (ez nagyon ritka a konzolok világában, az első néhány évben a szoftver szokott pénzt hozni, és nem a gépek). 2009-re viszont mélységesen lesüllyedt a gép iránti érdeklődés, így mindenki arra számított, hogy a japánok már a 2010-es évet is egy HD-géppel kezdik. Nem így történt, a Wii U-ra 2012 végéig vártunk, a játékkínálat pedig máig nem az igazi. Ráadásul a Nintendo a rajongóival is kibabrált: nemrég letiltották a YouTube-os játékfelvételek fizetési licencét, azaz ha valaki Nintendo-játékról készít videót a csatornájára, nem kaphat egy fillért sem a mukájáért, hiába dolgozott vele hosszú heteken keresztül. Nem lesz ez így jó, Nintendo, nagyon nem!

Nintendo
Lehet, hogy még megérjük a Nintendo bedőlését?