pcguru-ajanlott2590x150.jpg

A Rhod 500 RGB és a Xenon 750 színes párosa, a Helium 600 triója és a vörösen izzó Radon 720 után eljött az ideje, hogy kicsit megköszörüljem a torkom, hiszen következő vendégem nem más volt, mint a Genesis Radium 300 XLR stúdiómikrofon.

Ugyan a Radium 300 XLR sajnos nem olyan, a James Bond-filmeket idéző kofferben érkezett, mint a Radium 600, azonban az egyszerű, de stílusos fekete-piros kartondoboz sem okozott csalódást. A körülbelül egy hagyományos billentyűzettel megegyező méretű, bár valamivel vaskosabb csomagban ugyanis a biztonsági töltelékek, no meg maga a mikrofon mellett számos praktikus extrának is jutott még hely. A körülbelül 23 ezer forintos ár tehát esetünkben nem csak magát a csupasz mikrofont foglalja magában, hanem többek között egy popfiltert, egy szélfogót, egy XLR kábelt, egy rázkódásmentes kosarat, egy állítható állványt, valamint egy utóbbi az asztalhoz rögzítéséhez szükséges satut.

A Radium 300 XLR megvásárlásával tehát nem csupán egy mikrofont, hanem egy komplett szettet kapunk, amivel nem csak pénzt, hanem a különböző elengedhetetlen kiegészítők utáni kutatásra szánt időt is megspórolhatjuk. A szett összeszerelését nem mondanám kifejezetten bonyolultnak, habár azért pár egyszerű plusz ábra szerintem nem került volna sokba, viszont cserébe például én sem izgultam volna azon, hogy mondjuk, menthetetlenül szétfeszítem-e a mikrofon kosarát, miközben megpróbálom belepréselni.

Bár azt hiszem ezt fölösleges is külön kiemelnem, de a felsorolt extrák természetesen abban az esetben jelentenek csak pozitívumot, ha az ember eleve kifejezetten ilyen setupban gondolkozik. Ha netán egy talpas mikrofon kényelmesebben elfér, vagy az állvány egyszerűen belóg a monitorunk elé, akkor célszerűbb mást választani. Saját esetemből tanulva érdemes a felhasználó környezetet minden szempontból előzetesen felmérni, mert például előfordulhat, hogy olyan kialakítású az íróasztalunk, hogy elég nehéz rajta fogást találni az állványt rögzítő satu számára, és nyilván nem szívesen nyúl az ember ragasztót vagy szikszalagot érintő házi praktikákhoz.

De mégis milyen maga a mikrofon hangzása? Szerencsére a látvány és a bőséges tartalom mellett a Radium 300 XLR teljesítményére sem lehet semmiféle panaszunk, akár podcast-felvételére, akár streamelésre vagy más célra használnánk. A felvételek minősége ráadásul a mellékelt kiegészítőkkel tovább finomhangolható, és az éppen aktuális igényekhez igazítható.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Radium 300 XLR mindent egybevéve egy kiváló, komplett kezdőcsomag, és nem „kezdetnek megteszi, aztán majd veszek jobbat” értelemben. A mikrofon hangjának minősége remek, a szett többi elemének köszönhetően pedig, amennyiben már kitaláltuk a helyét, a dobozból kivéve kvázi rögtön kész is a használatra. Ugyan a Radium 600-zal ellentétben a Radium 300 XLR esetében nincsenek gyorsan és könnyedén elérhető szabályzók a mikrofon oldalán, azonban ezt leszámítva tényleg nem lehet rá más panaszunk. Ha egy korrekt ár-érték arányú mikrofont keresel, amihez ráadásul rögtön megkapsz minden alapvető kiegészítőt, akkor ezzel a csomaggal nem nyúlhatsz mellé.

Mindezt egyébként a Radium 400-ról is elmondhatnánk, ami leginkább a csatlakozás milyenségében tér el részletesebben kielemzett társától: míg a 300 XLR/mini Jack, addig a 400 USB Type-B/Type-A kábellel lett ellátva, amivel aztán könnyedén a laptopra vagy gépre pattinthatjuk. Minden másban hasonló paraméterekkel rendelkezik, így bővítve a Genesis kifejezetten ajánlott hangeszközeinek számát.