pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Az utóbbi időben valószínűleg kimondottan jó fiú lehettem, a Mikulás (vagy legalábbis főszerkesztőnk) jóvoltából ugyanis nem egy, de két igen komoly gamer laptop landolt az ölemben egy-egy másfél-két hetes teszt erejéig. Míg az MSI GS66 egy kisebb atomerőmű volt, ám egyben az átlag játékosok számára valószínűleg megfizethetetlen árkategória hangosan süvítő csúcsragadozója, addig a Lenovo Legion Y7000 egy árban barátibb megoldás, miközben hardvere ugyan nem képvisel olyan erőfölényt, mint az MSI fémborítású kis csomagja, cserébe túlzások nélkül minden igényét kielégítheti egy hátizsákban hordozható, az asztali gépek erejével vetekedő gamer laptopról áhítozó játékosnak.

lenovo-legion-y7000-pcguru-1.jpg

A mutatós sötétszürke váz külsején mindössze egy méretes Y logó tündököl, mely a laptop indulásakor vörösen kezd világítani, majd a billentyűzet háttérvilágításának hála hasonló fényhatás fogad a laptop felhajtását követően is (bár ez természetesen kikapcsolható), miközben szemügyre vehetjük a további paramétereket. 15,6 hüvelykes, 144 Hz-es Full HD kijelző, a megszokott HDMI, Ethernet portok, 3 USB és egy USB-C társaságában, melyek többsége a laptop hátulján foglal helyet, míg lemezmeghajtó természetesen már ezen a modellen sincs. A 360*266 mm méretű, legvastagabb részén is csak alig 28 mm-es laptop mindösszesen 2 kilót nyom, mely ugyan indokol egy méretesebb táskát (vagy stílusosan egy Lenovo hátizsákot), még abszolút a kényelmesen hordozható kategóriát képviseli. A burok alatt is hasonlóan erős és praktikus elemek sorakoznak a játékosok igényeinek kiszolgálására. Egyes paraméterek ugyan modellenként változnak (erre nem árt odafigyelni a vásárlásnál), az általam tesztelt modell 8 GB DDR4 2666 MHz-es RAM-ot, egy i7-9750h processzort, GTX 1660 Ti videokártyát, 512 GB-os SSD-t rejtett, megtámogatva egy 52.5 Wh kapacitású akkumulátorral, mely  töltőre csatlakoztatás nélkül elvileg minimális használat mellett akár 5 óráig is működtetni képes a laptopot.

lenovo-legion-y7000-pcguru-2.jpg

A teszteléshez ezúttal GPU-gyilkos látványvillogtatás helyett inkább frissebb multiplayer játékokat vettem fel alanyként, melyek beállításait a legmagasabbra húztam, az Y7000 pedig nehézségek nélkül leküzdötte őket. A Fortnite, a The Cycle, vagy a World War Z is legalább olyan jól muzsikált, mint a jóval combosabb MSI masinán, sőt utóbbiban szinte végig tartva a 90-100 fps körüli sebességet. Hogy növeljem kicsit a nyomást, bedobtam, a Crytek-féle Hunt: Showdownt is mely 70 fps körüli átlagot mutatva továbbra sem kottyant meg a rendszernek. Ezután tovább növeltem a téteket az Amazon Games múlt héten megjelent free-to-play hero shooterével (Crucible), melynek igen kemény kritikái között kiemelt helyen szerepelt a gyenge optimalizáció, ám még ezt is stabilan 70 fps körül vitte a Y7000. Ezen felbuzdulva végül mégis rádobtam két komolyabb benchmarkoló programot a Shadow of the Tomb Raidert és az Ashes of Singularity: Escalationt. Előbbi a legmagasabb beállítások mellett szintén tartotta a 70 fps-t, míg utóbbin csak a High konfigurációig mertem csavarni az opciókat, azon viszont gyönyörűen tartotta a 35-45 körüli átlagot még a benchmark látványosabb, méretesebb csatajelenetei során is.

lenovo-legion-y7000-pcguru-3.jpg

A hűtés természetesen fel-felpörgött a kemény próbálgatás közben, ám közel sem olyan erővel, hogy az zavaróan hangosnak tűnjön egy átlagos, intenzíven igénybe vett laptophoz képest, melegedést pedig szinte egyáltalán nem tapasztaltam, és nem hinném, hogy nyilvános helyen is feltűnően éles vagy zavaró lenne a tapasztalt hangerő. Ettől függetlenül, bár a beépített hangrendszer igen kellemes, mind játékhoz, mind filmekhez erősen ajánlott egy headset vagy egy külső hangszóró csatlakoztatása. A konfiguráció természetesen böngészéshez és felhasználói programok futtatásához is kiváló, a billentyűzet kialakítása pedig kimondottan kényelmesnek érződött szerkesztéshez, cikkíráshoz is.

lenovo-legion-y7000-pcguru-4.jpg

Összességében talán az egyetlen elem, mellyel kicsit elégedetlen voltam, az SSD mérete bár a konfiguráció egyértelműen sok mindent elbír a jelenlegi játékmezőny durvább hardverigényű címei közül, ha nagyobb, méretesebb játékokban gondolkozok, bizony az a fél terra már igencsak szűkös ha például a tesztelt mennyiség mellé rendszeres törlés-újraletöltés nélkül akartam volna feldobni egymás mellé egy Warzone-t, egy Ark-ot, egy Red Dead Redemption 2-t, elképzelhető, hogy igencsak minimálissá vált volna a még igénybe vehető szabad hely mennyisége. Ám a Y7000 összességében magasan teljesítette az elvárásaimat, és összevetve az Y540-el, a minimális árbeli különbség, úgy vélem, abszolút vállalható a némileg combosabb hardverért cserébe.