A gamer monitorok mezőnye az utóbbi pár év során egy elég egyértelmű irányt vett. A kijelzők többségének felbontása az 1440p-t célozta meg, míg sebességük a 140-160 Hz közötti képfrissítési sávban indul. A Philips-nél viszont mertek nagyot álmodni, és kihozták a 25M2N5200P-es modellt, melynek felbontása ugyan 1080p-nél megállt, azonban szinte példátlan, akár 280 Hz-es képfrissítési sebességet is képes elérni. Mindehhez természetesen elég komoly árazás is társult – az Evnia 120-150 000 forint között mozog, mely jogosan veti fel, hogy vajon megéri-e a befektetést? Kíváncsiságomat csak úgy tudtam csillapítani, hogy amikor felvetődött egy próbakör lehetősége, szinte gondolkodás nélkül vágtam rá az igent.

Átlagos külső, brutális belső

A dobozból kiemelve elsőre nem fogadott semmi meglepő. Szokásos, letisztult dizájnnal rendelkező gamer monitor, stabil, szerszámok nélkül is egyszerűen összeszerelhető talppal, állítható magassággal, a talp hátulján kábelmenedzsment számára kialakított kapcsokkal. Dimenzióit tekintve (talppal együtt) 55.7x50.8x23.9 cm, súlyra 4,6 kg, az IPS kijelző átlója pedig 24.5 hüvelyk. Hátulján kapott helyet a joystick-jellegű bekapcsoló, illetve menükezelő gomb, valamint két HDMI, két USB 3.1, egy DisplayPort csatlakozó, egy audio jack, illetve két elkülönített, kizárólag eszközök töltésére használható USB. A sorból egyedül az USB-C hiányozhat, számos laptop esetében ugyanis már ez lenne a monitorra kötés módja – az ilyen modellek tulajdonosainak sajnos mindenképp szükségük lesz valamilyen átalakítóra. A kijelző magassága, tájolása, dőlésszöge könnyedén állítható. Egyetlen negatív észrevételem, hogy nem bántam volna, ha maga a talp egy kicsit masszívabb. Lehet, hogy csak a korábban tesztelt monitorok betonbiztos fémvázai után hatott furcsán ez a könnyedebb, műanyag kialakítás, a veszély ugyanis, hogy esetleg a drága Evnia eldől valamelyik irányba, egyszer sem fenyegetett. Azonban sokkal nyugodtabb szoktam lenni, ha azt érzem, hogy a váznak van egy súlya és robusztusabb tartása.

A 280 Hz-es sebesség eléréséhez a DisplayPort használata szükséges, azonban HDMI fanoknak sem kell csüggedniük, mivel a 240 Hz számukra is elérhető. A tesztelés kezdetén már nyugtáznom kellett, hogy igen, ez a sebesség és látvány egészen elképesztő. Ha valaki olyan programokra fókuszál, amelyeknél a sebesség elengedhetetlen tényező – például különböző e-sport címek, MOBA- és FPS játékok – az valószínűleg teljes mértékben elégedett lehet. A csomag sajnos nem teljes, mivel a készülék csak G-Sync-kompatibilis, az AMD tulajok ugyanakkor (kár)örvendhetnek, a FreeSync ugyanis jelen van. Mellette pedig természetesen a különböző szín- és világításprofilok, HDR és minden egyéb, gamer monitoroknál kötelező, vagy épp elvárásnak számító funkció használható.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mennyit ér a sebesség?

Zárhatnám soraimat tehát úgy is, hogy maximálisan elégedett voltam a Philips készülékével, és csak ajánlani tudom – viszont ez nem lenne teljesen objektív. Tudom magamról, hogy Full HD fan vagyok, a korábbi monitorjaimnál is sokkal jobban díjaztam a sebességet, mintsem a felbontást. Emellett AMD-s videókártyával és HDMI/DisplayPort csatlakozóval operálok – magyarul a tökéletes célközönség voltam az Evnia számára. Azonban még így is megkérdőjelezem, hogy a 280 Hz-es frissítés biztosan megéri-e a közel dupláját/másfélszeresét a konkurencia árainak, az ellenérvek száma pedig annál több, minél távolabb esik valaki ettől a jól körülírható, ideális célközönségtől. A tapasztalataimat ennélfogva úgy tudnám összefoglalni, hogy ha hozzám hasonlóan tökéletesen elégedettek vagytok a Full HD-val (akár hosszabb távon is), a felbontás helyett pedig inkább a magas képfrissítést preferáljátok (emellett pedig asztali PC-hez használnátok a monitort), jó választás lehet – ellenkező esetben viszont akadnak jobb alternatívák.