Királyok és keresztek, Megváltás, Az Öreg Tigris, Conan… a Képes Krónikák kínálata meglehetősen színes és izgalmas, pláne, ha valaki érdeklődik a saját hazájának történelme, illetve a klasszikusok iránt. A kiadó feje azonban, aki maga is író, ezúttal talán az eddigi legnagyobb fába vágta bele a fejszéjét, méghozzá egy olyan dicséretes koncepció képében, amely felöleli szinte a teljes magyar történelmet, annak számos jelentős pillanatával és személyével. Ez lett a Hősök tere, amely fantasztikus külsejével, tekintélyt parancsoló méreteivel és kimondottan változatos és bő tartalmával nemcsak elérte a kitűzött célt, de hivatkozási alapként is kitűnően teljesít.  

Hősök tere

  • Író: Bán Mór, Bíró Szabolcs és mások
  • Rajz: Fazekas Attila, Futaki Attila és mások
  • Oldalszám: 240
  • Ár: a kiadó webshopjából 8800 forint

Hogy mi a koncepció? Egy képregény-antológia a magyar történelem hőseiről, ami meg is valósult, méghozzá olyan látványos kivitelben, ami mellett nem mehetek el szó nélkül. Mintha egy gyönyörű kódex, képregényalbum vagy lexikon kerülne az asztalra, úgy néz ki a kellően méretes és súlyos, arany színnel díszített, keményfedeles kötet, amire egész egyszerűen jó ránézni, és ami bizonyítja, hogy emberi áron is lehet igazán minőségi kiadványt készíteni. Ehhez persze hozzátartozik az is, hogy ad egy, ezúttal nem kellett különböző jogdíjakat fizetni az ismert franchise-ok után (ami egy bármilyen külföldi kiadásból fordított kötet esetén automatikus vonzat), ad kettő, ezzel együtt is 24 alkotó vett részt a munkálatokban, ami döbbenetes szám. És persze, ezúttal sem a külső alapján ítélünk, az csak egy plusz, a közös vállalkozás azonban semmit sem bízott a véletlenre, így a végeredmény önmagáért beszél.

Történelmi arcképcsarnok

A keretet lényegében Katona Csaba történész historikus összefoglalói jelentik, amik minden egyes történetnél komolyabb betekintést nyújtanak a háttérbe, az adott kor viszonyaiba és az uralkodók helyzetébe. Ehhez kapcsolódik minden esetben még a soron következő képregény alkotóinak bemutatása, ami után jöhet a több oldalas mű. Ez általában a hagyományos képregényes stílusban készült, de vannak olyan érdekességek, mint az Arany lírájából készült Rege a csodaszarvasról, Fazekas Attila illusztrációival, ami már simán elkönyvelhető komoly művészeti alkotásként, nem szimplán “csak” képregényként. De mielőtt ezt bárki magára venné, természetesen a képregény maga is modern művészet. Ezt mind jól tudjuk, akik komolyabban foglalkozunk vele, azonban azoknak, akik kevésbé mozognak otthonosan a témában, ez elég figyelemkeltő lehet ahhoz, hogy még komolyabban vegyék mind a kötetet, mind pedig az abban rejlő mesterműveket.

Mert lényegében mesterműveket kapunk, ízléstől függetlenül. Természetesen akad nálam is olyan, ami jobban vagy kevésbé tetszik, de igazából mindenki kitesz magáért és a maximumot nyújtja, legyen szó a zombis történelmi regényéről és az Anjouk-regényfolyamról is ismert Bíró Szabolcsról, az M5 csatornaigazgatójáról, Bán Jánosról (Bán Mór), vagy éppen a képregényt kiadó Mészáros Jánosról (Sinonimo), és minden egyes rajzolóról. Minden történelmi személynek egy adott, fontos pillanata lett kiragadva a történelem hosszú folyamából, azt a rövidebb időszakot komolyabban bemutatva, minden bukásával és dicsőségével. Ami fontos, hogy Katona Csaba összefoglalóival ezek a pillanatok még jobban kontextusba kerülnek, például Könyves Kálmánról és korszakáról is rengeteget megtudhatunk, de minden egyes kor fontosabb eseményei szóba kerülnek az éppen szereplő történelmi személy esetében. És a képregényes megvalósítás mellett ez a kiadvány egyik legszimpatikusabb húzása, hiszen komolyan veszi mindazt, amire vállalkozik, és egyszerre tanít és szórakoztat, ami talán a legfontosabb. 

Jó tudni

Mármint ismerni. A saját történelmünket. És bizony nem szégyen akár jóval az iskola befejezése után sem pótolni. Én speciel szerettem a történelmet, Mátyásból írtam fogalmazást (általánosban még fekete sereges jelmezem is volt) és a többi, de biztos vagyok abban, hogy sokaknak nyújthat segítséget és számos új információt, ha elolvassa a kötetet. Persze nemcsak a képregényes oldalakat, hanem a melléjük fűzött információkat is, amik a témát tekintve ugyanolyan fontosak, mint a képregényes szekció. Mert ugye ez egy nagyon igényes, nagyon minőségi, kellően változatos képregény-album, de mellette véletlenül se felejtsük el azt, hogy nem véletlen a cím és a Magyar történelmi arcképcsarnok alcím sem. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Nem mellesleg az utoljára bemutatott Conan óta a Képes Krónikák Kiadónál számos érdekesség látott napvilágot, avagy elérhető a webshopon keresztül, így például ott az 1241 – Farkasnak foga közt, a Hosszú az út hazáig, a The Killer, vagy éppen Az ifjú Oroszlán, Pozsgay Gyula legújabb kötete. Reméljük, lesz még a kiadónál hasonló antológia, mint a Hősök tere, ami minden, a történelem iránt kicsit is érdeklődő (vagy iskolás gyermeket nevelő) képregény-rajongónak kötelező darab.