Ha ismerős a cím, akkor az nem a véletlen műve, nem is olyan rég már olvashattatok oldalunkon a Ludus Magnus taktikai játékáról, a D.E.I.: Divide et Impera-ról, melyhez akkor két kiegészítőt is kaptunk, ezek voltak a The Citadel és a Cash & Rad. Csakhogy a játékmenet szempontjából teljes csomaghoz még további tartalom is dukál, név szerint két nagy és két kisebb kiegészítő: a Kickstarter-extrákat és stretch goalokat  tartalmazó White Death; a kompetitív kampánnyal és többféle játékmóddal érkező Old London; valamint a Mad & Max és a Penny Boom zsoldos-pakkok. A bolti forgalomban már nehezen vagy egyáltalán nem elérhető (a kiadónál is hiányos a készlet) játékhoz van még egy jó hírünk is, az e cikk írásának pillanatában összegyűjtött 143 ezer euró már garantálja, hogy a D.E.I.: Divide et Impera (innentől maradunk szimplán a DEI-nél) legújabb Gamefound-kampánya sikerrel zárul. Az új Faith & Anarchy kiegészítő mellett gyakorlatilag minden eddigi anyagot újranyomnak, és minikkel (ezek külön is bezsákolhatók), mindennel együtt újra elérhető lesz, persze a bolti készlet jövőbeni mérete továbbra is kérdéses, úgyhogy érdemes fontolóra venni a támogatást.

D.E.I.: Divide et Impera

  • Kiadó és partner: Ludus Magnus Studio
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő (kiegészítővel 6)
  • Játékidő: átlagosan 40-120 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 3,09/5
  • Ára: a Gamefound kampányban az alapdoboztól (49 euró – 18 600 forint), a teljes pakkig (279 euró– 105 700 forint) szabadon variálható

Már csak azért is, mert ahogy ezen a linken elérhető cikkünknél olvashattátok, egy kifejezetten okos és taktikus területfoglaló és nyersanyagszerző stratégiai játékról van szó. Az alapvetően egyszerű szabályok mellett a játék mélységét egyrészt az aszimmetrikus frakciók adják, melyeket a piactérről szerzett kártyákkal még inkább eltérővé varázsolhatunk. Másrészt a szó szerint több rétegből álló játéktér különálló szintjei egyszerre korlátoznak és rejtenek lehetőségeket, melyeket okosan kihasználva juthatunk győzelemre, az amúgy szűkös, négy kör és körönként hat akció adta lehetőségeinkből. Újrajátszhatóságát a kiegészítőkkel már igen népesre duzzadó frakciók mellett a moduláris tábla és a véletlenszerűen kiosztott célok garantálják; de már az alapjáték négy frakciója is számos meccset tartogat.

Fagyos Albion

A két nagyobb pakk közül a legváltozatosabb a White Death, melynek első hívószava az összesen három, egymástól és az alapjátékban megismertektől is jelentősen eltérő új frakció (pszionikusok, faunok és a vadak). A vadak drón helyett Tolsztojt, a medvét kapják; a faunok nem kapnak drónt és nem férnek hozzá a piachoz, helyette fosztogatnak és saját küldetésekre fókuszálnak; a pszionikusok pedig öt vezérrel lépnek a pályára, akik extra erősek és egy sor trükkel keserítik meg a többiek életét. Ezen felül szóló játékmódot és egy vadonatúj, az alapváltozat feketepiacát helyettesítő ipari piacot is kapunk, mely utóbbival további szerkezetek (bérgépek) működtetésére nyílik lehetőség. Továbbá két felbérelhető hős is a csomag része (Jukas és Alexandra), akik különleges vezérként hívhatók be a harcba, ha sikerül elsőként kifizetnünk őket. Végezetül időjárás-kártyákkal bolondíthatjuk meg a köröket, melyek bármelyike könnyedén keresztülhúzhatja a számításainkat.

Emellett mennyiségileg kicsit szerényebbnek tűnhet az Old London egyetlen frakciója, a játék főgonoszának számító tisztavérűek csoportosulása, és a mellé felkínált két játékmód. Azonban az extra szemétkedős Vengeance és a hét szcenárión át ellenük zajló kompetitív kampány; valamint a további két modul (egy pályaelem- és egy kampánymodul) még egy lapáttal rátesz az újrajátszahtósági faktorra. A két minikiegészítő pedig egy-egy zsoldost ad a játékhoz, akiket trükkös akciókártyáik tesznek jelentős tényezővé annak a játékosnak, aki elsőként tud lecsapni rájuk.

Végszóra

Mint fentebb is említettem, a DEI alapdoboza önmagában is teljes élményt ad, melynek amúgy sem csekély élettartamát a kiegészítők garmadájával nyújthatjuk ki még jobban. A kiegészítők mellett az alapdoboz minikkel megtámogatott változatát is megkaptuk, így alaposan szemügyre vehettük a modellek minőségét is és bár játékmechanikia szempontból igazából nincs szükség a műanyagra, mi tagadás, nagyon jól mutatnak a tényleg miniatűr (a nagyobb drónokat és egyéb eszközöket leszámítva mindössze 25-30 mm magas) emberkék. Akár velük, akár nélkülük, a White Death gyakorlatilag kötelező vétel, ahogyan a kompetitív játékot egész más szögből megközelítő Old London mellett is számos érv szól. Ahogyan a futó kampány támogatása mellett is, amivel bármilyen kiszerelésben és leosztásban lecsaphattok erre a különleges társasra.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Ludus Magnus Stuidionak! A játék nyelvfüggetlen, ám szabályainak megértéséhez angol nyelvtudás szükséges, szerencsére magyar rajongói fordítás letölthető hozzá.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát