Ma van a Rejtvényfejtők napja, amelyet 2007 óta tartanak, méghozzá annak apropójából, hogy épp ezen a napon jelent meg 1957-ben az első Füles magazin, aminek népszerűsége azóta is töretlen. Annak idején a kalandjátékok jeleskedtek leginkább a puzzle/rejtvénymegoldós kategóriában, és akik a Guruval együtt nőttek fel, talán emlékeznek még, hogy akár egy régi point & click kalandjátékban is mennyi időt bele lehetett ölni egyetlen feladvány megfejtésébe – hiszen kezdetben ezekhez még semmiféle online segítség nem állt rendelkezésre. Klasszikus például az a bizonyos kecske a Broken Sword: The Shadow of the Templars-ból, a zongora-puzzle az első Silent Hillből, vagy – és ez mind közül a legdurvább – a gnóm nevének kitalálása a King’s Questből. Utóbbinál előkerül a Rumpelstiltskin, és a játék ad is tippet, hogy "gondolkozz visszafelé", szóval értelemszerűen visszafelé beírva próbálnád meg bepötyögni a nevet – csakhogy ez rossz. Az egész angol ABC-t meg kell fordítanod és úgy próbálkozni, szóval a helyes válasz a Ifnkovhgroghprm. Logikus, nem? Az alábbi listában olyan játékokat gyűjtöttünk össze, amelyek nemcsak, hogy megdolgoztatják az ember agyát, de műfajukon belül valamilyen szempontból innovatívnak is bizonyultak.

5. The Witness

A The Witness egy nyitott világú, puzzle-megoldós játék, amely egy olyan szigeten játszódik, ami tele van egyedi területekkel, valamint különböző nehézségű rejtvényekkel – ezek megoldásához mindig más-más út vezet. Például az egyik rejtvény egy almafa közelében megkövetelheti, hogy megszámold az összes almát a fán, egy másikban pedig úgy kell helyezkedned, hogy a Nap pont rásüssön egy rejtvényelemre, ami megvilágítja a megoldást. Ezeken túl pedig akadnak olyan logikai feladványok is, amelyek megoldásához a felhasználói felületet kell használni. Ezeknek a rejtvényeknek a megoldásához a kurzorral kell követed egy lineáris alakzatot, amely elvétve található meg a sziget különböző részein. Ennek a mechanikának a legviccesebb része talán épp az, hogy néhány ilyen puzzle mennyire el van rejtve. Némelyik például a falakon lévő mintákban lapul, másokat pedig akár egy folyó alakjának követésével is fel lehet fedni. Mindezek nagyszerűen kiemelik, hogy a The Witness-ben tulajdonképp minden csak nézőpont kérdése. Az egyértelmű, konkrétan az orrod elé tolt feladványokon maga a világ is egy sokkal komplexebb, nagyobb rejtély mozaikdarabkáit tartogatja.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

4. Moncage

A Moncage szintén egy ötletes logikai játék, amely egy kockán belül játszódik. A kocka minden oldala egy-egy egyedi jelenetet jelenít meg, neked pedig meg kell találnod a jelenetek összekapcsolásának módját, hogy megoldhasd a – néha igen összetett – feladványt, és előrébb haladhass a játékban. A The Witnesshez hasonlóan ebben a játékban is a perspektíva, azaz a nézőpont a kulcs, mivel a kamerát kell használnod a kocka forgatásához, és össze kell illesztened a jeleneteken belül hasonlónak tűnő tárgyakat. Ezáltal a kocka egyik oldalán belül lejátszódik egy jelenet, ami viszont egy újabb megoldandó rejtvényt nyit meg a következőn – picit bonyolultnak hangzik, de egyébként piszkosul élvezetes! Az a mód, ahogyan a Moncage az idővel és a váltakozó nézőpontokkal játszik, egészen egyedülálló. Különösen lenyűgöző annak fényében, hogy maga a játék egy kicsi és zárt környezetben zajlik, amit viszont képes megtölteni élettel.

ss30523917105969a59d5f62b14e6a727b93f318e21920x1080.jpg

3. The Talos Principle

A gyönyörű látványvilággal és igazán mély filozófiai témákkal teletűzdelt The Talos Principle a modern logikai játékok élvonalát képviseli. A posztapokaliptikus környezetben játszódó The Talos Principle-ben egy érzelmekkel rendelkező robot szerepét veheted át, akinek rejtvényeket kell megoldania, hogy a társadalom romjain keresztül haladjon előre… de hova is? A játék olyan kényesebb, de mégis rendkívül fontos témákkal is foglalkozik, mint a robotok öntudatra ébredése vagy épp a globális felmelegedés, és a nehezebb rejtvények megoldásain kívül is sok gondolkodnivalót hagy meg neked. Bár egyes játékosok úgy gondolhatják, hogy a történet és a felhozott témák elvonják a figyelmet a játékmenetről, a The Talos Principle fejtörői valójában a mai napig megállják a helyüket.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

2. The Entropy Centre

A The Entropy Centre egy olyan puzzle-kalandjáték, amelyet a Stubby Games fejlesztett, és listánkon ez a legfrissebb induló. Sokan úgy tartják, hogy a The Entropy Centre a 2022-es év válasza a Portalra, és hasonlóan játszik az idővel, mint a Portal a megnyitható narancssárga- és kék portálokkal, mivel mindkét játékban egy-egy adott helyen belül kell kitalálni a megoldást. A The Entropy Centre-ben kapsz egy fegyvert, amellyel tárgyakat vehetsz fel, illetve visszatekerheted az időt. Ezt az időtekerős mechanikát használhatod a tárgyak manipulálására és a rejtvények megoldására, de mindent az időben visszafelé haladva kell kivitelezned, azaz úgy kell lepakolnod dolgokat, hogy utána a fegyvered segítségével azokat a korábbi helyükre állítsd. Ez azt jelenti, hogy lényegében visszafelé kell gondolkodnod (az időben), hogy eljuss a megoldáshoz.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

1. Portal 2

Egy igazi puzzle-klasszikus a Valve-től, és minden idők egyik leginnovatívabb gyöngyszeme a logikai játékok műfajában. Stephen Merchant és J.K. Simmons szinkronhangjaival a Portal 2 a humorát tekintve épp olyan ötletes lett, mint a játékmechanikáit illetően. Ami azonban igazán különlegessé teszi a Portal-sorozatot, az a Portál Fegyver. Ezzel az eszközzel két, egymással összekapcsolódó portált lőhetsz ki bármilyen – nem mozgásban lévő – felületre, hogy a tárgyakat (és persze saját magad) utaztasd közöttük. Bár ez a mechanika viszonylag egyszerű, a tesztkamrák egyes komplexebb rejtvényeinek megoldásához szükséges gondolkodásmód nagyobb kihívást jelenthet még a puzzle játékok lelkes kedvelőinek számára is, de pont ezt a Portal-széria igazi vonzereje.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

+1. Superliminal

"Az érzékelés a valóság" – ez az egyik fontos megjegyzés, amit először olvashatsz egy papírlapra firkálva, amikor belépsz a Superliminal világába. Ez a játék rendesen megdolgoztatja a szürkeállományod, azáltal, hogy a tárgyakat felnagyítja vagy összezsugorítja, attól függően, hogy hol veszed fel és dobod le őket a környezetben – az érzékelésed képes teljesen összezavarni. Következésképpen a Superliminal legtöbb rejtvénye nagyszerűen használja ezt a mechanikát, hogy álomszerű érzést keltsen benned. Ezt az ötletet a játék vége felé még jobban kibontják a fejlesztők, ahol már egy sor szürreális álomképbe kerülsz át, amik arra szolgálnak, hogy megkérdőjelezd magad körül a valóságot. Összességében a Superliminal remek példa egy olyan logikai játékra, amely egyedi témáit okosan és innovatív módon köti össze a mechanikáival, és húz be a nyúl üregébe.

ssec116fe04a78f76212934c3aa20bf8b38681683d1920x1080.jpg

Mindenképp meg kell még említeni a Myst-játékokat, mint ennek a műfajnak az alapköveit, de velük – különösen az első résszel – lesz még foglalkozva a közeljövőben, egy másik Top 5 kapcsán. Ha nagyon kitoljuk a határokat, akkor akár még a Human: Fall Flat is helyet kaphatna egy ilyen összeállításban, amely többen játszva (saját tapasztalat) rettentő élvezetes lehet, mikor egy-egy feladványt kell közösen megoldani. Manapság már a logikai játékok zöme csak Steamen lelhető fel, és ennek megvannak a maga okai. A legtöbb játékos már nem szeret gondolkodni, csupán darálni, újratölteni és megint darálni. A legnagyobb stúdiók is kezdik teljesen elengedni a gondolkodósabb szekvenciákat. Jó példa erre a God of War Ragnarök, amelyben ha 15-20 másodpercig (!) tanakodsz egy feladványnál, az egyik társad már neki is áll rávezetni a megoldásra. Szerencsére az indie játékok között azért még mindig akadnak igazi gyöngyszemek, de voltak idők, amikor a fejlesztők gyógyszere elég rendesen elgurult egy-egy feladvány kapcsán – ezekről lesz szó hamarosan.