Az E3 2017 nagyon is tartalmasnak ígérkezik; minden nagyobb kiadótól remek előadásokat és bejelentéseket várhatunk, mindenki készült valami grandiózussal. A Sony tavaly is kiváló bemutatót tartott, valószínűleg idén is remek játékokat ránt majd elő a kalapból. A Microsoft az új konzolját fogja megmutatni, remélhetőleg számos csalogató játék társaságában.

A Ubisoft több régóta várt játékát is bemutatja, valamint két sorozata is visszatért egy kis rövid pihenő után. A Bethesda végre talán szemlélteti, hogy hogyan készül forradalmasítani az ipart a Fallout 4 VR segítségével (azért vannak kétségeink), továbbá számos nem várt meglepetéssel is előrukkolhat.

Az EA pedig minden bizonnyal egy hosszú prezentációt fog tartani a Star Wars Battlefront 2-ről, és végre talán a többi Star Wars-játékból is láthatunk majd valamit. Szóval lesz mit figyelni az elkövetkező napokban. Ebben a cikkben összeválogattam az általam legjobban várt játékokkal kapcsolatos bejelentéseket. De csak az olyanokat, amikre (talán) számíthatunk is, szóval senki ne keresse a listán a Half-Life 3-at!

5. Project Scorpio – Mit kapunk és mennyiért?

A Project Scorpio ereje végre megmutatja magát. A Microsoft új konzolja bemutatkozik majd idei E3 alatt és bizony sokat várunk tőle. Azt már tudjuk, hogy mi vár minket a gép belsejében, ez viszont önmagában kevés ahhoz, hogy azonnal rohanjunk a boltba Project Scorpiot venni. Viszont számos bejelentéssel fel lehetne csigázni a népet.

Egyrészt megmutathatnák, hogy milyen külsővel kerül a boltokba a masina, másrészt azt is megtudhatnánk, hogy mennyibe fog kerülni. Ez már két olyan rendkívül fontos tényező, amire roppant mód kíváncsi vagyok, mivel egy kellemesen baráti összeget kérő árcédula könnyedén a Microsoft malmára hajthatja a vizet. A konzolhoz szükséges 4K-s televízió beszerzése sok pénzt vesz majd ki a Scorpio leendő vásárlóinak a zsebéből, így sokat számítana, ha legalább a konzol aránylag olcsó lenne a teljesítményéhez mérten.

A külső megjelenés leleplezése pedig nyilván azért lenne fontos, mert (egyeseknek) nem mindegy, hogy milyen megjelenésű „doboz” kerül a TV alá. Ezek viszont csak a legalapvetőbb bejelentésre váró dolgok, ezzel a harc végkimenetele még nem dőlt el. Ahogy azt már a PlayStation 4 Pro cikkemben is írtam: gyakorlatilag mindegy, hogy mi található a borítás alatt, mivel hiába erős a hardver, ha nincs megfelelően kihasználva. Így van még egy fontos dolog:

Olyan játékok bejelentését és bemutatását szeretném látni a konferencia alatt, amik megmutatják a konzol erejét és azt, hogy miért érdemes ezt a dobozkát megvenni mondjuk egy standard Xbox One, vagy PlayStation 4 helyett. Viszont az nem elég, hogy egyszerű technikai demonstrációkat kapunk a játékok képében. Olyan játékokat várok (vagy inkább szerintem várunk), ami technikai téren is magas minőséget képviselnek, és egyúttal játékként is olyan jól megállják a helyüket, hogy megérje miattuk megvenni a Microsoft Scorpióját.

project-scorpio-chip.jpg

4. Detroit: Become Human – Mikor jelenik meg?

A Sony exkluzív játékai közül többet is várok, eredetileg arra gondoltam, hogy az elképesztően királynak tűnő God of Warról fogok írni, de aztán rájöttem, hogy van egy játék, amihez több tapasztalatom fűződik, valamint legalább annyira várom, mint a God of Wart… vagy talán még jobban is. Ez nem más, mint a Quantic Dream játéka, a Detroit: Become Human.

Ezt a játékot már többször is láthattuk, de valódi játékmenetre fókuszáló videót még nem nagyon láthattunk belőle. Így már épp itt lenne az ideje, hogy lássunk belőle valamit, remélhetőleg ez most az E3 alatt megtörténik. De ha mégsem, akkor is bízom a csapat szakértelmében, és a játékmenet megjelenés előtti áttanulmányozása nélkül is bizalmat szavazok a játéknak.

Van viszont egyetlen dolog, egyetlen aprócska, de nagyon is jelentős információ, amit igencsak várok az idei E3 Sony konferenciától. Ez nem más, mint a játék pontos megjelenési időpontjának bejelentése. Volt már szó arról is, hogy idén érkezik meg az új interaktív dráma, de még ez sem biztos. Nagyon remélem, hogy hamarosan megtudjuk a premier teljesen konkrét és letisztázott dátumát.

3. Star Wars Battlefront 2 – Meg minden más, ami Star Wars

Van egy olyan érzésem, hogy a Star Wars Battlefront 2 hype vonatra az E3 (pontosabban az EA Play) során fognak felszállni az utasok, amivel egészen a novemberi megjelenésig fognak utazni. Bizonyára nem lesz hiány a Battlefront 2 promózásában: valószínűleg láthatjuk majd a kampányt (aminek a történetéhez már csak vezető író miatt is nagy reményeket fűzők), és a többjátékos módról is biztos láhatunk majd egy vaskos felvételt.

És persze az is biztos, hogy tonnányi Battlefront 2 információt öntenek majd a nyakunkba. Jól hangzik, alig várom. A Star Wars Battlefront 2 már az első előzetes alapján is sokkal tartalmasabb játék benyomását kelti, mint a megjelenésekor az első rész. Reményeim szerint most az is kiderül majd, hogy nem csak nagyobb, de sokkal jobb és komplexebb is lesz, mint az elődje. Úgy legyen!

És persze azt sem ártana megtudni, hogy akkor most végül is lesz, vagy nem lesz szezonbérlet a játékhoz. Ez viszont csak az egyik fele a dolognak. Az EA a jogok megszerzése után nagyon ráfeküdt a Star Wars-játékok gyártásra, ebből viszont eddig nem láthattunk szinte semmi, csak egy semmitmondó kedvcsinálót. Idén viszont már nagyon remélem, hogy több Star Wars témájú program bejelentését és bemutatóját is megnézhetjük majd, köztük a Visceral Games játékával.

2. BioWare – Mi fortyog az üstben?

Várhatóan a BioWare is megmutatkozik az E3-on EA Play rendezvényen. Bár a Mass Effect: Andromeda fejlesztése nem rment túl jól, vagy könnyen, de összeségében ennek ellenére is kaptunk egy kissé csiszolatlan, de kifejezetten jó játékot. Bizakodok benne, hogy az új projektek könnyebben és jobban fognak majd haladni. Mert bizony vannak új projektek, nem is egy.

Talán számíthatunk egy Mass Effect: Andromeda egyjátékos DLC leleplezésre, pár szó lehet, hogy a fejlesztés korai stádiumában leledző új Dragon Age epizódról is elhangzik majd. De a legfontosabb esemény valószínűleg az lesz (legalábbis nagyon örülnék neki), hogy bemutatják nekünk a sok éve készülő, de így is csak viszonylag sokára érkező új IP-t, amiről alig tudunk valamit, mivel csak pár pletyka kapott róla szárnyra.

Hivatalos információként szinte csak a BioWare blogján közétett kedvcsináló leírást lehet kezelni. Abból viszont nem derül ki sok: egy teljesen új játékot, világot és történetet kapunk, valami olyat, amit közösen élvezhetünk majd a barátainkkal. A szóbeszédek alapján egy Destiny-játékokhoz hasonló programot kaphatunk majd. Ez nem is lenne olyan meglepő, mert a BioWare csapatát láthatóan lenyűgözte a Bungie alkotása: a Mass Effect: Andromeda pörgős, mozgékonyságra építő harcrendszerének ötlete is emiatt a játék miatt született meg.

Kíváncsian várom, hogy a BioWare ezúttal mit hoz össze. Nem ártott már egy teljesen új, friss cím, mert így végre nem csak Mass Effect és Dragon Age jut majd szerephez, valamint így a csapat újra kísérletezhez olyan elemekkel, ami nem állnak olyan közel hozzájuk, mint a szerepjátékok komponensei. Kicsit viszont félek attól, hogy ez a játék nem az eddigi (szerep)játékaikért rajongó játékosoknak fog szólni, de ne legyen igazam.

1. Cyberpunk 2077 – Bármi jöhet, de tényleg

Ide a Red Dead Redemption 2 jött volna, aztán rájöttem, hogy van egy játék, ami még annál is jobban érdekel. A The Witcher trilógia lezárult, a CD Projekt RED pedig új vizek felé evez. Évekkel ezelőtt mutattak egy rendkívül szép és hangulatos előzetest az új munkájukról, a Cyberpunk 2077 -ről. Aztán évekig csend honolt, mert a Witcher-játékokra koncentráltak.

A korán kiadott előzetessel igazából akkor csak új, leendő munkatársakat akartak csalogatni a projekthez. Most viszont már a csapat minden figyelmét a Cyberpunk 2077-ra irányítja, én pedig nagyon várom… de nem csak én. Nem is ok nélkül, mert a CD Projekt RED eddig jobbnál jobb játékokat tett lesz az asztalra. A Cyberpunk 2077-esetében pedig a korábbiaknál is magasabbra tették azt a bizonyos lécet.

Annyi már biztos, hogy a The Witcher 3-nál is nagyobb, összetettebb, fejlettebb és jobb játékot kapunk majd (vagy legalábbis ez a csapat terve), ami nem kis szó. Ennyi pedig épp elég ahhoz, hogy lelkesen reménykedjünk egy E3-as bemutatóban. Erre van egy kis esély, de sajnos nem túl sok. Vajon megint egy instant klasszikust kapunk majd, pont úgy, mint a The Witcher 3 esetében? Ti is szeretnétek már végre látni belőle valamit?

Ez volt az én kis listám a legjobban várt E3-as bejelentésekről, sajnos sok játék nem fért fel rá, de nem baj, mert ez azt jelenti, hogy van miből válogatni. Ti melyik bejelentéseket/bemutatókat várjátok a legjobban? Van olyan cím, amit mindenképp látni szeretnétek?