Idén március 17-én ünnepeljük az alvás világnapját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az alvás fontosságára, valamint egészségünkre és életmódunkra gyakorolt hatására. A jeles alkalomból úgy gondoltuk, hogy kicsit górcső alá vesszük az álmokat, vagyis pontosabban felidézünk pár, az álmokkal kapcsolatos, emlékezetes videójátékos élményt a múltból, hiszen ezeket különböző okból és formában a fejlesztők is előszeretettel veszik elő alkotásaikban. Lássunk is néhány felejthetetlen álmot!

payne1.jpg

Max Payne

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk a Remedy Entertainment örök klasszikusát, amiben a címadó, tragikus sorsú egykori zsaruval kell felesége és gyermeke gyilkosai, ezzel összefüggésben pedig a Valkyr nevű drog nyomába erednünk. A komor hangulata mellett képregényes megoldásairól és lassított felvételes lövöldözéseiről elhíresült játékban a Payne dühét és szomorúságát tápláló tragédia rendszeresen visszaköszön, többek között rémálmok formájában is. Ezek részeként hősünk szürreális módon éli újra szerettei halálát, miközben felesége könyörgésével és gyermeke sírásával kísérve bolyong nemcsak labirintusszerű folyosókon, de vékony vércsíkokon át, kétségbeesetten próbálva megmenteni őket. Ezek a szakaszok nemcsak hátborzongatóak és nyomasztóak, de a helyes út megtalálása és a sötét mélység feletti ugrándozás okán némileg frusztrálóak is.

Catherine

Ha álmokról van szó, akkor semmiképp sem hagyhatjuk ki a sorból az Atlus pár éve felújítva is visszatért alkotását, melyben a bájos hölgyek közt tépelődő Vincent Brooks bőrébe kell bújnunk. Ugyan a cselekmény alapja a barátnője, új szeretője és furcsa szomszédja közti ingázás és civódás, ez csak a felszín, mivel Vincent minden éjjel szürreális rémálmokat él át, amikből, ha nem vigyáz, lehet, hogy sosem ébred fel. Ezekben eltévelyedett bárányként kell sorstársaival együtt blokkokból álló tornyokat megmásznia a túlélésért, miközben az életét tükröző borzalmak kergetik. Csalfa hősünknek tehát sosincs nyugalma, hiszen nappal a bonyolult szerelmi élete okozta feszültség, éjjel pedig a halálos rémálmok gyötrik, és kizárólag döntéseinken – no meg a mászás során nyújtott teljesítményünkön – múlik, hogy végül miként alakul a sorsa.

s3.jpg

Silent Hill 3

Szerencsére a Konami hosszú évek után úgy fest, végre újra rátalált a Silent Hill-sorozatra, melynek részeként több projekt is készül a kiadó műhelyében. Bár a széria a maga módján eleve egy megtestesült rémálom, de ha már álmokról van szó, akkor a érdemes kitérnünk a Silent Hill 3 felvezetésére. A játék elején ugyanis Cheryl Mason a Lakeside Amusement Park kapujában találja magát, véres nyúlkosztümökkel körülvéve. Az első pillantásra elhagyatott és eléggé lepusztult vidámparkba bemerészkedve ráadásul hátborzongató lények erednek a nyomába, végül pedig szembetalálja magát a hullámvasúttal, amivel összetalálkozva kiderül....hogy mindez csak álom volt. Mason riadtan és kicsit megkönnyebbülve ébred fel belőle, de persze csak mert nem tudja, hogy ez még csupán viszontagságainak kezdete, és ennél jóval durvább dolgok várnak rá.

mario22.png

Super Mario Bros. 2

Kevésbé hátborzongató vizekre evezve: az eredeti Super Mario Bros. kitörő sikerére való tekintettel, pár évre rá megszületett a folytatás is, ami azonban sok tekintetben eltért elődjétől. Alapjaiban ugyan megmaradt oldalnézetes platformernek, viszont ezúttal például már több, eltérő képességű karakter közül is választhattunk, az ellenfelek legyőzéséhez sem volt elég a fejükre ugrani, hanem különböző tereptárgyakat kellett hozzájuk vágni, és az idővel való versenyfutás is elmaradt. A másik nagy különbség, hogy ezúttal nem a hercegnő nyomába eredve, a Gomba Királyságot kellett bebarangolnunk, hanem egy furcsa álomvilágba csöppenve kalandoztunk, a játék végén pedig kiderült ...hogy az egész kalandunk csupán Mario álma volt.

guysavage.jpg

Metal Gear Solid 3

Kodzsima játékaitól már megszokhattuk a furcsaságokat, amikből a Metal Gear Solid 3-ban sem volt hiány, legalábbis annak PlayStation 2-es változatában. Ebben a verzióban ugyanis előhozható egy Guy Savage néven ismert titkos minijáték/easter egg, méghozzá úgy, hogy a játékos a cella elhagyása nélkül elmenti a játékállását, miután Snake átesett Volgin kínzásán a Groznyj Gradban, majd visszatölti. Ekkor ugyanis Snake álmába kerülünk, ahol egy két kampós karddal felszerelt karakterrel kell hasonló felszereltségű, egyenruhás szörnyekkel küzdenünk, amíg eleget meg nem ölünk, vagy le nem jár az időnk, és Snake felébred. Kodzsima később elmondta, hogy eredetileg a Gradious szerepelt volna Snake álmában, de végül inkább egy eredeti alkotás mellett döntött, ami állítása szerint később önálló játékként is megvalósult volna, de a projektet végül törölték.

Ez persze csak néhány érdekesebb példa volt a sokból, hiszen kitérhettünk volna akár az álomvilágban játszódó Klonoa-sorozatra, vagy Drake látomására az Uncharted 3-ban. Neked melyik a kedvenc álmokkal kapcsolatos videójátékos élményed?