Vegyük először Agatha Christie Tíz kicsi néger című könyvét (mondjuk az alapkoncepcióját).
„Tíz kicsi néger éhes lett egyszer, s vacsorázni ment,” a folytatás ismert (remélem). Hozzáadjuk az amerikai zúzós, trancsírozós, sikítós tini-horrorjaiból ismerős elemeket, mint szőke csajok, egy rég elfeledett legenda, kellőképp látványos halálnemek, csipetnyi romantika. Ezeket jól összerázzuk, megtekerjük, kicsavarjuk és megkapjuk a Harper’s Island című sorozatot.

Van egy szigetünk (Harper szigete), ahol 7 évvel ezelőtt John Wakefield bekattant és 6 embert brutálisan meggyilkolt, majd őt megölték (így szokott ez lenni). Erre a szigetre érkezik sok-sok ember (a leendő pár családtagjai, barátok, kutyák, macskák), hogy tanúi legyenek egy szerelmespár egybekelésének., ám mondani se kell, hogy az idillnek hamar vége szakad, ugyanis valaki elkezdi gyilkolni az embereket válogatás nélkül. Vajon John Wakefield szelleme tért vissza, vagy valaki más mészárol?

Erre a kérdésre fogunk választ kapni, ha végignézzük ezt a 13 részesre tervezett szériát. Ahogy a reklámban is láthattuk, 13 hét, 25 kicsi néger és 1 gyilkos. Egyébként a történések egy hetet ölelnek fel, szóval ez az intervallum lesz elnyújtva, vagyis feldarabolva (mint a jó nép). Ám joggal merülhet fel a kérdés, hogy kell-e ez nekünk, hiszen első ránézésre láttunk már ilyen típusú alkotásokat kismilliószor. A válasz (legalábbis szerintem) igen. Ugyanis ezeknek a fajta ijesztgetős, gyilkolós filmeknek a hátrányuk egyben előnyt jelent. Magyarán az egyszerű, néha nagyszerű tud lenni. Egyszerre tudunk mindent és semmit se.



Sokat nem regélhetek a színészi alakításokról, hiszen nem ez a fő húzóerő, különben se nagyon kápráztatnak majd el minket, viszont egy dolgot mindenki jól csinál, mégpedig sikít, hörög, ordít, nyög, és remek haláltusát vív. Ha hozzáveszem még az igen kellemes képi világot, valamint a gyilkosságok sokszínűségét (lesz itt félbevágás, lefejezés, megégetés, akasztás, robbantás), akkor azt kell mondanom, hogy a téma rajongóinak mindenképp kötelező belenézniük. Bőven elég elkezdeni, mert utána úgyis azt várjuk majd, hogy a 13.rész végén minden kiderüljön és beigazolódjon a tippünk a gyilkos személyét illetően. Szóval hajrá, még nem késő bekapcsolódni, ugyanis eddig két rész ment le a CBS-en.


Egy kis kedvcsináló: