Eastern Promises – Gyilkos ígéretek

A cím kicsit csalóka lehet, hiszen sokan rögtön valami kínai, japán, koreai bunyós filmre gondolhatnak, olyan Bruce Lee stílusban. Hál istennek ilyenről szó nincs. Ez a kelet oroszokra utal. Igen, a drága ruszkik kuszálják majd össze a szálakat, de érdekességképpen nem saját földön, hanem Londonban.

A vodka rossz tanácsadó

Már a történet se egyszerű, bár látszólag csak egy szál van. Adott egy tinédzser, aki nem igazán azt kapta az élettől, amit szeretett volna. Ugyanis nem sokaknak életcélja az, hogy egy bordélyban legyen örömlány, ráadásul akaratán kívül drogokkal tömik. Szóval ezt a lányt egy éjjel brutálisan megverve viszik be a kórházba, ráadásul terhes, ami majd tovább bonyolítja a dolgokat. A nagylány belehal, de az újszülött kislánya életben marad. Az ügyeletes nővér Anna (Naomi Watts) elhatározza, hogy megkeresi a lány rokonait. A kereséshez a halott lány naplója és a benne lévő étterem kártya nyújt segítséget, ám hamarosan kiderül, hogy nem tanácsos az embernek olyan dolgokba beleütnie az orrát, ami nem rá tartozik.

Családi vacsora

Cronenberg filmről lévén szó nem idegen az erőszak ábrázolás sem. Elég csak az Erőszakos múlt című filmre gondolni. Ellentétben azonban sok hasonszőrű alkotással, ahol az erőszak célként szerepel. Itt hál istennek ez csak egy eszköz, amin keresztül nyerhetünk egy kevéske bepillantást az orosz maffia mindennapos ügyes-bajos dolgaiba például a leszámolások. Aki tehát értelmetlen gyilkolászásra vágyik az biztos csalódni fog.

Nagyon pöpec a napszemüveged tesó

Ugyanakkor örömteli, hogy sokat foglalkoztak a karakterek kidolgozásával. Előbb utóbb kiderül, hogy ki miért érdekelt ebben a csúnya ügyben és az, hogy kit mi és hogyan motivált. Példának okáért ott van a sofőr Nikolaj (Viggo Mortensen), vagy maga a tizenéves lány, a történet kirobbantója, akiről a naplóján keresztül tudunk meg szinte mindent. A film végére minden tiszta lesz, bár a maffia pontos működéséről és a kapcsolatokról nem fogunk titkokat megtudni, hisz erről kevesen tudhatnak, de nem is ez a lényeg, egy filmnél legalább is. Viszont én keveselltem azt a majd 100 percet. Pár szálat igazán mutathattak volna még. Mivel DVD-n néztük meg pár mondat erejéig szólnom kell a botrányos kiadásról. Kettő darab extra van, két kisfilm, ami ugyan tökéletes, de ha már DVD, akkor kimaradt jeleneteket miért nem kapunk? Valószínű, hogy nem lennének hiányérzeteim, hiszen a fent említett plusz jelenetek jöhettek volna ilyen formában. Nagy kár ezért.

Összességében egy remek film, amit ajánlok mindazoknak, akik a kevéske erőszak mellett kíváncsiak a karakterek motivációira is, valamint érdekli őket az orosz maffia egy-két titka. Példának okáért a tetoválások.

képek: Port.hu