Amikor először láttam a tv-ben a bemutatóját kicsit féltem, hogy nem fog bejönni ez a börtönös dolog. Valahogy úgy képzeltem, hogy beraknak egy srácot a börtönbe, akit ártatlanul sikerült elítélni és valamelyik hozzátartozója megpróbálja kihozni. Közben képet kapunk arról, hogy milyen az élet a köztörvényes bűnözők között. Na persze nem komoly dolgokat, mint például az új rabok beavatási szertartása (hajolj le a szappanért), vagy a takaró alatti szerszám polírozás a barátnő fényképére, esetleg krumpli pucolás a konyhán. Azonban alaposan meglepett a sorozat már az elejétől.

Kiviszlek innen bátyus

Ki ez a srác? Gondoltam magamban, amint a tetováló szalonban ült. Aztán az első rész végére rögtön körvonalazódott a történet. Adott egy lecsúszott alak Lincoln Burrows (Dominic Purcell) aki elég nagy bajba keveredett. Egy ártatlan balhé balul ütött ki és rávertek egy gyilkosságot, de nem is akármilyet. Az áldozat az alelnök öccse, így Lincoln hamar a Fox River fegyházban találja magát, ahol hamarosan kivégzik. Nem valami jó kilátások, de váltig állítja, hogy ártatlan és felültették. Senki sem hisz neki, még a volt barátnője sem, aki az ügyét képviseli. Látszólag egy ezerszer látott történetnek indult, de ekkor betették a képbe Lincoln kisöccsét. Michael Scofield (Wentworth Miller) egy jóravaló gyerek. Tipikus jófiú, aki büszkén feszít friss diplomájával a zsebében. Egészen addig a bizonyos napig, amikor is meglátogat egy bankot azzal a szándékkal, hogy kirabolja. Ez bolond, gondolhattuk. Mindene megvan, erre ő is csinálja a hülyeséget. Látszólag megkattant, mint a bátyja Lincoln. A tette nem marad büntetlenül (bár elég könnyen megadta magát) és hogyhogy nem épp abba a fegyházba küldik, ahol a bátyja van. Véletlen? Esetleg tényleg ennyire erős a családi kötelék, ahogy a reklámban mondták? Az első rész végére viszont minden a helyére kerül, amikor is sikerül beszélnie Scofieldnak a testvérével és elárulja neki, hogy ő bizony nem piknikezni jött, hanem megszöktetni és hogy nyomatékot adjon a szavainak, megmutatja, hogy az egész börtön tervrajzát magára tetováltatta.

Majdnem jakuza

Magára tetováltatta? Hogy micsoda? Ez ám a meglepetés. Rögtön eszembe jutott a Szökés az Alcatrazból film (Clint Eastwood) na nem a tetoválásról. Lesz itt izgalom bőven, de vajon kitart e az évad végéig? Megkapjuk azt a fajta izgalmat, ami egy ilyen kaliberű sorozathoz kell? A válasz egyértelműen igen. Már maga az alapötlet is kellemes, hiszen a bemegyek a bátyámért és kihozom bármi áron, nem tartozik a közhelyes történetek közé, az meg pláne nem, hogy a tervrajzot magamra tetováltatom. Bár ez önmagában még kevés lenne, de az a fajta tervezés, amit Scofield kiagyalt nem mindennapi. Nem olyan közhelyekre kell gondolni, hogy leásunk itt, aztán ott elvágjuk a drótkerítést és máris kint vagyunk, nem ez túl egyszerű lenne. Ezért egy okos húzással szerepet kap pár rosszfiú is, aki majd segítenek Scofield barátunk tervét végrehajtani. Michael alaposan utánanézett, hogy leendő rabtársai miben lehetnek majd a segítségére. Így kerül a képbe egy maffiózó John Abruzzi (Peter Stormare), aki elég befolyásos ember, vagy a piti kis bűnöző Fernando Sucre (Amauri Nolasco), aki rosszkor volt rossz helyen, nembeszélve Charles Westmoreland-ről (Muse Watson), aki némi pénzzel segítheti az akciót. Tehát mindenkinek meglesz majd a funkciója a nagyszabású tervben, sőt pár hívatlan tag is akad, hisz a sorozat jellegéből adódva, nem egészen úgy alakulnak majd a dolgok, ahogy az várható lenne. Így kerül a képbe egy gyerekgyilkos vadállat, akit Zsebes néven iiletnek (Robert Knepper) és egy volt katona C-Note (Rockmond Dunbar). Egy jó börtönös sorozatot nem lehetne elképzelni korrupt börtönőrök nélkül, így ez a vonal is szerepet kap. Brad Bellick kapitány (Wade Williams) már az elején kiszúrja, hogy ezzel a Michael gyerekkel bajok lesznek.

Ennyi kavarás után az már igencsak dicsérendő, hogy a készítők nem csak a benti eseményekre koncentráltak, hanem összehoztak egy szép kis összeesküvést Lincoln gyilkossága kapcsán. A szálak természetesen egész magasra vezetnek, amit Lincoln volt barátnője Veronica Donovan (Robin Tunney) is tapasztal majd. A titoknak titoknak kell maradnia bármi áron és a Cég mindent elkövet ennek érdekében. Összességében azt kell mondani, hogy egy nagyon jó kis sorozatnak indult, tele jól kitalált karakterekkel és egy háttérben lappangó globális összeesküvéssel és egy kegyetlen évadzáróval. Azért kegyetlen, mert ellenállhatatlan vágyat fogsz érezni arra, hogy megnézd a második évad első részét. Hogy az mennyire lett jó, hamarosan kiderül, mert jön a második évados elemzésem is. Nosztalgiázóknak itt egy kép az első évadról, ami hamarosan megjelenik. Haladóknak ajánlhatom a hétfőn kezdődő harmadik évadot az RTL klubon.