Nem akarom sokáig húzni az időt, mert egy igen hosszú bejegyzést fogtok olvasni. Szépen sorba megyek, hogy mik voltak számomra 2014 leg-leg-leg filmjei. Legjobb, legrosszabb, csalódás és meglepetés. Illetve megosztom veletek a filmes naplómat is. Hány filmet (sorozatos lista nincs és nem is lesz) láttam idén, mire mennyi pontot adtam és hasonlók.
Illetve kiválasztom az év legjobbját és legrosszabbját.
Mivel elég sok mindenről lesz szó, több részes blogbejegyzések lesznek, amik valószínűleg februárra is átfognak csúszni, de annyi baj legyen.

Fontos!

A 4-es listában csak olyan filmek szerepelnek, amik Magyarországon tavaly kerültek a mozikba, vagy 2014-ben jelent meg DVD-n, illetve Blu-rayen.

Ez az első megálló, itt csak a meglepetésekkel fogok foglalkozni.

Az első igazi nyár
Túl sok dolgot nem tudtam a filmről, amikor elkezdtem nézni. Csupán annyit, hogy szerepel benne Steve Carell, akit nem különösképpen kedvelek (oké, az Őrült, dilis, szerelem kivétel). Egyszerűen irritál a jelenléte, a manírjait képtelen vagyok elviselni.
Óh, és még azt, hogy Sam Rockwell is benne van, akiért viszont a betonfalon is átszaladok. Szóval leültem, megnéztem, és egyik döbbenetből a másikba estem. Egyrészt a történet miatt, ami botegyszerű, mégis rendkívül emberien, és szívhez szólóan van elmesélve. Egy fiatal srácról szól a film, aki egy nyarat tölt, távol a szülőhelyétől az anyjával, és annak új pasijával és mostohatestvérével. Utóbbi kettővel nagyon nem jön ki. Egyik nap betéved egy strandra, és megtetszik neki a hely. A helyi nagymenő, aki ott dolgozik a szárnyai alá veszi a kissebségi érzésekkel küszködő srácot, felveszi dolgozni a nyárra és megpróbál önbecsülést önteni belé.
Tudom, nem hangzik meggyőzően, de higgyétek el bitang mód működik a film. Remek a hangulata, a színészek kifogástalanul teljesítenek. Sam Rockwell lubickol a szerepében, minden beszólásán fetrengeni lehet a röhögéstől. A főszereplőt játszó Liam James kiváló választás volt a szerepre és... Steve Carell is itt van. És bámulatos! Fantasztikusan játszik. Végre a szokottól eltérő figurát kapott. Egy igazi beképzelt, tulok, ősbunkót és remekül kelti életre.
Rendkívül igényes és szerethető felnövés film, bár a legjobbak közül lecsúszott, érdemes a figyelmet rászentelni.



Phillips kapitány
Túl sokat nem vártam ettől a filmtől. Greengrass munkásságáért annyira nem vagyok oda. A két Bourne filmje tetszett, jó filmek, de nem estem extázisba tőlük. A Zöld zóna már nem is különösebben tetszett. Amikor meghallottam, hogy új filmet készít, csak legyintettem. Kicsit aztán felkeltette az érdeklődésemet a téma. Valós események, egy kalóztámadás stb. Nem sok ilyen filmet láttam még. Aztán Tom Hanks meggyőzött, hogy ezt a filmet érdemes megnézni, és tényleg! Fantasztikus volt a Phillips kapitány! Végig feszült, izgalmas, Tom Hanks remekül játszik, aztán a film utolsó pár percében megkoronázza a produkciót egy olyan elképesztően lehengerlő alakítással, amitől percekig szóhoz sem jutottam. Ilyen beleélést, ilyen hiteles ábrázolást nem tudom mikor láttam. Eszméletlen erős a film utolsó néhány perce. Persze az előtte lévé több mint két órával sincs baj! Barkhad Abdi, mint kalózvezér szintén kimagaslóan jó volt.
Az akciók látványosak, a film hihető (pár necces dolog azért becsúszott, de állítólag tényleg így történtek a dolgok, amiket kifogásoltam), az egész rettentően autentikus. Szerintem a rendező filmográfiájából, magasan kiemelkedik ez a film! Aki kedveli az igényes, akció-thriller mixeket, azoknak kötelező megnézni!



Itt a vége
Kedvelem Seth Rogent. Jonah Hillt is. Meg a többi, füvezős, maszturbálós, szellentős idióta haverjukat. Ők valahogy az alpári poénokat, a féktelen idiotizmust is képesek lazán, baromi szórakoztatóan és viccesen tálalni. Mégis tartottam a sok hírességet felvonultató, Itt a vége című produkciójuktól. Egy másik világvégés vígjátékkal egy időben jött ki, ami sokkal jobbnak tűnt, és tartottam attól is, hogy ezek a cameok is csak erőlködések lesznek. Szerencsére tévedtem. Evan Goldberg, James Franco és a többiek, egy elképesztően jó vígjátékot dobtak össze.
Tele gusztustalan poénokkal, agyrohasztó hülyeségekkel, és őrült humorral. Akárhányszor elkezdem nézni ezt a filmet, nem tudom megunni. Nem a magas kultúra szórakozása ez, ez egészen biztos... De nem is kell mindennek annak lennie. Adam Sandler is hasonló filmeket szeretne csinálni, csak mivel ő és cimborái nagy része igazi trógerek, nekik ez már nem tud összejönni. Ennél a filmnél érezni, hogy ezek az arcok a valóságban is igazi haverok, és ezért működik ennyire az Itt a vége.
A film teljesen elmebeteg, komolyan venni szerencsére lehetetlen. Ezért egy igazi agykikapcsolós, bűnös szórakozás. Akár egyedül, akár haverokkal. De a szende, ártatlan lelkületű emberek kerüljék. Ők nem tudják majd ezt értékelni. Nem is nekik készült.



A jogász
Ridley Scott "furcsa" filmje. Melyet mind a kritikusok, a filmesztéták, mind az átlag filmnézők és filmrajongók is beleállítottak a földbe. Hosszú, unalmas, értelmetlen katyvasz, követhetetlen. Ezekhez hasonló szavakkal bombázták ezt a filmet. Így rettegve ültem le megnézni. Bár nem vagyok jogász, én igenis megvédeném ezt a filmet.
Szerintem elvetemült jó volt! Cormac McCarthy forgatókönyve, szándékosan kerüli a megszokottat, a kliséket. Viszont saját kincsestárából, már a jól ismert elemeket használja fel. Vér, erőszak, jól megírt párbeszédek. Scott pedig egy olyan színészgárdát szedett össze, ami bárkinek becsületére válna. Fassbender, Pitt, Diaz, Cruz és Bardem. Mindannyian félelmetesen jól hozzák szerepüket. A filmben "elrejtett" párhuzam rendkívül jól működik, de csak a végére nyer valódi értelmet. A jogász végig ügyesen sasszézik a műfajok között. Dráma, gengszterfilm, feketekomédia, thriller. Ez persze sokaknak nem tetszik. Ő bajuk.
A jogász világa velejéig rohadt, és mocskos. Feltörni vágyó szereplőinknek pedig nagyon hamar rá kell döbbenniük, hogy ebbe a világba ők nem férnek bele. Nincs remény számukra, csak az igazi ragadozók maradhatnak életben. Hogy ők azzá válnak-e?
Nézzétek meg a filmet és rájöttök. Picit talán hosszabb a kelleténél, és nem minden párbeszédnek van értelme (de lehet csak én nem értettem őket). A gyónásos részt a mai napig nem tudom hova tenni. Ennek ellenére, a filmnek van egy üzenete, szeretne elgondolkodtatni minket, filozófiája van. McCarthy ahogy minden művében, most is tanítani akar valamit.
Nem mindenki fogékony rá, én nagyon szerettem ezt a filmet. Ha mást nem is, a hírhedté vált Diaz és az autó szexjelenetét nézzétek meg, Bardem kommentárjával. Olyat tuti nem láttatok még! Rettentő vicces!
Igazi meglepetés gyöngyszem volt számomra ez a film.



Végjáték
Nem, nem olvastam a könyvet. Még csak nem is hallottam róla, mielőtt a film meg nem jelent. Elég durva prekoncepciókkal kezdtem neki a Végjátéknak. Az előzetesek nem voltak rosszak, de annyira jók sem, hogy nagyobb figyelmet fordítsak a filmre. A sztori, miszerint gyerekeket elszakítanak a családjuktól, hogy gyilkológépekké neveljék őket, tetszett de valahogy mégsem voltam meggyőzve róla, hogy ez működni fog.
A kritikák is eléggé megosztóak voltak, szóval kivártam a DVD megjelenést. Majd megnéztem és elégé vakartam a fejemet, hogy mégis miért támadják ennyire ezt a filmet. Nekem nagyon bejött ez az Ender's Game. Tartottam tőle, hogy a fiatal színészek bénák lesznek és csak elrontják az egészet, de nem így lett. Na jó, azért volt egy-két gyenge láncszem. A főszereplő srác jól hozta a figurát, Hailee Steinfeld a Félszemű után megint bebizonyította, hogy ezen a pályán igenis helye van. Ford és Sir Kingsley meg... hát ők így vannak. És alibiznek. De nagyon.
A film látványvilága és zenéje pazar. Az akciók (amiknek nagy része igazából csak szimuláció és kiképzés) állati jók. A fordulatra én speciel egyáltalán nem számítottam, nagyon meglepett, de kellemesen. A film megpróbált moralizálni, mélységet adni annak, hogy a gyerekek fiatalságát igazából elveszik. Ez eléggé felemásra sikerült. Van ahol működik, van ahol izzadságszagú. Nem az igazi.
A film vége, a lezárás viszont masszív csalódás. Egyrészt szerintem teljesen karakteridegen az, amit ott meglép az a bizonyos szereplő. Másrészt nyitva hagyták a sztorit, természetesen a folytatásnak, ami meg úgysem fog elkészülni, akkora zakó volt a film. Én mégis szerettem. Lehetett volna ez jobb is, de az ilyen young adult címek közül, messze ez volt számomra a legszórakoztatóbb az utóbbi évekből. Mi? Hogy Éhezők viadala? Majd egy másik listán.



Isteni műszak
Magyar film a listán, és nem is az egyetlen! Az elmúlt jó pár év magyar filmes termése miatt, nem is néztem utána ennek a filmnek, még csak a létezéséről sem tudtam. Aztán Freddy D műsorában, a Filmbarátokban terítékre került az Isteni műszak, és eléggé pozitívan beszéltek róla. Gondoltam én is adok egy esélyt neki és milyen jól tettem! Szerintem a Kontrol óta nem készült ennyire remek magyar film! Nem a dilettáns humor dominál, nem a gagyiság, nem is valami koppintás. Egy remek, fekete humorral operáló... nem is tudom minek lehetne nevezni. Talán szatíra?
Kicsit Guy Ritchie, kicsit Tarantino, de mégis megvan benne a magyaros íz. Végre mert a magyar filmvilág kierőszakolni magából, egy nem szokványos, a maga nemében egyedi filmet. Ami rettentő vicces, a dumák hasfalszaggatóan viccesek. A színészek kiválóak, a rendezés pedig tudatos és nagyon profi. Pedig első filmes rendezővel van dolgunk. A morbid, abszurd jelenetek időzítése mesteri!
Mégis, nagyon komoly témával foglalkozik az Isteni műszak és nem is mindig viccelik el. Sőt!
Rettentően örültem ennek a filmnek, visszaadta kicsit a bizalmamat a magyar filmgyártásban. Persze egy fecske nem csinál nyarat, de merem remélni, hogy most végre elkezdünk normális filmeket csinálni. Hajnal Tímea, Thomas Eagle és ezek haveri köre meg tűnjön el a francba! Nem kellenek. Bodzsár Márktól pedig még sok jó filmet kérünk!



300 - A Birodalom hajnala
Utálni, de szó szerint, utálni akartam ezt a filmet! Nem tetszettek az előzetesek, erőltetetnek tűnt az egész. Különösebben azt se értettem, hogy mégis mi a fenének kell egy 300 folytatás. Ami igazából nem is az, hanem ahogy az angol mondja sidequel. Tehát időrendileg párhuzamosan fut az első filmmel. A kritikák lesújtóak voltak, én pedig elkönyveltem magamban, hogy igazam van. Aztán meggyőztem magam, hogy csak meg kellene nézni és nagyon pozitívan csalódtam.
Ha nem is annyira tökös, annyira heroikus, mint az első, de borzasztó látványos és nagyon szórakoztató látványpornó. És semmi több, nem is akar több lenni. De a koreográfia remek. A látvány gyönyörű, a zene adrenalin pumpáló. Eva Green, mint főellenség felejthetetlen volt. Meg a cickói is. Agykikapcsolós szórakozás a jobbik fajából. Ilyen is kell.
Persze vannak hibái is. Bár a látványt dicsértem, a véreffektek nagyon gyatrák a filmben. Mintha nem is vér, hanem valami vastag faág esne ki az emberekből. Az Athéni harcosok igazából ugyanolyan jól és szinte tök ugyanúgy harcoltak, mint a Spártaiak. Valahogy más harcmodorra számítottam volna. A különbség annyi köztük, hogy ezeknek kék a köpenye. Csók!
Artemisia viselkedése Xerxes "Istenkirályával" komolyan vehetetlen és hiteltelen. Tudom, hülyeség pont ennél ilyesmin pörögni, de akkor sem jött be, ez a becsicskult Xerxes. Az első filmben nem ilyen volt. A főszereplő pedig megközelítőleg sem annyira emlékezetes és karakteres, mint Leonidász.
Megértem, hogy miért rühellik ennyien ezt a filmet. Én piszok jól elvoltam vele.



A Lego-kaland
Marhára nem jött be az előzetes. Hülyeségnek tűnt az egész, de... "Minden szupi szuper!" Szerintem ennél többet nem is kellene mondani erről a filmről. Azért fogok. A látvány gyönyörű szép, a stop motionre hajazó mozgás nagyon illik hozzá. A figurák nagyon szerethetőek és szimpatikusak. A magyar szinkron kiváló. A Lego-kaland, egy rendkívül kreatív animációs film, amire szükség volt. Régóta nem láthattunk még hasonlót sem. 1 perce nem áll meg, folyamatosan pörög. Levegőt venni is alig van idő. A film vége, az utolsó 20 perce pedig zseniálisan meta! Ott dőlt el nálam, hogy nem csak egy nagyon jó film ez. Hanem egy mestermű.
Igazi családi szórakozás! A második legjobb animációs film volt idén, számomra!



A nő
Az egyik legfurcsább mozi volt számomra, Spike Jonze alkotása. A rendező számomra ismeretlen volt, csak később tudtam meg, hogy igazából rövidfilmeket, dokumentumfilmeket és videoklipeket rendezett. Illetve a Jackass című produkcióban is benne volt a keze. Ezért fogalmam sem volt róla, hogy mire számítsak A nőtől. Szóval nagyon óvatosan közelítettem felé. Az Adaptáció és a John Malkovich menet nekem teljesen kimaradt.
A film, egyfajta társadalom kritika, vagy szatíra. Nem tudom melyik a megfelelőbb. De inkább dráma. A lényeg, hogy a Joaquin Phoenix által játszott, meglehetősen visszafogott férfi, beleszeret a mesterséges intelligenciával ellátott operációsrendszerébe. Ja, a film a nem túl távoli jövőben játszódik, ahol az emberek elidegenednek egymástól, és a technológia egyre jobban utat tör az életükbe. Ismerős?
Az igencsak vad alapötlet, rettentő jól működik. Az abszurditása egyáltalán nem taszítja el az embert, sokkal inkább felcsigázza. Az MI hangja egyébként Scarlett Johansson, és még így is rendkívül szexi tud lenni. Pedig fizikai valójában egyszer sem látjuk a filmben. Szóval csak eredeti nyelven érdemes nézni.
Rendkívül erős az érzelmi töltet a moziban és a témája annyira egyedi, annyira friss, hogy a legfurább jeleneteket is tátott szájjal képes nézni az ember. Vagy azért mert nagyon vicces, vagy azért mert annyira szívfacsaró az adott jelenet. Joaquin Phoenix egyébként óriásit alakít, mint általában persze. Scarlett Johansson, pusztán a hangjátékával is képes életet lehelni a figurájába. Őszintén szólva nem néztem volna ki belőle. Rendkívüli film!



A túlélő
Tudtam, hogy jó lesz. Nagyon bejött az előzetes. A szereplőgárdát nagyon kedvelem, szóval nem paráztam a film miatt. Éreztem, hogy egy nagyon profi film lesz. Na de, hogy ennyire? Azt a mindenit! Ez a katonai sztori, valós eseményeket dolgoz fel, sőt! A katonák sérüléseit megnézték az alkotók, a boncolási jegyzőkönyvben és pontosan ugyanolyan sérüléseket szereztek a filmben. Ugyanúgy! Tehát amit ott látunk, amikor terminatornak gondoljuk őket és legyintenénk... Azok tényleg megtörténtek! Én sem akartam elhinni, de tényleg így van. A film első 40 perce igazából felvezetés, megismerjük a szereplőket, a katonák elfoglalják a helyüket, felmérik a terepet. Mégis eszméletlen gyorsan elpörög, és ez a felmérős rész, valami rettentően izgalmas, nem is gondoltam volna. Aztán elkezdődik az akció és szinte a film végéig meg sem áll.
Az akciók rendkívül hitelesek, látványosak és izgalmasak. A hangulat folyamatosan egyre durvább, majd szépen pattanásig feszül és bumm! Elszabadul a pokol. Mesteri a ritmusa a filmnek. Szerintem a Sólyom végveszélyben óta nem láttam ennyire tökös, háborús akciófilmet. Remek film! Ne ijedjetek meg a rendező korábbi filmjétől. Csak azért vállalta el a Csatahajó című okádás ledirigálását, hogy pénzt kapjon erre a filmre. Előbbi rakás pénzből készült és bukott is joggal. Ez meg sikeres lett. Van még igazság.



Non-stop
"Már megint egy, a Taken sikerét meglovagolni akaró, harmatgyenge film, természetesen megint Liam Neeson főszereplésével. Nem kell ez nekem!" Ez volt a legelső gondolatom a Non-stoppal kapcsolatban. Szerencsére megint tévedtem. A Non-stop, nem egy remekmű, nem egy mérföldkő, nem egy kiváló film. Csupán egy korrekt akció-thriller. Ami tisztességesen van elkészítve, ahol Liam Neeson megint hitelesen hozza a figuráját, ahol az akciók normálisak, és nincsenek agyonvágva (ugye kedves Taken 2 és látatlanban merem mondani, hogy a 3 is tuti ilyen). Rendkívül jól játszik a film, a klausztrofób érzettel, kb. 1 óráig szinte kifogástalanul teljesít a Non-stop. Feszültséggel teli. Aztán veszít az erejéből, a lendületéből. Kezd kevésbé érdekes lenni, és mikor a film végén kiderül az indíték, hogy mire is megy ki igazából a játék, ott eléggé el is rontják az összképet.
A lezárás klisés és inkább dühítő. Ettől eltekintve, egy teljesen jó film, ami persze lehetett volna sokkal több is, de én már ennek a teljesítménynek is nagyon tudtam örülni.



Országúti bosszú
Fogalmam sem volt róla, hogy mi ez a film. Hallottam róla, olvastam felőle, de nem tudtam még így sem elképzelni, hogy mi lehet. A rendező ismeretlen volt a számomra, a téma nem tűnt túl érdekesnek. Hiába a posztapokaliptikus Ausztrália (nem szeretem a Mad Max filmeket sem, coming out), meg a jó kritikák. Igazából a főszereplő páros győzött meg. Guy Pearce, és "Sikk utálni" Robert "csillámvámpír" Pattinson. Guy Pearce bár nem kedvencem, nagyon kedvelem, és Pattinson is ugyanez a kategória nálam. Aki venné a fáradtságot, és nem csak az Alkonyatból indulna ki (ami szerintem messze nem érdemli meg azt a gúnyhadjáratot, amit kap), hanem megnézné más alakítását is, az tudná, hogy ez a srác jó színész. És itt is bizonyítja. Mint kissé szellemileg visszamaradt fiatal srác... Egyszerűen döbbenet, hogy mit alakít ez a gyerek! Peace pedig, aki egy csendes pszichopata, félelmetes!
A film baromi lassú, egy igazi art house film. Hasonlít a Drive-ra, csak (szerintem) kevésbé erős és hatásos. Kevés beszéd, hirtelen és véres agresszió, hosszan kitartott, sokszor zene nélküli jelenetek. Erős érzelmi töltet. Bitang jó lezárás.
Nem mondom, volt, hogy kicsit már én is untam. De a főszereplőpáros nagyon odatette magát. A párbeszédeik aranyat érnek. Nem való mindenkinek, de nekem nagyon bejött.



A Berni követ
Megint egy magyar film. Nagyon örülök ennek! Egy TV filmről beszélünk, melynek főszereplője Kulka János. Igaz történet egyébként. A Bernben lévő magyar nagykövetséget, megtámadta két magyar emigráns, két hónappal Nagy Imre kivégzése után. Az ügynökök listáját akarták megszerezni. Közben pedig túszul ejtik a nagykövetet.
Veszettül jó film! Rettentő izgalmas, jók a színészek, nem látszik a szűkös költségvetés. Rendkívül autentikus. Rá nem mondanám, hogy "csak" egy TV film. Fogalmam sincs, hogy miért nem ment a mozikban. Megérdemelte volna, Tímeácska helyett (amiből csak jeleneteket láttam, de pont elég volt, hogy tudjam soha nem kell megnéznem azt a szennyet).
Nagyon szükség van a magyar filmgyártásnak az ilyen és ehhez hasonló, rendkívül értékes filmekre. Sulikban kellene vetíteni, az 56-os téma okán.



Újoncok napja
Soha nem érdekelt, semmilyen sport. De a sport filmeket azért szoktam szeretni. Ezért is néztem meg az Újoncok napja, című filmecskét, Kevin Costnerrel a főszerepben. A film eredeti címe Draft Day. Hogy ez pontosan mit is jelent, arról dobok egy linket. A lényeg, hogy az egyetemi végzős sportolók, ezen a 3 napos rendezvényen kerülhetnek a nagyok közé. Costner egy NFL menedzsert játszik, akinek kemény döntéseket kell hoznia.
Nem hangzik túl izgalmasnak tudom, de nagyon is az! Taktika, pörgés, átverés, kihasználások, kegyetlen tárgyalások! Jól megírt szövegek, elképesztően erős darab az Újoncok napja. Kevin mester szenzációsan jól játszik, megint csak bizonyítja, hogy méltatlanul elfeledett színész ő. Negatívumként talán a családi szöszölést tudnám felhozni, és Jennifer Garnert, aki nem rossz színésznő. Nem, erről szó sincs. Ő nem színésznő. Fogalmam sincs mit keres a pályán. Borzalom ez az asszony. Minden megmozdulása, erőltetett mimikája. Nem kellene ő ide.
Egyébként egy nagyon egyedi és hatásos sport film, a gerincességről, tudásról és a sport szeretetéről. Igazi kis gyöngyszem!



Időhurok
Egy film, aminek a létezéséről még csak nem is tudtam, míg meg nem jelent. Itthon csak lemezen, moziban nem adták. Ezért valakik úgyis pokolra kerülnek.
Pedig a rendező testvérpárt nagyon kedvelem. Ők készítették pár éve az egyik kedvenc vámpíros sci-fi (!) filmemet, a Daybreakerst. A főszereplő itt is Ethan Hawke és... Nem szabad többet mondani. Ne olvassatok a filmről semmit, ne nézzetek trailert! Komolyan, csak elrontjátok az élményt. Egy borzasztóan igényes sci-fi, tele fordulatokkal, mind fuckokkal, szép látvánnyal. Egy baromi jó, persze lehetetlen sztorival. A cím már árulkodó. Fantasztikus alakításokkal. Idehaza egyébként valami nagyokos leírta a szinopszisban azt, hogy mire megy ki az egész sztori, és aztán birka módjára, szinte minden filmes oldal át vette. Gratulálok, ekkora dilettantizmust is rég láttam!
Hatalmas film, minden sci-fi rajongónak KÖTELEZŐ!