Ha év vége, akkor bizony listázunk! Mint tavaly, most is listába szedek jó pár filmet az idei termésből. Túl sokat nem változtatnék a formulán, most is 10-10 film lesz négy kategóriába szedve. Meglepetések, csalódások, legrosszabbak és legjobbak, illetve újra megosztom a filmes naplómat, pontozással együtt. Plusz, a jó filmeknél a "Futottak még" kategóriának szentelek egy külön bejegyzést, mert az a helyzet, hogy legalább 10 film van még, amiknek szerintem simán az év legjobbjai között lenne a helye, de egyszerűen nem fértek be. Vajszívem van na, most mit csináljak.

Sajnos van olyan dolog is aminek nagyon nem örülök, de mindenképpen le kell írnom. Ott, ahol én élek már évek óta nincs mozi, így egy külsős cég szokta hozni a filmeket, havonta egy alkalommal. Ez rohadt kevés, és csak az éppen aktuális premier filmeket mutatják be. Így például nem láttam az Amerika kapitány harmadik részét sem moziban, csak amikor megjelent lemezen, mert hozzánk nem hozták le a filmet. És így év vége felé is rengeteg filmet nem mutatnak be nálunk, amik engem érdekelnének. És nem apróságokról van szó. Doctor Strange, Érkezés, Éjszakai ragadozók és az új Star Wars filmet sem tudom megnézni a hülye helyzet miatt, majd csak jövőre, ha jönnek Bluray-re. Szóval ezekkel a filmekkel biztos, hogy nem fogtok találkozni sehol a listáimban! Sajnos ez így alakult.

A játékszabályok egyébként nem változtak. Azok a filmek kerültek beválogatásra, amik 2016-ban mentek a mozikban, jelentek meg DVD-n, vagy Bluray-en itthon, Magyarországon. Illetve most már a streamer szolgáltatások is játszanak, hiszen hazánkba is ellátogatott idén a Netflix és bizony nekik vannak kvázi saját filmjeik is, nem csak sorozataik.

Amit még tudni érdemes, hogy a meglepetések és csalódásoknál nem minőségi sorrendben jönnek a filmek, hanem aszerint, hogy mekkora volt a csalódás, vagy a meglepetés ereje az adott filmnél. Start!

Először azokról a meglepi filmekre térek ki, amik nem kerültek be végül a 10-es fősodorba. Kellemes meglepetés volt a Maggie - Az átalakulás című horror-dráma keverék. Ami a számomra már iszonyatosan unalmas, zombis mivolta ellenére is megfogott. Egy apa a végsőkig kitart fertőzött lánya mellett, nem akarja, hogy bármiben hiányt szenvedjen, de pontosan tudja, hogy hamarosan eljön az idő amikor neki kell pontot tennie a dolog végére. Nincsenek nagy vérengzések, az egész nagyon személyes hangvételű, drámai és hihető. Abigail Breslin, minta címszereplő, kifogástalan, de a legnagyobb aduász az apját játszó, Arnold Schwarzenegger aki egy tőle teljesen szokatlan szerepben remekel! Őszintén szólva ki sem néztem volna az öregből, hogy tud ilyet is. A film inkább az emberi drámát helyezi előtérbe, mint ahogy azt a The Walking Dead is hangoztatja magáról. Csak ez a film nem nézi hülyének a közönségét és nem fárasztja baromságokkal. Ez a kisköltségvetésű filmecske Walking Deadebb, a Walking Deadnél. Érdemes ezen elgondolkodni.

Az utolsó boszorkányvadász című trash marhaságon is meglepően jól elvoltam. Semmi értelme az egész filmnek, de valahogy mégis szórakoztató. Vin Diesel egysorosai annyira bénák, hogy már jók! Az akciók egyébként egész jók, hangulatos is tud lenni. Rose Leslie (Ygritte a Trónok Harcából) egy tök más fajta szerepben és szerintem baromi jó. Meg rohadt szexi na. Kis bűnös élvezet semmi több. De annak jó. Aztán a Krampusz miatt is elégedetten kellett csettintenem, írtam[link] már róla korábban, nem mennék bele megint. Csak annyi plusz infót tennék hozzá, hogy a film vége fantasztikus és tökös! A Creed - Apollo fia című filmtől sem vártam semmit. "Mit akarnak ezek? Fekete srác, meg Rocky edzi hagyjatok már!" És nem, ez a film nem egy fölösleges bőrlehúzás, hanem egy tök érdekes tovább gondolása a Rocky filmeknek. Minden egyes másodpercéből sugárzik az alázat és a tisztelet a Rocky mítosz felé. A rendezés és írás annyira azért nem erős, az első két Rocky filmet mixelgették tulajdonképpen. De borzasztó hangulatos, látványosak a bunyók, Michael B. Jordan előtt még nagy karrier áll Sly bácsi meg... Neki ezért Oscart kellett volna kapnia, minden vicc nélkül! Aztán volt Az ételművész című Bradley Cooper film. Gyakorlatilag arról szól, hogy benézünk az olyan elmebetegek agyába, mint Gordon Ramsey. Copper egy hozzá hasonló sztárséfet játszik, aki elbarmolta az életét, de szeretne felkelni a padlóról. Sablonos, de baromi jól működik a film, Cooper meg bizonyítja, hogy egy rendkívül sokoldalú színész. Ekkora egy mocsadék seggfejet soha nem játszott még és baromi hiteles is! Nagyon bejött!

10. A dzsungel könyve


Na, most már jöjjenek a lista valódi urai. Utolsó helyen nálam a legújabb Dzsungel könyve szerepel. Az előzeteseket látva én semmi jót nem vártam ettől a filmtől. Nem tetszett a CGI, az sem, hogy már megint nincs új ötlet, megint remake-et kell készíteni. De azt mondom, ha valaki mégis remake gyártásba fog, azt így kell csinálni. Látszik, hogy a rendező nem akarta elgagyizni az egészet, hogy a gyerekeket sem kezeli értelmi fogyatékosokként. Tudja, hogy nekik is ellehet mesélni egy kicsit komolyabb és sötétebb mesét. Mert ez az! Egy remek mese, ami egyszerre vicces és félelmetes, egyszerre egy jó kalandfilm és drámai is tud lenni ha kell.

A CGI a végső változatban elképesztő, az állatok eszméletlen jól néznek ki, a szinkronhangok parádésak! Főleg Scarlett Johansson, mint Kaa a kígyó. Félelmetes! A Mauglit játszó kissrác, már azzal szimpatikussá vált, hogy nem idegesített halálra. Egész korrekt alakítást hozott, de néha azért látszott rajta a tanácstalanság. Mégiscsak zöld háttér előtt beszélt olyan karakterekhez, akik ott sincsenek. Majd belejön, ügyes volt. Jon Favreau rendezőnek pedig ezért megbocsátom a Cowboyok és űrlények című vérciki marhaságát. Hogy milyen agyvihar tombolhatott a fejében mikor azt csinálta...



9. Arctalan ellenség


Írtam már róla korábban egy Minikritikák bejegyzésben. Remélhetőleg ez lesz Andew Niccol visszatérése a normális filmekhez. Ethan Hawke is mintha kezdene magához térni (nemrég láttam a Hét mesterlövészt, ott is nagyon jó volt). A Meta meg az IMDb 6 pontjával meg nem kell foglalkozni! Masszív 8-as ez!



8. Csontok és skalpok


Jöjjön egy kis műfajturmix. A Csontok és skalpok egy western, ami egyébként horror, meg road movie. Kevesebb, mint két millió dollárból lett összedobva egy első filmes rendező ügyködött rajta. Szóval ennek a filmnek baromira nem kellene működnie. És mégis. Főként az első filmes rendező, S. Craig Zahler miatt, aki pontosan tudta, hogy milyen filmet akar forgatni és meg is csinálta azt. A történet szerint, valahol a vadnyugaton járunk és négy fickó útra kel, hogy meglátogassák a hegyekben élő indián törzset, mivel azok elraboltak három embert, köztük az egyikük feleségét. Ám ezek az indiánok, mások mint a többiek. A többi indián törzs is megveti őket, mivel kannibálok és rettenetes szokásaik vannak az emberevésen túl is. Ez a film semmilyen más filmhez nem hasonlítható, egy teljesen egyedi élmény, ami így 2016 vége felé nem kis szó! Tényleg rengeteg műfaj keveredik benne, ez adja azt a sajátos és egyedi ízét. Ami miatt legalább annyian fogják utálni, mint szeretni. Nem egy könnyen befogadható élmény, én is félve ültem le elé, főleg mikor láttam, hogy két és fél óra hosszú. De rohadtul megértre.

A film 2/3-ban igazából túl sok dolog nem történik, 4 főszereplőnk battyog előre a pusztában. Viszont ezalatt olyan szinten megismerjük és megszeretjük őket, amire ritkán van lehetőség egy horrornál. Mindegyikük valódi személyiség, jók a párbeszédeik, még azt is mondanám, tanulni is lehet egy-egy elejtett mondatból. A színészek pedig parádésak, Matthew Fox nagyon laza és pökhendi, sosem láttam még ilyen szerepben, jól áll neki. Patrick Wilson egyre több filmben tűnik fel és egyre jobb! Nagyon csípem! Richard Jenkins is jól hozza a bölcs öreget, de a film valódi sztárja, nagy kedvencem Kurt Russel aki láthatóan második fénykorát éli! Idén még Tarantino Aljas nyolcasában remekelt, pár éve szintén Tarantinonál brillírozott az egyébként pocsék Halálbiztosban. Jövőre a Galaxis őrzői 2-ben is benne lesz. Hajrá! Ő a rendíthetetlen öreg róka, aki atomkemény ha halálán is van. Rettenetesen jól hozza ezt a szívós öregember típust!

Tényleg sokszor eseménytelennek hathat a film, viszont amikor történik valami, az meg sokkoló. Sokkal jobban ütnek emiatt az akciójelenetek, amik bizony brutálisak. A lehető legundorítóbb, legbetegebb módon halnak meg emberek ebben a filmben. És nagyon kreatívan. Mindenki figyelmét felhívnám a flaskás jelenetre. Többet nem is mondok, életemben nem láttam még ilyet, rendesen felszisszentem. Nem hibátlan, nem tökéletes, nem egy mestermű. Hanem egy baromi jó film, egy remek kísérlet. S. Craig Zahler rendezőúrra pedig illik odafigyelni mostantól.



7. Sérülés


"Igaz történet alapján". Mindig fenntartásokkal kezelni, mikor ezt látjuk! Dr. Bennet Omalu patólgus, rájött, hogy a profi NFL játékosok a sport közben olyan agysérüléseket szenvedtek, amik miatt évekkel később elkezdtek hallucinálni és más nagyon súlyos betegségeik lettek, majd bele is haltak. A Dr. eredményeivel az NFL nem nagyon akart foglalkozni, sőt megpróbálták besározni és ellehetetleníteni őt. Nem csak azért, mert az NFL egy hatalmas üzlet és ezzel presztízst és pénzt veszítettek volna, hanem azért is, mert tudtak róla. Csak nem érdekelte őket.

Piszkosul erős mozi, tele értékkel és jó gondolatokkal. Példaértékű, ahogy ez az ember viselkedett, nem tudom, hogy én kitudtam volna-e állni az igazamért, egy ilyen sz*rviharban. Igazi Dávid és Góliát sztori. Kicsit hirtelen van vége, valahogy még számítottam volna valamire a vége felé, ez az egyedüli negatívum. És akkor kitérnék a film legnagyobb ütőkártyájára. Will Smith. Én mindig is bírtam, mint ember, mint színész. Bár az utóbbi években, annyira nem voltak jó filmjei és alakításai, de most bepótolja a lemaradást. Mondok egy merészet, aztán lehet velem vitatkozni. Életében nem volt még ilyen jó Will Smith, mint ebben a filmben és így utólag, jogosnak érzem Spike Lee kiakadásának egy részét. Will komát ezért Oscarra kellett volna jelölni, de mondok egy mégmerészebbet. Szerintem meg is érdemelte volna, még a díjat is. Amit itt lenyomott, az nem volt kispálya! Bitang erős dráma a Sérülés!



6. Haverok Fegyverben


Keverd a Fegyverneppert a Wall Street Farkasával és megkapod ezt az abszurd filmet. Nem fogod elhinni mi zajlik ebben a filmben. Huszonéves srácok fegyvereket csempésznek, jobbra-balra és még az USA-nak is adnak el na neee! Hol hihető ez? Hát... de. Ez is egy igaz történet alapján készült film. Igazából minél kevesebbet tud az ember erről a filmről annál jobb. Vicces stílusa ellenére is befog vinni pár gyomrost ez a film, mert tényleg felfoghatatlan, hogy mik zajlanak a világban. Kapunk jó nagy adag társadalom kritikát, fegyvermánia kultúrát. Mindkettőt őszintén de értő fekete humorral tálalva. Jonah Hill és Miles Teller párosa fantasztikus. Két akkora barmot játszanak, akikre egy lavór víz felmelegítését se bízná rá egy normális ember. Az USA meg fegyvereket hozat be velük... Agykisülés komolyan! A rendező egyébként az a Todd Phillips, aki eddig csak vígjátékokat rendezett. Ez meg is látszik a filmen, de mégis, amikor komolynak kell lenni, azt is szinte kifogástalanul hozza. A Másnaposok első része óta nem csinált ez az ürge ennyire jó filmet. Ki sem néztem volna egyébként belőle, hogy ilyen stílusú filmhez is ért. Nagy taps neki!



5. Egyenesen Comptonból


Erről a filmről is írtam már korábban. Annyi kiegészítést tennék hozzá, hogy azóta utána néztem bizonyos dolgoknak és de... Tényleg elég sok mindent kozmetikáztak és nem olyan szépen történt egy-két dolog, mint a filmben, de szerintem ez nem von le a film értékéből.



4. Zootropolis - Állati nagy balhé


Szintén zenész! Erről is írtam már, a Disney ebben az évben bizony lenyomta a Pixart a 'csába. Még sok ilyet!



3. Batman Superman ellen - Az Igazság hajnala: Ultimate Edition


Megrázom a pofon fát. Imádtam ez is, a Suicide Squad-ot is. Elvakult vagyok, igénytelen vagyok. Nem érdekel. Erről is írtam korábban.



2. Warcraft - A kezdetek


Őszintén szólva azt sem tudtam mit várjak ettől a filmtől. A játékokkal nem játszottam, a sztorikat sem igazán ismerem, a figurákat pláne nem, a világot meg egyáltalán. Lehet ezért is tetszett nekem nagyon ez a film. Mert megtudott lepni. Végre nem a Tolkien iskola majmolását láttam, nem valami gagyi gyerek fantasyt, hanem egy tök komoly és totál más világot. Ami a vértelensége ellenére is tudott brutális lenni, ha valaki pöröllyel megcsaptak, az meg lett csapva! Érezni lehetett a csapás súlyát! Technikailag ez a film letaglózó, az orkok fantasztikusan néztek ki. A koreográfiák elsőre furák voltak, de aztán megszoktam őket. Tetszett, hogy igazából egy karakter sem volt biztonságban. Olyan figurák haltak meg, akikre én egyáltalán nem számítottam.

És igazából itt jön a legnagyobb negatívum. Éreztem, hogy mindenkinek van itt valami motivációja, de azokat nem tudták rendesen kibontani mindenkinél, annyira siet ez a film, hogy hihetetlen. Persze tetszett, hogy végre nem egy Gyűrűk Ura, meg Hobbitos tökölődést kell néznem megint, hanem tényleg pörögnek az események, de lehetett volna egy kicsit lassítani és több, sokkal több játékidő kellett volna! Nekem, mint Warcraft szűznek nagyon tetszett a film, szerintem mocskosul hangulatos volt, először éreztem azt, hogy ork akarok lenni. A zene nagyon erős volt, Ramin Djawadi (Tűzgyűrű, Trónok Harca) megint odatette magát. Elhiszem, hogy a rajongók nem szeretik. Bár fura, hogy az én rajongó ismerőseim mind legalább addig elmentek, hogy korrekt filmnek mondták és nem értik nagyon az anyázást. Én ebben nem vennék részt. Műveletlen vagyok a témában, de azt tudom, hogy a film nekem mocskosul tetszett! Várom a többit!



1. Egy tökéletes nap


És akkor az év legnagyobb meglepetése következik. A 90-es évek elején tört ki a boszniai háború, ez a film pedig oda kalauzol el minket. Egy egyébként is elmaradott faluban játszódik, amit a háborús helyzet mégjobban tönkretesz. Olyannyira, hogy még az is bődületes és szinte lehetetlen feladattá válik, hogy találjanak egy-darab-kötelet! Márpedig muszáj lesz, mert a falu kútjába szándékosan hullát dobtak, hogy megmérgezzék az ivóvizet. A hulla pedig hatalmas! Dagadt! Ezt a nem mindennapi helyzetet pedig egy mentőcsapat próbálja megoldani.

Ez a film a legjobb szatíra amit életemben láttam! Ezt az őrült, felfoghatatlan helyzetet mutatja be, maximálisan hitelesen, de sokszor szarkasztikusan és éjsötét fekete humorral! Ami miatt nagyon fura, kettős élmény nézni a filmet. Mert sokszor röhögsz, akkora hülyeség történik, vagy akkora marhaságról beszélnek a szereplők, de a legváratlanabb pillanatban valami olyan szörnyűség történik, hogy csak pislogsz. Annyira abszurd, elmeroggyant dolgok tudnak történni, hogy az már sokszor Monty Pythonnak tűnik, de mégis lehetséges és végig hihető. És sokszor lesz, hogy elkezdesz röhögni valamin, aztán abbahagyod és felteszed a kérdést: "Szabad ezen nevetni egyáltalán?" Egyszerre szomorú és vicces képet fest arról, mennyire sz*rul működik a világ. Nem csak a háború sújtotta helyek.

Az operatőri munka egyébként parádés. A zenék teljesen elütnek attól, amit ilyesmi filmeknél szokás hallani. Pont ezért működik ennyire. Az egyik legfelkavaróbb jelenetnél például megszólal Marilyn Manson Sweet Dreams feldolgozása, aminek rohadtul nem kellene odaillenie, de utána elképzelni sem tudod azt a jelenetet nélküle, annyira hatásos! A színészek meg kifogástalanok! Olga Kurylenko évről évre egyre nagyobbat nő a szememben. Tud ő ha nagyon akar, meg ha engedik színészkedni. Persze jót tett a Hitman filmnek amikor egy szál tangában szaladgált, de tud ő ennél többet is. Itt is bizonyítja! Mélanie Thierry is meggyőző az újonc szerepében. Tim Robbins, mint a nagyon kattant figura, aki élni sem tud már máshogy, lopja a showt! Olyan dumái vannak, olyan dolgokat művel, besz*rsz a röhögéstől. A kiégett figurát pedig egyik kedvenc színészem Benicio del Toro játssza. A tőle megszokott tökéletes szintet hozza! Meglehetősen rétegelt a figurája, mert látszik, hogy tele van már mindene az egész helyzettel, de akkor is segíteni akar. Megkeseredett, cinikus, de van benne emberség. Valószínűleg soha nem hallottam volna a filmről, ha nem ajánlja annyira Blacksheep a Filmbarátokban, hatalmas köszönet innen is neki! Nem mindennapi élmény volt! Fernando León de Aranoa rendezőúr felé pedig teszek egy meghajlást!