Volt már szó egy vak ügyvédről, és egy alkesz nyomozóról. Jöhet az Oltalmazók leendő csapatának következő tagja, Luke Cage. Mivel a Jessica Jones olyan fantasztikusra sikeredett amilyenre, nem is különösebben aggódtam amiatt, hogy a Harlemi igazságosztó kalandjai milyenek lesznek. Elöljáróban annyit elmondanék, hogy a Luke Cage nagyon jó, de sajnos nem tudott felnőni a Daredevil és a Jessica Jones színvonalához.



Néhány hónappal járunk a Jessica Jones eseményei után. Luke és a nő útjai nem túl szépen váltak el. A sebezhetetlen fickó elköltözött Harlembe és egy borbély üzletben sepreget. Természetesen nem sokáig élvezheti a nyugalmat, mert önhibáján kívül belekeveredik egy politikai és alvilági játszmába. Harlem kiskirálya Cornell 'Cottonmouth' Stokes (fogalmam sincs, hogy mire lett fordítva a neve) és unokatestvére megpróbálják átvenni Harlem fölött az irányítást. Cornell amolyan magasfokú gettósággal, Mariah pedig politikai úton. Hiába próbálnak mindent ügyesen csinálni, egyszer csak beüt a sz*r, Luke elveszít emiatt egy számára fontos személyt és elkezdi fokozatosan lerombolni mindazt, amit Cornellék addig felépítettek.



A Luke Cage is próbál egy sajátos atmoszférát és látásmódot megütni. Ha nem is olyan jól, vagy érdekesen, mint a korábbi két sorozat, de azért sikerül neki. Bemutatja, hogy a Harlemi lakosok, főleg feketék ugye, mennyire máshogy gondolkoznak, mint New York többi lakosa. Hogy a nagypofájú gangsta életmód mellett is van érték, amit meg kell őrizni. Nagyon tetszett ez a fajta hozzáállás. Sosem voltam hiphop, vagy muttafaka stílust kedvelő, de kezdem megérteni, hogy miért is alakult meg ez az irányzat. És hogy tényleg tud ez többről is szólni, minthogy feketék betépve, nagy fegyverekkel emberkednek. Ebből következik, hogy amiben sokkal erősebb a Luke Cage, mint a DD, vagy a JJ az a zene. Irgalmatlan jó nótákat válogattak össze, iszonyat sokat dob a feelingen. Szinte érezni, hogy együtt lüktet az egész magával a Harlemmel.



A színész választás a Luke Cage-nél is nagyon jól sikerült. Mike Colteren, már a JJ-ben is látszott, hogy jó lesz Luke szerepére és itt maradéktalanul be is bizonyítja. Talál a legtisztaszívűbb oltalmazó és mellé még ugye egy megállíthatatlan tank. A főellenségeket is mind nagyon jó (igen, sajnos több is van) színészek játsszák. Különösen Theo Rossi feltűnésének örültem, aki az örök kedvenc sorozatomban, a Sons of Anarchyban is kifogástalan volt már. Az a műmájerkedés amiket levág itt, oltári. Mahershala Ali viszont messze a legemlékezetesebb. Kicsit hasonlít Fisk karakterére, de nincs benne meg, az a nagyon fura fegyelmezettség. Gettósabb na!



És sakkor térjünk ki sajnos a negatívumokra. Mert van egy pár. Az egyik legidegesítőbb része a sorozatnak, amit már említettem, hogy több ellenség van benne. Hogy ezt rendesen eltudjam magyarázni spoilereznem kell, bocsi. A sorozat eleinte arra épít, hogy Cornell lesz a nagy ellenlábas és ezzel tökéletesen megelégedtem volna. Kicsit hasonló ellentét lett volna közte és Luke között, mint Daredevik és Fisk között. Mindketten máshogy képzelték el Harlem jövőjét, ezért kerülnek szembe egymással. Valószínűleg pont ezért dobták nagyon gyorsan ezt a szálat, pár rész után ki is nyírják Cornellt. Ezután úgy tűnik, hogy az ő unokatestvére lesz a kirakatellenség, akit igazából Shade irányít. Mondom: Oké, ez még belefér. Shade-nek egyébként is van közös rossz múltja Cage-dzsel. Akár még jó is lehet. Aztán félúton megint meggondolták magukat az írók és igazából Shade is valakinek dolgozik, akinek szintén közös múltja van Luke-kal. Aki nem más, mint - dobpergés - a féltestvére! És féltékeny rá, mert az apjuk őt nem szerette annyira. WTF?!Miért kellett ez? Vagy oké legyen, de miért rögtön az első évadban? Miért nem lehetett hagyni ezt a Cornell szálat nyugiban hagyni és azzal foglalkozni? Persze tudom, hogy miért.



Azért, mert ezt a szálat igazából, már nem volt hova nyújtani. Rájöttek, hogy ez karcsú lesz és próbáltak minél több szálat még bedobni. És itt bukik ki a másik baja a sorozatnak. Túl sok volt ide 13 rész. Nem volt ebben annyi sztori, hogy ennyi részre széthúzzák. Ugyanezt, akár 8 részben, egy sokkal feszesebb tempóban is megtudták volna oldani. Úgy kevesebb időhúzás lett volna. Sokszor túlságosan is ráérősen halad a sorozat és lassú lesz. És akkor arról nem is beszéltünk, hogy több szálon is akarja futtatni a sztoriját a sorozat. Van a jelen. Van a börtönös múlt, amikor megkapja a képességét. Ezzel egyébként semmi baj sincs. Aztán jön a gyerekkori időhúzás a féltestvérével. Túl sok mindent akartak egyszerre elmesélni, de azt sem megfelelő ritmusban.



Az akciók egyébként nem rosszak, de semmi kiemelkedő. Igazából lehetett volna valami érdekesebb koreográfiát kitalálni. Luke az esetek 90%-ban, megy előre, mint egy tank. Áttöri a falakat, eldobálja az embereket, összegyűri a fegyvereket és így ennyi. Elvileg van neki harci kiképzése, jó lett volna látni ebből valamit.



Viszont hibái ellenére is, ez egy nagyon jó sorozat. Egészen új szintre viszi el a szuperhősködést azzal, hogy Luke Cage nem bujkál. Belemondja a kamerába, hogy ki ő és mit akar. Vasemberhez hasonlóan, de ő nem playboykodik. És nem gazdag. Egy átlag fickó, aki köztünk jár, az utca embere bajaival foglalkozik. Kvázi közülünk való. Csak golyóálló (persze nem teljesen, de majd meglátjátok). Ez a sorozat is tele van utalásokkal a többi Marvel produkcióra és egy fontos pillére lesz a hamarosan érkező Oltalmazók sorozatnak. Sajnáltam, hogy nem tudta megközelíteni a Daredevil és a Jessica Jones szintjét ez a sorozat. De úgy voltam vele, ha ez lesz a leggyengébb, már jól járunk, hiszen ez is igényes, a bakijaival együtt is. Aztán jött a Vasököl... jajj.

Kis kitérő:
Amit elfelejtettem korábban, hogy mindegyik sorozatnak rohadt jó az openingje, ide fogom majd tenni az előző kettő sorozatát is.