Mielőtt összeállna az Oltalmazók csapata, ismerjük, meg az utolsó tagot, aki nem más, mint a Vasököl. Akárcsak a Jessica Jones esetében, itt sem tudtam, hogy mire számítsak. Ugyanis erről a karakterről korábban, mégcsak nem is hallottam. Pár képet láttam róla, de egyébként nem tudtam, hogy ő kicsoda, micsoda. Mivel a Jessica Jones-nál ez a fajta tudatlanságom végül 100%-ig kifizetődött, nem is aggódtam különösebben az utolsó Oltalmazóval kapcsolatba. Bíztam a Marvelben és a Netflixben. Hiszen háromból két sorozatot tökéletesen hoztak össze és még a leggyengébb, a Luke Cage is egy baromi jó kis cucc lett. Majd jöttek az első kritikák és valami kegyetlenül betámadták a világító öklű srác kalandját. Itt azért már elkezdtem izzadni és mint kiderült, sajnos a kritikáknak igazuk volt.



Danny Rand szüleivel utazik egy repülőgépen, amikor is az lezuhan és ő egyedül találja magát a hegyekben. Ekkor néhány rejtélyes szerzetes jelenik meg, elviszik K’un-Lun, ahol harcosokat nevelnek fel és közülük kerül ki egy harcos, aki a megkapja a halhatatlan Vasököl, az élő fegyver erejét. Több éves képzés után Danny lelép és vissztér New Yorkba, természetesen a Vasököl erejével a jobb praclijában. Szeretné a világ tudtára adni, hogy él, de mindenki akadályozni próbálja. Apja cégét, a Rand-et, annak kollégája vette át a tragédia után, Harold Meachum. Most pedig az ő gyerekei irányítják azt, mivel időközben Harold is a túlvilágra került. Nem spoiler, semmi baja az öregnek. A Meachum tesók, bár gyerekkorukban jó barátok voltak Danny-vel, nem hiszik el róla, hogy kicsoda. Pedig jó lenne, mert K’un-Lun ellenségei, a Kéz nevű nindzsa klán a Rand-en keresztül próbálják a hatalmukat kiterjeszteni a városra.



Azért lássuk be, a felütés és as kiindulási helyzet érdekes. Mégha eléggé Batman copy is az egész. Ez a keleti, harcművészetes életérzés, a misztikum, tökéletes talaj lehetne egy újabb szuperhőshöz. Remekül passzolna a Netflix-es Marvel arcok sorába. Hiszen van egy brutális, noir figuránk, egy meggyötört, üldözési mániás nyomozónk, egy csupa szív, de megállíthatatlan gettó arcunk. Teljesen jó lenne közéjük egy ilyen fura, negyedik figura. És valószínűleg az Oltalmazók sorozatban jó is lesz de… Nem nagyon tudom szépíteni a dolgot, a Vasököl saját sorozata ezer sebből vérzik. Nagyon nehéz egy-egy hibáról beszélni, mert eléggé összefüggnek. A sok-sok apró kis hiba pedig, végül egy naggyá gyúródik össze. De kezdjük talán a karakterekkel.



Szóval itt van nekünk Danny. Mivel csak gyerekkorában élt a modern civilizációban, a visszatérésekor nagyon sok mindennel nem tud mit kezdeni. Új neki sok dolog, nehezen alkalmazkodik. Ebből kihozhatták volna azt, hogy Danny naív és valószínűleg ez is volt a terv, de brutális módon túltolták ezt. Ami azt eredményezte, hogy a mi Vasöklünk nem naív, hanem konkrétan egy balf*sz! Egy idióta, akit mindenki manipulál. A gyerekkori barátai, a főellenség, mindenki. És ne gondoljatok semmi csavaros félrevezetésre vagy valami. Nem, egyszerűen hülye ez a gyerek és kész. Gyakorlatilag minden egyes saját terve miatta fut vakvágányra, annyira életképtelen. A legidegesítőbb dolog, amikor bizonyítani akarja a tetsvéreknek, hogy ő Danny. Ez normális esetben abból állna, hogy csak olyan dolgokat mond el nekik, amiket ők tudhatnak. Ennyire egyszerű. Na ezt, két-három részen keresztül húzzák, és Danny végig csak annyit tud szajkózni, hogy: “Beszélnünk kell. Én vagyok Danny.” *****ki, felfogtuk. Ők is. Mondjál már végre valami kézzelfoghatót, te agyalágyult! Egyébként Finn Jones játssza. Őt a Trónok Harca Viráglovagjaként ismerhetik a legtöbben. Nem tudott mit kezdeni a saját figurájával. Szinte érezni, hogy ő sem tud többet belerakni ebbe a rosszul megírt figurába és emiatt rendkívül feszélyezve is érzi magát, pedig szeretne bizonyítani. Egyelőre nem érzem azt, hogy Jones rontotta el ezt a karaktert a játékával. De majd az Oltalmazók után visszatérünk erre.



A többi karakter is borzasztóan egysíkú és szegényes. Az öreg Meachum talán a kivétel. Egész jó ez a számító rohadék, akit sakkban tart a Kéz. És a színész is jó, főleg, ha dührohamokat kell mutatnia. Ward Meachum meg a szokásos “apu nem szeret” karakter. Egyébként drogos és… így ennyi. Tom Pelphrey kelti életre, aki a nagyszerű Banshee sorozatban, egy neonáciból lett, atomkemény rendőrt játszott, nagyon is jól. De itt, minden egyes jelenetben úgy néz, mint aki megrémül, még a falra szórt festéktől is. Nem értettem, hogy mi lett ezzel a színésszel. Joy csak azért van a sorozatba, hogy az öreg Meachum szeressen valakit és néha azért segítse Danny-t. De egyébként se íze, se bűze a figurának és a színésznő is toálisan semmilyen. Jessica Henwick szintén a Trónok Harcából érkezett, ő játszotta Oberyn ostorral hadonászó lányát. Itt Collen-t játssza, aki a Vasököl harcostársa lesz a bajban és később (nem meglepő módon) a szeretője. Ő egész jó. Róla elhiszem, hogy tud bánni a karddal, meg harcol és hasonlók és a karakter is egész jól van kezelve. Még egy egész jó csavar is kötődik hozzá. Rosario Dawson itt is feltűnik, mint a korábbi sorozatokban és itt kapta a legnagyobb teret is. Szerintem már túl sokat is. Most komolyan, egy volt ápolónő, elutazik egy szuperöklő fickóval, egy nindzsa csajjal, hogy velük nyomuljon be egy ellenséges bázisra? Bitch please!



Ennyit a figurákról, meg a színészekről Jöjjön a történet. Unalmas. Végtelenül! Minden egyes jelenet és sztoriszál annyira el van húzva, mintha soha nem akarna véget érni. Itt is probléma az, amit a Luke Cage-nél is felhoztam, hogy túl sok volt a 13 rész ehhez a sztorihoz. Nem volt benne annyi anyag. De itt sokkal rosszabb a helyzet, mert még azt sem próbálták meg, amit a Luke Cage-ben, hogy akkor, más sztorikat hozzátoldanak ahhoz, amit elkezdtek. Nem, a Rand visszaszerzése és a harc a Kézzel eseményeket nyújtották el, szinte élvezhetetlenül hosszúra. De még ezeket az alapvetően nem rossz témákat is annyira rosszul kezelték! Ahelyett, hogy a misztikus, keleti dolgokra helyezték volna a hangsúlyt, a sorozat nagy része a vállalati kavarásokkal foglalkozik. De oylan arcpirítóan gyerekes módon, hogy többször nyomkodtam a nyakamat és sziszegtem, egy “hú de kínos” kíséretében. A vállalat gonosz, mindent a pénzért tesz, kihasználják az embereket a tőkések, de jön Danny és ő mindent szépen csinál, és az igazgatók ezért gonoszul bánnak vele. Édes f*szom mi ez, valami mexikói szappanopera?! A harc a Kézzel, meg alig kap teret, pedig ott meghúznak egy elég érdekes dolgot, de mire odaáig elérünk, akkor már kapkodni kell, mert le kell zárni az évadot. Hát talán nem kellett volna, eltökölni az időt azzal, hogy irodaházakban beszélnek a nagy büdös semmiről, öltönyös emberek. Egyébként meg teljesen kiszámítható a sorozat 1-2 dolgot leszámítva. A kezdetektől fogva tudni, hogy a repülő, nem baleset következtében zuhant le, tudjuk, hogy ki csinálta, hogy miért. Tényleg csak a szerencsétlen főszereplőnk nem tudja, hogy mi zajlik körülötte. Ez annyira gáz!



Letne menteni az Iron Fist-et azzal, hogy: de hát ez egy akciósorozat, a látvány a lényeg, meg a harc nem? Lehetne. A már emlegetett Banshee is tele volt marhaságokkal, de mellé cool volt. Atomkemény, brutális, markáns és jók voltak a harcok. Na, mindenvfelsorolt dolgon elhasal a Vasököl. A koreográfiák lassúak, unalmasak, erőtlenek. Annyira látni, hogy csak össze-vissza kalimpálnak az emberek. Pont egy olyan sorozatban, ahol a főhős egy istenverte harcművész! Szerencsétlen Finn Jones, a sorozat megjelenése után mentette magát, hogy mindösze három hét harcművészeti edzése volt a forgatás kezdete előtt és a koreográfiákat a felvételek előtti 15(!) percbben kellett megtanulnia, ami nevetségesen kevés idő. Egyszerűen nem értem, hogy a Marvel és a Netflix, mi a francot gondolt, mikor ezt a sorozatot készítették. Anno az első Daredevil évadot, fél évig csak forgatták! Hagytak nekik időt mindenre.



Borzasztóan csalódott vagyok a Vasököl miatt. Majdnem ugyanolyan gagyizás lett belőle, mint a Shield ügynökei. Csak egy fokkal tartom jobbnak annál, de egy Marvel/Netflix produkciónak nem lenne szabad egy közép-gyenge szintet megütnie szerintem. Nem véletlenül késtem ennyit a bemutatóval. Egyszerűen nem akartam vele foglalkozni, annyira lehangolt vagyok miatta. Az 5/10-es IMDb értékelésemben, minden jó szándékom benne van. És a reményem, hogy a berendelt második évad majd valamelyest kiköszörüli a csorbát. De, ha ugyanezt a szintet hozza, akkor egyrészt leveszek egy ponot, másrészt hagyom a fenébe, mert erre a bénázásra senkinek nincs ideje, se szüksége. A sorozat showrunner-je Scott Buck, förtelmes munkát végzett. Egyébként nekem egy óriási kérdőjel ez az ember. Mert dolgozott a Rómán, a Sírhant műveken, a Dexteren és ezek jó sorozatok. Sőt, a Dexterben, az első évadot leszámítva, végig részt vett! Producer és író állásban. Hát igen, sajnos a borzasztó utolsó évadban is, ami azért intő jel kellene, hogy legyen. És ahelyett, hogy elküldenék pihenni, vagy továbbképzésre, hagyják tovább garázdálkodni. Nem, nem a Vasököl 2. évadát készíti elő, onnan lelépett. Helyére az Elektra film írója jön, hát így se jobb a helyzet. Buck viszont megy egy másik Marvel sorozatot tönkre tenni, a sanyarú sorsú (filmnek indult, sok volt a tökölés és egyéb ismeretlen tényezők, így hát sorozat lesz belőle) Inhumans sorozatot hozza éppen tető alá. Szerintem vethetjük a keresztet arra a szériára is.