- Eredeti cím: The Texas Chainsaw Massacre

- Műfaj: Horror

- Rendező: Tobe Hooper

- Forgatókönyv: Kim Henkel, Tobe Hooper

- Szereplők: Gunnar Hansen, Marilyn Burns

Valahogy nincs kedvem most még, az új X-men-ről, vagy a Holnap határánról írni. Egyrészt azért, mert mindkettő nagyon tetszett és igazából eléggé dicsérő lennék velük, de főleg a mutáns srácokkal, ezért úgy döntöttem, hogy inkább egy régi filmről írnám le most a véleményemet. Nyilván sok embernek van egy listája, amin rengeteg olyan film szerepel, amiket régóta meg akar nézni. Baráti nyomás miatt, vagy, mert tényleg érdekli, esetleg cikinek érzi, hogy még nem látta. Jelenlegi alanyom, az utóbbi kategóriába sorolandó, ugyanis én, még soha ez előtt nem láttam, az eredeti Texasi láncfűrészes filmet. A legutóbbi láncfűrészes inkarnációról már regéltem kicsit itt, és meglehetősen lehúztam a filmet. Szerintem jogosan. Nem régen viszont úgy alakult, hogy megtudtam nézni, az eredeti filmet, ami igazi klasszikus, rengetegen imádják, és elég jó értékelései is vannak a filmnek. Számomra viszont egy masszív csalódás volt.

Hogy miről szól a film, azzal gondolom mindenki tisztában van. Néhány fiatal elindul egy texasi városkába, ott furcsa dolgokat látnak, aztán ebből kifolyólag kannibálok, meg őrült család, egy láncfűrész és néhány halál. Igazából a slasher műfaj megteremtője a mozi, legalábbis a nálam tájékozottabbak erre szoktak hivatkozni. Higgyünk nekik, azt mondom. Szóval műfajteremtőnek számít a film, legendák születtek róla és tanítják is már filmes szakokon. Tehát tényleg letett valamit az asztalra a film, én ezt nem vitatom. Azt viszont én bármikor aláírom akár jegyzőkönyvbe is, hogy ez a film mai szemmel, majdhogynem nézhetetlen!

Mitől is lehet jó egy horror film? Egy slasher horror film. Legyen véres és minél szaftosabb, hulljanak az emberek. Ilyen-e a Texasi láncfűrészes? Nem. A filmben alig folyik vér, sőt, sokszor direkt eltakarják a jeleneteket. Ezt lehet persze magyarázni a technikával, hogy még nem tudták megoldani azt, hogy valakinek lefűrészelik a fejét. De akkor kérdem én a rajongókat, milyen sokkoló jelenetre gondolnak? Mert én egyet sem láttam. Mikor a fickó az elején a bicskával összevagdalja a tenyerét? Semmit nem váltott ki belőlem. Mikor valakit homlokon vernek kalapáccsal, és ahelyett, hogy szétszállna az agya, csak egyszerűen eldől? Vagy híres ebédlői jelenet, amin én konkrétan röhögtem annyira túljátszott és kínos volt.

Persze a filmben vannak bizarr dolgok és jelenetek, és elhiszem, hogy ez régen ütött, mint a buszkerék, de mostanra már nem! Ez a film piszkosul rosszul öregedett! A megoldásai egyszerűen avíttasak, és sokszor totál gagyi hatást keltenek. Komolyan, ezeket a jeleneteket, ma már egy huszadrangú amatőr színházas társulat is, könnyedén előadna. És mielőtt bárki nekem esne, hogy fikázom a régi filmeket, ez nem így van! Ott van például a 69-es Űrodüsszeia Kubrick-tól. Annak a filmnek olyan megoldásai vannak, képei, ötletei hogy az mind a mai napig nézhető, még ha a film stílusa olyan is, hogy sok ember inkább a közelébe sem megy. Vagy szintén Kubrick-tól a Mechanikus narancs. Az is öregebb ennél a filmnél, mégsem fog rajta az idő. Plusz rá nem mondanám, hogy a 70-es évek elején készült, sokkal későbbre datálnám.

De jó, a film nem véres, sőt gagyi. Legalább félelmetes? Nem! Egyáltalán nem. Sokkal inkább idegesítő és dörgedelmesen unalmas! A film, ha jól emlékszem nincs 90 perc, és mégis szenvedés volt végigülni! Alig történik valami, próbálnak egyfajta feszültségépítést alkalmazni, ami egyáltalán nem működik, helyette csak ásítunk és várjuk, hogy végre beinduljon az a rohadt láncfűrész és kezdődjön végre valami darálás és… és nem jön. A filmben nagyjából kétszer van kamera előtt az a rohadt címszereplő gyilkoló eszköz. Esküszöm, nem is értem, hogy miért lett ez a címe a filmnek, mikor kalapáccsal verdes agyon szinte mindenkit a gyilkos. A film védelmére szóljon, hogy legalább a gyilkosunk fizimiskája tényleg oda van téve és ijesztő.

A film képi világa – ha nem a horror részekről van szó – egyébként nem rossz. Az operatőri munka precíz, és látszik, hogy olyan ember van a kamera mögött, aki ért is hozzá. A tájképek szépek, és tök profi módon van felvéve az egész film. Illetve a hangeffektek is egészen jók. Főleg a láncfűrész hangja, mikor végre tényleg beindul. Na, annak azért van ereje! Illetve az a furcsa hang, ami a trailer-ben is van a vakuzásnál, az libabőrt keltő. Kár, hogy a filmben nagyon kevésszer fordul elő. Lehet igazából egyszer sem, de azért írjuk fel pozitívumnak.

Ettől függetlenül vannak még itt gondok. Méghozzá a színészek. Nagyon, nagyon rosszak! És nem egy-két mellényúlásról beszélünk, hanem egy totális casting kapufáról! Az összes színész béna, és amatőr, süt róluk, hogy fogalmuk sincs róla, hogyan kell játszaniuk egy szerepet. Igazából semmit sem csinálnak az egész film alatt, csak hülyeségeket beszélnek, a csajok meg ordítanak, mint a hülyék és néha kapálóznak! És ezt nem lehet ráfogni arra, hogy régi a film. Ez régen is ciki lett volna, sőt az volt! Plusz a karakterek is érdektelenek. Nem tudunk meg róluk semmit, nem csinálnak semmit, nem tudjuk sajnálni őket, nincs kiért izgulni. Kifejezetten hamar megutáljuk őket, főleg azt a tolókocsis dagadt idiótát, aki állandóan picsog. Akár bűnös élvezet is lehetne látni őket meghalni, de mivel totál semmilyen mindegyikük és a halálnemek is ötlettelenek, még ezt a lehetőséget is elveszik tőlünk.

A szövegkönyv is amatőr. Sokszor a fiatalok beszélgetéseinek semmi értelme. Ilyenekre kell számítani:
- Eltűnt a késem.
- Hol hagytad el?
- Nem tudom. Neked adtam.
- Visszaadtam.
- Nem adtad.
- Várj, megkeresem.
Csaj közben bemászik a furgonba, a keresés abból áll, hogy kétszer körbenéz.
- Nincs bent.
Mi ez? Most komolyan? Mi ez a jelenet? Mi célt szolgált? Később sem foglalkoznak vele, akkor meg minek? Fölösleges időhúzás, és tele van ilyen jelenetekkel a film, mert ezek nélkül egy órás sem lenne ez az ökörség!

A filmet ugye Tobe Hooper írta és rendezte, aki leginkább horror filmeket készített, mostanában már nem igazán aktív. TV filmeket, meg sorozat epizódokat készítget. Szerintem ez a fickó nem jó rendező. Nem sok filmjét láttam, de a két legfontosabbját igen. Ezt és a Kopogó szellemet és az sem tetszett. Benyúl a fa az ablakon, mi ez már?
Az a film is dögunalmas volt, és olyan röhej jelenetei voltak, amit képtelenség komolyan venni, nemhogy megijedni…

Biztos sok embert magamra haragítok ezzel a véleménnyel, de ez van. Szerintem a Texasi láncfűrészes mészárlás, egy gyenge horror film. Sokan vergődnek miatta, hogy bezzeg régen minden film jobb volt és minden szebb volt. Baromság! Ezt a filmet csak a retro fanok tartják életben, és az idő egyszerűen megszépíti a szemükben. És igen, attól sem lesz egy film jó, hogy új meg csilli-villi, de ez visszafelé is igaz. Attól nem lesz jó egy film, mert régi!
Megértem, hogy remake-et készítettek belőle. Jól is tették, mert a 2003-as remake ennél ezerszer jobb! A karakterekkel együtt lehet érezni, véres, bizarr, helyenként tényleg félelmetes és a színészek is sokkal jobbak! Pedig azt a filmet sem tartom egy mesterműnek, csak egyszerűen egy jó horrornak, és a három évvel később készült előzményfilmje is teljesen jó volt! Ennyi lett volna a Texasi láncfűrészes mészárlás. Egy túlértékelt, dögunalmas horror film, ami rettentő rosszul öregedett. Ha rám hallgattok, megnézitek a 2003-as és 2006-os filmet és sokkal jobban jártok. A többit meg hagyjátok a fenébe, mert azokat még a rajongók is fikázzák.

4/10