Összegyűlt egy csomó film, amikről érdemes beszélni. A legtöbb frissnek mondható Blu-ray és DVD megjelenés illetve két mozis premier.

Cloverfield Lane 10


Igazából máris csaltam, mert ezt a filmet eddig csak moziban adták nálunk. A Paramount filmeknek ugyanis nincs hazai DVD és Blu-ray forgalmazója jó ideje. Így valószínűleg ez a film sem fog nálunk előkerülni egy jó ideig. Így hát alternatív módon szereztem be, egyik kedvenc áldokumentumfilmem... hm... majdnem folytatását.

A Cloverfield Lane 10, meglehetősen sajátos módon épít univerzumot. Mert tagadhatatlan, hogy a Clvoerfield világában játszódik, mégis teljesen más. Kapásból dobja a kézikamerás megvalósítást. A hangsúlyt nem arra teszi, hogy menekülnek hőseink a szörnyek elől, hanem arra, hogy vannak-e egyáltalán szörnyek. A filmet nagyon klausztrofób élmény nézni, hiszen 95%-ban, egy földalatti bunkerben játszódik. Ahová bezárva teng leng három ember. Végig pattanásig feszült a helyzet a filmben, lévén van egy ember, aki állítólag mindent tud. Próbálja a többieket kontrol alatt tartani, a többiek viszont nem mindig hisznek neki. A CL10 végig bizonytalanságban akarja tartani az embert, ami mocsok mód sikerül neki. Minden bizonyítékra van valamilyen ellenérv, vagy cáfolat. Ez pedig hamar idegőrlővé válik, a jó értelemben természetesen. Ehhez pedig tökéletesen asszisztálnak a színészek. John Gallagher Jr. korrekt, bár nem sok vizet zavar. Mary Elizabeth Winstead viszont viszi a hátán a filmet. Igazából az ő szemszöge a nézőé, az ő tapasztalásai alapján ítéljük meg a helyzeteket. A film legnagyobb ütőkártyája viszont, John Goodman, aki többedszerre is bizonyítja, hogy tehetsége egyenes arányban van a testsúlyával. Ideje lenne már annak az aranyszobornak!

Többet nem is szabad mondani a filmről, hiszen még a marketing is arra ment rá, hogy minél kevesebbet tudjon az ember. Nem emlékszem rá, hogy mikor volt utoljára olyan, hogy szinte 100%-ig nekem kellett felfedeznem a filmet, mert nem spoilerezett el semmit, sem a 60 trailer meg a 200 poszter. Bárkinek ajánlható aki szereti az igényes thrillereket és kamaradrámákat.

8/10



IMDb



Egyiptom istenei


Az idei év egyik legnagyobb szemetét is sikerült kipipálnom. Egy tipikus lelketlen, hollywoodi tucat fantasy ami mitológiára épül. Hasonlóan a Titánok Harca és Haragja filmekhez. A különbség annyi, hogy itt az egyiptomi mitológiát mészárolták le. Óh és persze annyi, hogy ez még a Titános bohóckodásoknál is rosszabb, méghozzá sokkal! A főszereplő egy ütnivaló, nagypofájú hülyegyerek, akivel az azonosulás képtelenség. Gerard Butler, mint főellenfél, egyszerűen katasztrofális. Végig túljátssza a szerepét, amikor keménykedni és zsarnokoskodni kezd, önkéntelenül is elkezdesz röhögni annyira nevetséges az összhatás. Komolyan mondom, én bírom ezt a fazont, szimpatikus, de egy kezemen megtudom számolni, hányszor alakított jól. Hogy kedvenc Lannisterünk hogy kerül ide, nem tudom. Látva, hogy miként alakít, szerintem ő sem tudja mit keres itt. Abba már bele se menjünk, hogy a szereplők között, van dán, ausztrál, skót, kambodzsai származású de egyiptomi egy se.

A történet totál klisé, minden előre kiszámítható. Blődli az egész, ráadásul ilyen dolgok hangzanak el a filmben: "Az istenek, bár nagyon hasonlítanak a halandókra, egy fontos különbség észrevehető. Az istenek magasabbak." Tegye fel a kezét, aki nem röhögött ezen a baromságon! Az akciók jellegtelenek és unalmasak. A látvány pedig undorító. Ennyire gyatra CGI-t ennyi pénzből, utoljára a Zöld lámpásból hoztak ki. Az egyik jelenet konkrétan SZAGGAT! Akad a harc! És nem a fájl volt hibás! Az egész filmből valami büszke megalománia süt, ami számomra érthetetlen. Aranyvérű két és fél méteres emberek, akik aranyszínű szörnyekké válnak. Egy hatalmas féreg, ami az űrben tekereg és még egy telibek*rt űrhajó is van a filmben. MI EZ A BAROMSÁG?

És ami miatt még rettenetesen haragszok erre a filmre az a rendező, Alex Proyas. Ez az ember készítette a Dark City-t és a Hollót! Mi a fene lett vele? És még be is szólt azoknak, akik lemerték írni az ócska filmjéről, hogy ócska... Hihetetlen. A film oltári bukás lett szerencsére, Alex Proyas pedig valószínűleg végleg kiírta magát Hollywoodból. Gratulálunk!

2/10



IMDb



Batman Superman ellen - Az Igazság hajnala: Ultimate Edition


Kicsit spoileres
Az Acélember az utóbbi évek filmtermésének, egyik legnagyobb csalódása volt számomra. Így nem különösebben vártam a folytatását. Akkor meg pláne nem, amikor jöttek a kritikák igazából minden félelmemet megemlítették, amiktől tartottam már az előzeteseket látva. Inkább kivártam azt a 3 órás verziót, "ha lúd legyen kövér" alapon. Tény, rengeteg, rengeteg marhaság van a filmben. Túlkapás és furcsaság, de én ezt a filmet valami mocsok mód élveztem! A technikai dicséretbe nem mennék bele, teljesen fölösleges, ez egy Zack Snyder film. Tudjuk mire számítsunk, meg is kaptuk.

Ami nagyon tetszett, hogy Snyderék, mintha meghallották volna azokat a sirámokat amiket én is hangoztattam Supermannel kapcsolatban és ezt fel is használták a folytatásban. Hogy mire is gondolok? Arra, hogy Superman egy csapás! Egy két lábon járó természeti katasztrófa aki romba dönt mindent és nem érdekli mi lesz az emberekkel. Pedig elvileg segíteni szeretne. Az itteni Batman is így gondolja, aki szépen bele is veri a földbe az istenkét. Végre, köszönöm! Sosem bírtam Supermant, de ez az Acélemberes verzió engem nagyon felidegesített. De tudjuk be, hogy a koncepció része volt, hogy másfajta Supermant akartak. Legyen, mert csak így fogadhatjuk el az új Batmant is, aki embereket öl. Ja, a mostani Batman egy meggyötört, brutálisan kemény állat, aki hajlandó bemocskolni a kezét. Nagyon tetszett ez a fajta megközelítés és de, a képregényben is volt már, hogy ölt Batman. Ben Affleck pedig tökéletesen hozta, nem csak a full kemény Batmant, hanem a szenvedő és megkeseredett Bruce Waynet is, akinek sajnos el is borul az agya! A Nolaniták anyázni fognak, de vállalom, Ben Affleck szerintem a legjobb Batman!

Jesse Eisenberg Lex Luthorja is meglehetősen más. És nekem tetszik megint ez a másság. Egy fiatal, megalomán, pszichopata kis gyökér, aki az apjától való félelmét és kissebségi komplexusát Supermanre vetíti ki. Az "apu ökle" monológ elég sok mindent elárul erről a figuráról. Haragszik istenre, mert nem védte meg. Az isten pedig most Superman, hát fölényeskedik vele. És nem rest összeugrasztani a denevérrel. Imádtam a filmnek ezt a részét!

Tetszett a sötét, mégis képregényes stílus és hangulat, hogy nem akartak mindig akciózni, hanem direkt húzták az ember agyát, építették a feszkót. Olvastam, hogy sokan ezért unták a filmet. Egészségükre, én egy percét nem untam. Lehetett volna még a Batman és Superman közti ellenérdekeket boncolgatni de sajnos ez nem történt meg úgy ahogy kellett volna. És itt jönnek a bajaim a filmmel, mert ugye azt a rohadt univerzumot kell felépíteni. Ahelyett, hogy tényleg a konfliktusra és a Luthor által gerjesztett manipuláción maradna a fókusz, a film sokszor elfelejt BVS lenni és DC oktatást tart. Tökéletesen fölösleges volt, már most becitálni a film közben az Igazság ligája tagok videó felvételeit, pláne beleerőltetni a sztoriba Wonder Womant. Félre értés ne essék, imádtam amikor megjelent és Gal Gadot fantasztikus a szerepben, Junkie XL pedig olyan zenét dobott össze a figurának, hogy majdnem összehugyoztam magam amikor először hallottam, de tényleg okvetlenül kellett ő ide? Nem lett volna jobb egy stáblista utáni jelenetben bedobni azt a felvételt mondjuk? A Flashes részt meg konkrétan nem is értettem...

És ha már karakter beerőltetés... Doomsday, a film utolsó 15 percére mi az öregistennek kellet? Meg az az eltúlzott látványpornó a végére? Jól nézett ki, de annyira éreztem rajta Snyder megalomán gondolkodásmódját, miért nem tudja kicsit visszafogni magát ez az ember? Batman és Superman harca sokkal vagányabb volt, abból kellett volna több, meg az ő súrlódásukról több jelenet. Ja, az a bizonyos Martha kártya. Jó lett volna ez, csak ne így. Ez így röhej volt! Most, ha Joker egyszer azt mondja, hogy az ő anyja is Martha, akkor vele is lebratyizik? Mi ez a hülyeség? Lois Lane túlzott előretolásától is kivert a víz, egyszerűen hülyét kapok ettől a kotnyeles nőtől...

Szóval látjátok, nekem sem jött bet minden, de rettentő mód tetszett a film egésze. Az év legpozitívabb meglepetése számomra, mert tényleg azt vártam, amit a fikázók mondtak. Részben van is bennük igazság, de ugyanazt a hiszti rohamot látom, mint amit anno a Mass Effect 3 vége körül rendeztek a picsogó emberek. Bolhából elefántot tipikus esete. Nagyon várom a következő DC filmeket, bár a Warner kapkodó hozzáállása, még betehet egy-két produkciónak.

9/10



IMDb



Zootropolis - Állati nagy balhé


Na ez volt az a film, ami engem nem különösebben érdekelt. Aranyosnak tűnt, de ennyi. Aztán jöttek a kritikák, amik szó szerint szuperlatívuszokban meséltek a filmről. Mondom ez nem létezik, hogy a Disney -- és nem a Pixar -- ekkorát villantott volna. És de! A Disney játszi könnyedséggel készített egy Pixar minőségű animációs filmet! A sztorit szerintem mindenki ismeri, kibékültek az állatok és egy nyuszi, rendőr akar lenni a sok nagytestű ragadozó, meg a többi állat között. Nem is ettől jó a film, hanem a hozzáállása és a fantasztikus üzenete miatt. Olyan zseniális módon hintik el a filmben a toleranciát, az előítélet kártékonyságát, hogy én nem hittem a szememnek. Tele van a film társadalomkritikával, ami teljesen szokatlan a Disney-től. Mindezt veszettül szórakoztatóan, pörgősen, látványosan és megfelelő érzelmi töltettel. Még a kisgyerekek is megértik, felnőttek számára pedig valódi csemegéket tartogat a Zootropolis. Az a Breaking Bad utalás te jó isten!

Őrülten igényes a film és egyben nagyon aranyos és vicces. Tökéletes szórakozás mindenkinek, egyszerűen képtelen vagyok rajta fogást találni! Az idei év egyik legjobb filmje, animációs fronton szerintem csak a Kubo lesz az ellenfele.

10/10



IMDb



Támadás a Fehér Ház ellen 2 - London ostroma


Már az első részt sem szerettem. Voltak benne jó dolgok, de egy vérhülye és magát nagyon okosnak gondoló, keménykedő G.I. Joe mozi volt, amit egyszer azért meglehetett nézni. Na a második már konkrétan nézhetetlen lett. Én egy óra után már elkezdtem beletekerni, mert ezt a fajta igénytelenséget és infantilizmust képtelen voltam elviselni. Gerard Butler már megint! Tudom, azt mondtam az Egyiptom isteneinél hogy bírom őt, de kezd tele lenni vele a hócipőm, borzasztó itt is és sajnos be kell látni, hogy katasztrofálisan rossz színész. Ez a mű keménykedés amit levág ő is, meg az egész film is, vérciki! Állandóan káromkodik, akkor is amikor nem kellene, gyakorlatilag egy pszichopata a figurája, aki alig várja, hogy az elnöke bajba kerüljön és nekiállhasson öldökölni ész nélkül.

Az akciók kapkodósak, a CGI vállalhatatlan! 2016-ban ilyen prosztó, semmirekellő sz*r effektekkel előállni moziban, egy nagyköltségvetésű akcióilmnél... Ez egyszerűen dühítő! Az egész film olyan, mint egy amatőr, ötlettelen, gagyi tv film, aminek semmi helye a moziban. Sokkal inkább a film+ késő esti kínálatában, a BloodRayne és a Szellemcápa között. A magyar cím pedig csak rásegít minderre. Most akkor támadás a Fehér Ház ellen vagy London ostroma? Mert baromira nem mindegy, hiszen a két hely nem is egy kontinensen van könyörgök! Tényleg ennyi hülye ember dolgozik a filmfordításban idehaza? Csont nélkül az idei év legrosszabb filmje! Primitív, igénytelen film, pontosan ilyen embereknek!

2/10



IMDb



Az 5. hullám


Az utolsó young adult marhaság, amit hajlandó voltam megnézni. Persze az Útvesztőt még azért végignézem, de semmi újba nem kezdek bele, ahogy már a Beavatottal sem tettem. Nem éri meg. Szóval itt van megint ez a trendi tini-sci-fi mánia és következő képviselője. Úgy tűnik, hogy ez a trend hullám (höhö hullám, értitek?), most végre megtört, ugyanis ez a film akkora bukás volt kritikailag és anyagilag is, hogy a folytatás tervét rögtön el is vetették. Szerencsére. De miről is szól ez? Idegenek 5 hullámban akarják kiírtani a Föld lakosságát, de annyira nyomoroncok, hogy nem megy nekik. Vége.

Najó, a középpontban egy tini lányka áll aki keresi a testvérét, akit besorozott a hadsereg. A hadseregben természetesen ott van a korábbi szerelme is. Közben találkozik egy izmos szépfiúval, aki igazából idegen és love is in the air. Pedig az idegenek nem tartják sokra az érzelmeket, de amikor meglátta a főszereplőnőnket rájött, hogy ez buta dolog és inkább segít neki. Jézus Máriám!

Chloe Grace Moretz a húsz év alatti színészgeneráció legtúlértékeltebb üdvöskéje. Borzalom gyenge amit itt művel és igazából a Kick-Ass filmeken kívül, nem is láttam jól játszani ezt a csajt. Nem igazán kedvelem. Ami miatt mégsem harapok annyira a film miatt, az a látvány. Azért ezen a filmen látszik, hogy pénzt öltek bele. Nem úgy, mint a fentebb már emlegetett két retken. Szép az operatőri munka, van egy-két korrekt akció, a CGI is teljesen jó. Technikailag igényes. Csakhát minden más kapufa. Ja és a filmben szerepel Maika Monroe a The Guest-ből akit nagyon csípek. Nem egy nagy durranás a figurája, de legalább full goth sminkkel feszít. Ezzel azért meglehet lágyítani a szívemet. De ettől még kerülendő alkotás.

3/10



IMDb



Star Trek - Mindenen túl


J.J. Abrams volt az az ember, aki számomra élvezhető formában tálalta ezt az egész Star Trek dolgot. Egyik korábbi film sem tetszett, a sorozatokból is csak a Voyager volt, ami nagyjából le tudott kötni. Aztán jöttek J.J filmjei és wooowww! Na ezt így kell! Pörgős, látványos, vicces, jó csapatdinamika, nagyon jó gonoszok! A harmadik résznél már akkor kezdték sokan kongatni a vészharangokat, amikor kiderült, J.J. nem vállalja a rendezést. Akkor még úgy tűnt, hogy a forgatókönyv írója fogja ledirigálni a harmadik Trek filmet. Ez nem így lett, jött Justin Lin aki Halálos iramban filmeket rendezett, na itt már pánikhangulat volt bőven, nem véletlenül. Az első előzetes sem sikerült túl jóra, a második már némi bizakodásra adott okot de... a film maga nem lett túl acélos.

A legnagyobb baj nem a rendezéssel van, hanem a forgatókönyvvel, amit Simon Pegg követett el (ő játssza a filmben Scottyt) Doug Junggal. Ennek a filmnek ugyanis nincs története! Cselekménye van. Állandóan történik valami, mindig van valami látványos akció, valami esemény. De nincs az egésznek gerince, ami összefogná az egészet, valami amire fellehetne fűzni ezt a sok mindent, ami történik. Így a film inkább egy két órás videoklip, ami veszett jól néz ki időnként vicces de semmi több. Azért az előző két Star Trek film ennél jóval többről szólt.

Valahogy az egész sokkal kevesebb. Kevesebb a jó interakció a karakterek között, nincsenek olyan jó dumák, olyan pattogós párbeszédek. Egyedül az akciók és a látvány az, ami hozza a szintet. Kirk és Spock vívódása alig kap teret, nem is nagyon foglalkoznak velük. Az új főellenség borzalmasan gyenge, hiába játssza Idris Elba, akit én nagyon kedvelek. A film nagy részében egy motiválatlan gyilkosnak tűnik. Aztán kiderül, hogy mit miért is tesz, de mindezt a film utolsó 10 percében! Esélyed sincs kicsit belegondolni a helyzetébe és egyébként nem is annyira jól kigondolt. Az előző két filmben, nagyjából a film felénél kiderült a főellenségek háttér sztorija, hogy mi mozgatja őket. Volt időd megemészteni, átgondolni. Itt nyoma sincs ilyesminek. Pláne olyan jelenetnek, amit Beneditct Cumberbatch adott elő a cellájában a második filmben. Illetve a nagy monológja a főellenségnek egy ordas nagy marhaság! Szerinte az egység gyengeség. Hogy több ember összedolgozik, azt könnyen kilehet használni, és meggyengíteni azt. Mondja ezt egy olyan fazon, akinek nincs egy nagy űrhajója, hanem sok kicsi. Egy raj. Ami egységként mozog. Értitek. Tehát ez a karakter ennyire hülye. Az egyik új szereplő, Jaylah viszont fantasztikus! Elképesztően erős jelenléte van a vásznon, vicces szövegei vannak, iszonyatosan dögös. Na, neki egy külön film kellene!

Kicsit siránkozós lett az írás. De nyugi, a film jó! Egy szórakoztató nyári akciófilm. Csak én ennél jóval többre vágytam, az előző két rész alapján. Biztos sokan fogják élvezni, számomra eddig 2016 legnagyobb filmes csalódása.

7/10



IMDb



Suicide Squad - Öngyilkos osztag


"A nyár legrosszabb filmje. Nézhetetlen. Gagyi. A Warner mondjon le! David Ayer egy kókler!" Igen, egy bizonyos fura embercsoport ezt a filmet is beleállította földbe. Ehhez képest én alig találkozok olyan emberrel, akik osztanák ezt a véleményt és a bevételi adatok sem a nyafogók pártját fogja. És én sem. Nem tudom mikor volt utoljára, hogy moziban, ilyen széles vigyorral üljek végig egy akciófilmet. Imádtam az Öngyilkos osztagot!

Fölösleges a sztoriba belemenni, úgyis tudja mindenki miről van szó. Egy DC-s Piszkos tizenkettőről. Rohadt jók a figurák, Deadshot és Harley Quinn viszik a hátukon a filmet, játszi könnyedséggel. Előbbi egy nagyon tökös antihős, utóbbi meg... Hát ő Harley. Nincs hozzáfogható dolog a világban még egy az biztos. De majd meglátjátok. Amanda Waller egy igazi ütnivaló szemétláda, Viola Davis telitalálat erre a szerepre. Amin nagyon meglepődtem, hogy az antiszínész Jai Courtney, mennyire jó volt! Ugye ő játssza Bumerángot, aki egy suttyó idióta. Valami félelmetesen szórakoztató ebben a szerepben és látszik rajta, hogy mocskosul élvezi. Gyilkos Krokk és Katana eléggé a háttérbe lettek szorítva, de nekik is megvan a maguk pillanata. Diablo sem éppen a szokásos latino gonosztevő, talán ő a legérdekesebb, legemberibb az egész bandából, amire nem igazán számítottam. Rick Flag és Varázslónő is érdekes volt és velük egy egész fura történetszálat hoztak be, amire megint nem számítottam.

Igazából ez az egész filmre igaz. Ahhoz képest, hogy ez egy bűnös élvezet, egy két órás akcióorgia, több csavar is van benne, ami engem meglepett. A látvány eszméletlen jó, az akciók pörgősek és látványosak, bár a végére itt is kicsit elgurult a gyógyszer és valami olyan megalomániába csapott át, hogy azt egy anime is megirigyelné. A film elejével vannak inkább bajok, eléggé kaotikus és kapkodós. Látni, hogy minél előbb az akciót akarja tolni a rendező. A soundtrack pedig közel tökéletes. A hivatalos anyagra ugyan nem került fel minden nóta és van egy-két gyengébb muzsika, de tényleg baromi jó válogatás. Illetve Stephen Price is korrekt saját zenéket írt.

És biztos mindenki arra kíváncsi, hogy milyen az új Joker? Milyen lett Jared Leto? Na, akkor most ragadnám meg az alkalmat, hogy kicsit belebokszoljak a filmbe. A Joker egy átverés! Az egész filmben talán, ha 5 percet szerepel! Kb. az előzetesekben is ennyit van, mint a filmben, sőt, igazából kevesebbet, mert egy csomó jelente nincs a filmben benne! Valami nagyon fura dolog történhetett a vágásnál, mert még Jared Leto is morcos amiatt, hogy alig van a filmben. Szerinte ennél sokkal több jelenetet vettek fel vele. Na, most vagy az a helyzet, hogy lesz lemezen egy bővített kiadás, mondjuk egy Joker Cut, ami visszapakol egy csomó jelenetet, vagy egyszerűen forgatás közben döntötték el a fejesek, hogy Joker kap egy saját filmet (erről is pletykáltak már) és szerepel a következő Batman filmben, így nem akarják az összes puskaport már most ellőni. Egyébként ha már vágás, életemben nem láttam még ennyi jelenetet az előzetesekben, amik a filmbe végül nem is kerültek bele (ki, mit iszik, egy csomó Joker ugye, Harley "felhúzza" a baseball ütőt) és mégis két órás a film!

Tökmindegy melyik az igazság, ez így akkor is undorító. Persze eleinte is mondták, hogy csak mellékszereplő lesz, de ez nem mellékszerep! Még cameonak is kevés! Főleg úgy, hogy a marketing egy idő után kifejezetten nagy hangsúlyt fektetett rá. Van egy poszter, ahol ő van a középpontban és a többiek körülötte, szilánkokban. Az ember arra következtethetne, hogy igazából ő egy bábjátékos és mindent ő irányít. Hát nem. Ebben a formában inkább fölöslegesnek érződik a karakter belerángatása a filmbe. Persze amikor van, akkor zseniális a figura, talán a legképregényesebb Joker a vásznon. Jarednek pedig egy-egy pillantásában ott van az őrült freak, meg a mozgásában. A kedvenc jelenetem is hozzá köthető a kvázi "esküvő" közte és Harley között. Az a párbeszéd közöttük és a zene alatta... Csak visszagondolok és libabőrös leszek! Azért vagyok kicsit engedékenyebb ezzel kapcsolatban, mert igazából ez mégsem a Jokerről szól, hanem az osztagról és ő nem tag. De akkor is bosszantó egy olyan Joker r*bancnak, mint amilyen én vagyok.

Szóval igen, nekem nagyon bejött a Suicide Squad, ne higgyetek az ájdzsiennek, meg mit tudom én minek. Sőt, nekem se! Mindenki menjen, nézze meg, döntse el maga, hogy mi is ez. Én azért várom azt az esetleges bővítet kiadást. De így is az év egyik legjobbja számomra ez a film.

9/10



IMDb