Idén is iszonyatosan pörgött a Marvel gépezet, ahogy azt már jó ideje megszokhattuk. 2014-ben négy Marvel képregényből készült filmet sasolhattunk meg. Külön érdekesség, hogy kaptunk két solo folytatást és két csapattal foglalkozó mozit. A Marvel stúdiótól kaptuk az Amerika kapitány 2-őt és a Galaxis őrzőit, a Foxtól az új X-ment, míg a Sony a Csodálatos Pókember 2-őt szállította. Röviden beszélnék a négy filmről, mivel mindegyikről van mit írni. Vannak itt friss és új megközelítések, csiszolások, tökélyre fejlesztés és sajnos van teljes megsemmisítés is. Ez utóbbiról szerintem mindenki sejti melyik lesz. De menjünk szépen sorjában.

Amerika kapitány – A Tél katonája



Az Amerika kapitány 2, gyakorlatilag az iskolapéldája lehetne annak, hogyan kell, egy szinte tökéletes folytatást csinálni. Bár az elsőt sokan utálták (nem értem miért), a másodikat már olyan kritikai elismerés kísérte, amit eleinte nem is akartam elhinni. Tudni kell, hogy a folytatást már egy testvérpár rendezte, Joe és Anthony Russo, akiknek ez az első nagyjátékfilmjük! Korábban csak TV filmeket és sorozat epizódokat rendeztek. A Marvel nem is tökölt sokat, a sikert látva rögtön le is szerződtették őket újra. Így az Amerika kapitány 3-at is tuti ők fogják tető alá hozni.

De mitől is lett különleges ez a film? Attól, hogy mertek kicsit földhözragadtabbak, lenni. A Thor filmek durván beletenyereltek a fantasy műfajba, a Vasemberek is jóval elszálltabb dolgokkal operálnak, a Bosszúállókról nem is beszélve, ahol mindent összehoztak, amit lehetett. Ehhez képest itt van ez a mozi, ami egy titkosügynök/kémfilmre hajaz. Van egy kormányügynökség, ahol nem lehet megbízni senkiben, minden sarkon árulók vannak. Úgy van összerakva, mint egy hidegháborús, egy paranoia film. Nem véletlenül szerepel Robert Redford a filmben. Rengeteg ilyen alkotásban szerepelt régen. Ez is egyfajta tiszteletadás a műfaj felé.

Nem olyan grandiózus a film, mint a testvérei. Ennek ellenére, az akciók lélegzetelállítóak, a koreográfia remek és valakik rájöttek, hogy hagyni kell a francba a rázkódó, állandóan rezgő kamerát. Végre! Persze vannak ilyen jelenetek, de a bunyókat kilehet venni, lehet látni, hogy mi történik és nincs össze-vissza vagdalva a jelenet. A CGI részekkel semmi baj. És amiben meglepően újító ez a film, hogy feszült! A ritmusa pörgős, de szinte minden egyes perce feszültséggel teli. Tényleg nem lehet tudni sokszor, hogy mi történik, és hogy ki lesz az, aki legközelebb elárulja a főszereplőt (de legnagyobb ellenséget rögtön ki lehet találni). Így meglepően izgalmas is lett. A korábbi Marvel filmek ilyesmire nem voltak képesek, én legalábbis így gondolom. Persze látványosak voltak, és szórakoztatóak, de ez a fajta megközelítés új volt.

Tetszett, hogy a szerelmi szálat sem erőltették fölöslegesen, viszont ebből is egy igen meglepő dolgot sikerült kihozniuk. Amire megint csak nem számítottam. És meglepően ízlésesen tálalták. A szereplők most is hozzák azt, amit elvárunk tőlük. Talán a Tél katonáját sajnáltam egy kicsit. Szerintem keveset szerepelt, de a hozzáköthető csavar kifogástalanul van prezentálva. Még ha nem is lepett meg (ezt a sztorit pont olvastam a képregényben). A film humora is működik, kicsit fanyarabb a megszokottnál, cinikus. Reflektálva arra, hogy egy olyan fickó a főszereplő, aki nem ide született, és szinte mindent elveszített.

Amiben még kiemelkedő ez a film, az a rengeteg konkrét, vagy burkolt utalás. Mivel a kapitány sokáig szunyókált, van egy listája a bepótolni valókról. Amin szerepelnek filmek, zenék stb. Ez tök vicces volt. Illetve a Marvel világ szereplőit is megcélozták. Minden Bosszúálló tagot megemlítenek, a filmben már fontos szerepet kapott Falcon is. Viszont szerepel a filmben egy leendő főgonosz is, de még csak a civil nevét tudtuk meg. Nem mondom meg kiről van szó, legyen meglepetés. Egy párbeszédben megemlítenek egy eddig nem szereplő Marvel hőst is, aki nem Isten, de nem is szuperkatona, hanem teljesen más. Gondolom, hamarosan jön az ő filmje is. A stáblistás jelenet pedig szenzációs lett!

SPOILER ON
Ebben a jelenetben szerepel egy szintén fontos gonosztevő Strucker báró, aki a Hydra egy alvezére. Tervei között szerepel egy ikerpár felhasználása, akikre „csodaként” hivatkozik. Ha az X-men jogok, nem a Foxnál lennének, akkor bizony ott mutánsokat mondott volna. Ugyanis az ikrek Skarlátboszorkány és Higanyszál, mutánsok, nem mellesleg Magneto gyerekei. Nem tudom, hogy vannak ezek a jogi dolgok, mivel a legutóbbi X-men filmben (amire szintén hamarosan kitérek) mindketten szerepeltek, csak nem ezek a színészek játszották őket. Sőt, Higanyszál az X-menben, az év egyik legvagányabb akciójelenetét szállította. Egyelőre úgy tűnik, mindhárman szerepelni fognak a Bosszúállók 2-ben.
SPOILER OFF

Úgy gondolom, hogy ezt a filmet még azok is maximálisan élvezni tudják, akik megcsömörlöttek a képregényes felhozataltól. Elsőrangú folytatás, az eddigi legjobb egyszereplős Marvel mozi. Remélem a 3. is ilyen lesz, vagy még jobb!



A Csodálatos Pókember 2



Lépjünk le kicsit a Marvel stúdiótól a Sonyhoz. Szintén egy solo film folytatása. Itt az előzmények már kicsit bonyolultabbak. Sam Raimi aki leginkább a horror és trash műfaj képviselője volt, a 2000-es évek elején mindenkit meglepett, mert egy kifogástalan Pókember filmet tett le az asztalra. Meglepő volt az a minőség, amit a film képviselt. És érződött rajta, hogy egy igazi rajongó készítette szívvel lélekkel. Pár évvel később jött a folytatás, ami még jobb lett, mint elődje, végül jött a harmadik rész, a trilógia záródarabja, ami egy olyan minőségi zuhanás volt, hogy olyat ritkán látni. Raimi és csapata túllőtt a célon, szerelmi sokszöget erőltettek a filmbe, amnéziát, a szimbiotás sztorit, három főellenséget, közben pedig Parker drámájával is foglalkozni kellett volna. Sajnos ez azt eredményezte, hogy a film teljesen szétesett, már egy óra után és nem is tudott koherens sztorivá összeállni. Raimi és a színészek ezután évekig nem is foglalkoztak a Pókember filmekkel, végül mindannyian bejelentették, hogy nem kívánnak visszatérni.

A Sony viszont megijedt ettől, hiszen anyagilag mindhárom pók mozi sikeres volt, és ha adott időn belül nem kezdenek valamit a filmes jogokkal, akkor azok visszakerülnek a Marvelhez. Ezt nem hagyhatták és inkább teljesen elölről kezdték az egész szériát. Új színészekkel, új rendezővel, de szinte ugyanazokkal a producerekkel és írókkal. A Csodálatos Pókemberben újra végignézhettük Ben bácsi halálát, az iskolai hülyéskedést, az első szárnypróbálgatásokat. Ez volt a mozi legnagyobb hibája. Minek kellett újra ezt előadni? Van olyan ember a Földön, aki nem tudja Póki eredettörténetét? Szerintem nincs. Fölösleges köröket kellett újra megtenni és sajnos az írók úgy gondolták, hogy a Raimi féle komolykodás helyett, a kezdeti képregényes/rajzfilmsorozatos, gyerekes stílust kell behozni. Kár volt. Bár hozzáteszem, ezt a filmet egy fokkal jobbnak és élvezhetőbbnek tartottam, mint Raimi harmadik pók moziját. Azt személyes támadásnak vettem, mivel a fekete pókruha és Parker „gonosszá” válása a mai napig a kedvenc pókemberes sztorim.

Ezután kicsit bizakodtam, az írók láthatóan nem akartak sokat, óvatosan tapogatóztak nem akarták elkövetni azt a hibát, amit Raimi. Jött is a hír, marad az alkotógárda, jöjjön a folytatás! Az ember azt hinné, hogy látva mi történt korábban, nem fogják ugyanazt a hibát elkövetni… És de! Sőt, a mélységbe taszították a folytatás színvonalát.

Ezek a hülyék megint beleerőltettek három gonosztevőt, akiből az egyikük összesen 5 percet szerepel! A többiek motivációi nevetségesek. Electro, mint gonosztevő, csont nélkül az utóbbi évek legrosszabb főgonosza, nem csak képregényes fronton. Azért akar bosszút állni Pókemberen, mert elvonja róla a figyelmet?! Ez milyen ökörség? Melyik mamlasz fejéből pattant ez ki? Jamie Foxx-nak pedig jár ezért az alakításért az Aranymálna. Persze itt van még Harry is, aki évek óta nem is találkozott a főhősünkkel, de újra legjobb barátok lesznek egy délután alatt, hogy aztán a film utolsó 15 percére, ölre menjenek egymással. Ez is hihető tényleg. Ráadásul az új Zöldmanó jelmez kész röhej! Megint van magánéleti válság, kutatás a szülők után, ami sehová nem haladt két filmen keresztül, ami azért teljesítmény. Ben bácsi gyilkosa meg kit érdekel ugye… Plusz nem véletlenül szerepel a filmben Rhino, és az utolsó jelenetekben azok a jelmezek. Már itt megalapoznak egy későbbi filmnek, a Sinister Six-nek, akik egy gonosztevőkből álló csapat. Szerintetek ennyi minden belefér egy filmbe normálisan? Persze, hogy nem. Ráadásul a film majdnem két és fél óra, és mivel semmi sem kap megfelelő fókuszt, az egész dögunalmas! A több mint két órás filmben, van összesen három akció jelenet és viszont látásra! Ami azért eléggé soványka. A dramaturgia is rémes. Alig működik valami ebben a filmben.

Na és azok az akciójelenetek, te Atyaúristen… Bénák! A koreográfia rémes, a CGI undorítóan ótvar! Olyan, mintha valami kétezres évekből származó vieojáték cinematic átvezetője lenne. Electro jelenetei egy az egyben úgy néznek ki, mintha a Second Son, City Interactive által készített verzióját nézném. Egyszerűen rémes! Ráadásul Pókember mindent kommentál. Ami nem meglepő, hiszen ilyen a képregényben, de ott a beszólásai viccesek. Ezek nem! Ezek erőltetettek, izzadságszagúak, és rettentően kínosak. A film humora rettentő gyenge.
A film végi drámai jelenet nem volt rossz, bár engem nem lepett meg, mert ismertem a sztorit a képregényből. De szerintem mást sem lepett meg, hiszen a film első 15 percében konkrétan elmondják mi fog történni! Nem hiszem el, hogy az írók ennyire inkompetensek. Tényleg azt hitték, hogy ezt senki nem fogja észrevenni. Egyébként azt sem nagyon értem, ha a gyerekeknek szánták ezt a filmet, mivel minden gyerekes a filmben, az ellenfelek motivációi, a béna poénok, akkor minek erőltették a drámákat? Egy popóval nem lehet megülni több lovat, hányszor kell még ezt elmondani?

A szereplőkről sem lehet túl sok jót elmondani. Jamie Foxx, ahogy már fentebb említettem, botrányos, Emma Stone-ba szerelmes vagyok, úgyhogy őt nem bántjuk. Paul Giamatti nem tudom, miért égeti itt magát abban az 5 percnyi jelenetében. Andrew Garfield nem lenne rossz Parkernek, de semmit nem láttam tőle, ami említésre méltó lenne. Maguire ezerszer jobb volt. Bár korábban leírtam, hogy talán Garfield mintha jobb lenne. Ezt most visszavonom. Legyen ez az írás a bizonyítéka ennek. Talán Dane DeHaan volt az, aki kiemelkedő volt. Az ő Herryje nagyon félelmetes volt, de halál komolyan. Aztán Zöldmanó lett, és kiröhögtem a belem rajta.

És akkor még nem beszéltünk a logikai bakikról. Sokkolóval csak úgy betörni egy szigorúan őrzött börtönbe, hogyne. Ahol pont van egy cella, ahol elektromos emberré alakult bűnözőket tartanak. Kit akarnak hülyének nézni? Jhhaaaajjj! Annyira borzasztó ez a film, hogy hihetetlen! Egyedül Hans Zimmer zenéje menti, ami menthető. Ő most is odatette magát. Főleg Electro zenéinél. Gyűlölöm a dubstep vup-vup zörgést, de ide nagyon illett. Csak egy paraszthajszál választja el ezt a filmet a Zöld lámpástól. Közel hasonló a színvonaluk. Az alkotók meg is ijedtek a negatív visszajelzésektől. A harmadik filmet gyorsan el is tolták 2018-ra. Ahelyett, hogy hagynák a francba az egészet, mert láthatóan nem tudnak mit kezdeni, minden idők egyik legnagyobb képregényes ikonjával. Ami azért szomorú.

Drága Sony, tessék visszaadni a jogokat a Marvelnek. Ott jobb helyen lenne és jó lenne végre Pókit Thor és Hulk mellett látni. Ha az Amerika kapitány 2 a példa rá, hogy kell kifogástalan folytatást készíteni, akkor ez pedig a hogyan ne csináljunk folytatásra egy kitűnő példa!



A Galaxis őrzői



Vissza a Marvel Stúdióhoz. A Bosszúállók után, egy újabb csapatépítő filmet hoztak össze, viszont az itteni tagok nem kaptak korábban önálló filmet. Ez szerintem nem is nagy baj, nem vagyok biztos benne, hogy ezek a figurák el tudnák cipelni egymagukban a hátukon egy-egy filmet. De miről is van szó? Véleményem szerint a Marvel az eddigi legelborultabb, és legvadabb ötletét engedte a vászonra. És az egyik legszórakoztatóbbat.
A Thor 2 fantasy volt, a Kapitány 2 kémfilm, ez pedig egy sci-fi vígjáték. A film gerincét az egymástól teljesen eltérő karakterek, és a kapcsolatuk képezi. Nagyjából úgy, mint a Fireflynál, vagy a Serenitynél. Van egy nagypofájú tolvaj (az egyetlen ember a csapatban), egy bérgyilkosnő, egy rettenthetetlen harcos, aki hadilábon áll a viccekkel és a metaforákkal. Egy fegyvermániás mosómedve és egy humanoid fa!

A képregény kitalálói vajon milyen tudatmódosítókat fogyaszthatnak? Végül is mindegy.
A film teljesen abszurd, és nem is igazán veszi komolyan magát, csak akkor, ha nagyon muszáj. Ebből is jön a film egyik legnagyobb erőssége, hogy iszonyatosan laza és határtalanul vicces! Jobbra-balra lehet fetrengeni a helyzeteken, a dumákon. Messze a legviccesebb Marvel film.
A karakterek érdekesek, bár túl sok dolgot egyelőre nem tudtunk meg róluk. Egy-két érdekességet azért megpendítettek. Űrlord kapott nagyobb hangsúlyt inkább. Akit sokan Indiana Joneshoz és Han Solohoz hasonlítanak. Mindkettőben van valami, de szerintem ez a fickó inkább Archer, csak kevésbé bunkó. Úgy két-három fokkal. De abszolút szerethető. Akárcsak a többiek. Legnagyobb meglepetésemre, nem Mordály a mosómedve lett a kedvencem, hanem Groot, a fa.
Bármit csinál, dőlni lehet a röhögéstől. Egyébként a castingért felelős emberkének tessék osztani a jutalékot. Mert minden szerepre a legmegfelelőbb színészt sikerült előkeríteni!

A film vicces, jók a szereplők és baromi pörgős. Egy másodpercnyi tökölés és fölösleges időhúzás nincs benne. Az akciók irgalmatlan jók. A harci koreográfia is pöpec. A látványvilág pedig elsőrangú! Minden animált figura, lélegzetelállítóan jól néz ki. A helyszínek gyönyörűek, a jelmezek és sminkek pedig kiválóak! Zeneileg pedig abszolút etalon! A főhőst a 80-as évek végén, a 90-es évek elején rabolták el, kezében egy akkori zenéket tartalmazó magnókazettával. Végig ilyen zenék szólnak a filmben. Nem kellene működnie a sci-fi köntösnek és ennek a zenei felállásnak, és mégis! Egyszerűen fantasztikus! Ahogy repül egy űrhajó és szól Spirit In The Sky, vagy a Go All The Way. Frenetikus!

A főellenség viszont nem volt túl erős, de még így is jobb volt, mint a Thor 2 sötét tündéje, aki a sötétséget akarta elhozni mindenhová. Itt azért értelmesebb motiváció volt, csak a főellenség nem volt normálisan megírva.

Ahogy minden Marvel mozinál itt is van univerzumépítés, (nem véletlenül mutogatják a Kockát, a Thor 2 Éterét, és az itteni kincset), a filmben már szerepel Thanos, aki a Bosszúállók 3 főgonosza lesz (ha minden jól megy, ott már a Galaxis őrzőivel együtt láthatjuk Starkékat). Van Stan Lee cameo és „rejtett” jelenetek. Ebből az első tök aranyos és vicces, de semmi extra. A legvégső viszont egy oltári nagy baklövés szerintem, és egyáltalán nem vicces. A legrosszabb stáblista utáni jelenet.

A filmet egyébként a kanadai származású James Gunn rendezte. Aki a Slither című sci-fi, horror, komédia mixével lehet ismerős a hazai nézőknek. Egyszer nézhető kis szösszenet, nem ájultam el tőle különösebben. Viszont az után készítette a Supert, ami egy eszméletlen jó, de nagyon elborult szuperhős szatíra. Rainn Wilson, Ellen Page (kedvenc színésznőm egyébként), Liv Tyler, Kevin Bacon. Ilyen ismeretlen arcok szerepelnek ebben a filmjében, ami idehaza természetesen nem került forgalmazásba. Leginkább a Kick-ass című filmekhez tudnám hasonlítani, csak azoknál sokkal betegebb és szerintem sokkal jobb is. Viselem is érte az anyázást. Illetve a tavalyi év leghitványabb filmjében, a Movie 43-ban is rendezett egy részt. Méghozzá pont a legundorítóbbat, a macskásat. Akármilyen jó filmeket készít ezután, ezért úgy is a pokolra kerül.

Szerencsére a Galaxis folytatást is ő csinálja, úgyhogy nem fog egyhamar újra ilyesmihez nyúlni. Várjuk a folytatást sok-sok szeretettel.



X-men: Az eljövendő múlt napjai



Egy újabb csapatfilm, ezúttal a Fox gondozásában. Az X-men csapat újra visszatért, hogy összemossák az Elsők, és az első három film idővonalát, egyúttal semmissé tették a két Rozsomák filmet, már a forgatás közben lenyilatkozták az alkotók, hogy nem részei a kánonnak. Ez van.
Nem is aprózták el az összemosást, az egyik legnépszerűbb képregényt vették alapul, az időutazós Days of Futue Past-et (itthon is megjelent a 90-es években). Rendezőnek pedig visszaédesgették az első két X-men mozit ledirigáló Bryan Singert. Bár nem vagyok benne biztos, hogy nagyon húzni kellett előtte a mézesmadzagot, mivel az X-men 2 után nem nagyon tudott maradandót alkotni, bár nekem a Valkűr még tetszett is.

Szóval Singer visszatért és gyakorlatilag, mindenki aki számít, kisebb-nagyobb szerepekben. A képregény sztoriján azért variáltak, de egyáltalán nem vált a film kárára. Számomra az X-ek mindig is a kedvenceim voltak a Marvel istállóból. Így mindig érdekelnek a filmek is, amikben sohasem kellett eddig csalódnom. Most viszont valami olyasmi történt, amire én nem számítottam.
Ugyanis a Fox egy olyan Marvel mozit tett le az asztalra, ami szerintem simán megeszi a Marvel stúdió filmjeit. A Days of Future Past, számomra a legjobb szuperhős mozi lett Marvel fronton.
Az időutazós (annyira nem is az, de ne menjünk bele részletekbe) szál, egy olyan pluszt adott ennek a filmnek, amit semelyik másik (Merveles) szuperhősös moziban nem tapasztaltam. A sztori jól kigondolt, (de azért vannak lyukak) merész, és nagyon intelligens!

A jövőben játszódó részek eszméletlenül komorak, és nyomasztóak, simán hozzák az Elsők nyomottabb hangulatát, sőt szerintem jobban is teljesít. Az akciók kreatívak (Higanyszál, és Blink akciózásánál az állkapcsom eltörte a lábujjam) és brutálisak. A látvány lehengerlő, a CGI tökéletes, a mutánsvadász robotok nagyon jól néznek ki, a múltban és jövőben is. Az írók pedig nem félnek meglépni markánsabb dolgokat. Persze az időutazással ezek semmissé tehetők, de akkor is! Hullanak a fontosabb és kevésbé fontosabb szereplők is, meglehetősen brutális módon.
Az egész filmből árad a dráma, és mégis végtelenül szórakoztató tud maradni. Egy nyári hamburger filmhez képest, talán sokaknak kevés lesz az akció. Valóban kevesebb az ilyesmi itt, de tényleg a figurák, a dráma, és a sztori van középpontban. Az pedig maximálisan tudja az embereket kárpótolni, mert remekül van az egész megírva és előadva.

A színészek kifogástalanok McAvoy és Fassbender párosa megint félelmetesen jó! Hugh Jackman, mint Logan most is telitalálat és nagyon jót tett a filmnek, hogy igazából ő is csak egy a sok közül. Egy X-men, és nem tolták el felé a fókuszt, mint eddig. Itt leginkább központi szerepben X professzor van és üdítő ez a fajta változatosság. Illetve láthatjuk, hogy milyen lett Mistique az után, hogy csatlakozott Magnetohoz. Jól kivitelezett karakterfejlődés. Az viszont csalódás volt, hogy az öreg Magneto és X prof, bántóan keveset szerepel a filmben. És a korábban már emlegetett Ellen „szívem csücske” Page is. Igazi főellensége nincs a filmnek, de mégis rettegünk valakitől, illetve valamitől. A jövőtől. Nem mennék bele részletekbe, Szirmai Gergő kifejtette ezt elég szépen, tessék megnézni az idevágó videóját.

Igazi mestermű a film, nem is foglalkoznék vele túl sokat most. Úgyis a napokban fog megjelenni DVD-n és Blu-rayen. Aki teheti, repüljön rá.



Ilyennek láttam én a Marvel idei garnitúráját. Egy remek, egy pocsék és két szinte kiváló filmmel gazdagodtunk. Remélhetőleg jövőre és az eljövendő… na jó, nem sütöm el ezt a poént. Szóval a következő években is hasonló termést várok, a rothadt gyümölcs nélkül.