- Eredeti cím: R.I.P.D.

- Műfaj: Akció, vígjáték

- Rendező: Robert Schwentke

- Forgatókönyv: Phil Hay, Matt Manfredi

- Szereplők: Jeff Bridges, Ryan Reynolds, Kevin Bacon

Tegye fel a kezét az, aki tudta, hogy létezik az R.I.P.D. képregény! Senki, nagyon jó! Bár az is igaz, hogy nem is jártam igazán utána a dolognak. Sőt, egyáltalán nem! Mégpedig azért, mert a film előzetesei, nem voltak túl meggyőzőek. Egy tucat filmnek tűnt, ami meglehetősen hajaz, a Men in Black szériára. Idegenek helyett szellemekkel, és néhány ismert színésszel próbálják a nézőket becsalogatni a filmszínházakba. A számításaim, 100%-ig beigazolódtak, miután megnéztem a filmet DVD-n. Egy meglehetősen harmatos próbálkozás lett, a Szellemzsaruk.

Nick Walker, és társa Bobby Hayes korrupt zsaruk. Magukhoz vesznek, néhány értékes műtárgyat, amin később hasznot akarnak húzni. Nicknek megszólal a lelkiismerete, és úgy dönt, hogy kiszáll a további balhékból. Bobby ezt készségesen elfogadja. Búcsúzásként, egy rendőri akció során agyonlövi a társát, hogy ne okozzon további galibát. Nick szelleme ezután, az R.I.P.D. nevű szervezethez kerül. Ők a túlvilági rendőrség, akiknek az a feladata, hogy a Földön maradt szellemeket befogják. Nick, egy tapasztalt R.I.P.D. tisztet kap társául, Royt. Az öreg cowboy, és az újonc a munkájuk során rájönnek, hogy azok az értékes műtárgyak, mindkét világra veszélyt jelentenek.

A Szellemzsarukat, szinte mindenki a Men in Black filmekhez hasonlítja, nem alaptalanul. Kísértetiesen -hogy stílusosak legyünk- sok az átfedés a két film között. Van egy tapasztalt vén róka, egy újonc, akinek mindez ismeretlen. Egy spéci központ, sok furcsa lény stb. Aki látta a MIB filmekből bármelyiket is, az nagyjából tudja is, hogy itt mire számítson. Viszont van egy nagy különbség közöttük! Minőségbeli különbség! Óriási szakadék húzódik meg, az R.I.P.D. és a MIB között! Hasonlóan elborult, a világtól teljesen elrugaszkodott ökörségek vannak mindkettő filmben, amiket a Sötét Zsaruk nagyon jól adnak elő! Stílusosan, viccesen, szórakoztatóan. Mellettük a Szellemzsaruk, csak erőlködnek! Aztán minden csak úgy van a filmben. Nem tudjuk meg, hogy ki vagy kik irányítják, az R.I.P.D-t. Egyáltalán hogyan választják ki őket? Mi alapján? Minden rendőr oda kerül? Vagy egy kőműves is beállhat? A gonosz lelkeket, hogyan küldik el a... akárhova. Ezzel sem nagyon foglalkoztak. Túlságosan is felületes ez a világ.

Az ötlet egyébként remek! Az, hogy szellemrendőrök próbálják elfogni a gonosz holtakat, igencsak életképes elgondolás. Sajnos a megvalósítás, a kivitelezés az, amin elvérzik a film. Továbbá, az alapötlet felvázolásán kívül, nem sok mindent tudtak kihozni belőle. Nincsenek spéci kütyük, csak egy pisztoly, amivel a halottakat, hát nem s tudom. Újra megölik? Nem igazán volt nekem ez tiszta. A szellemzsarukat, az élők, más embereknek látják, mint akik valójában. Jeff Bridges avatárja egy szőke nő például. Ez is, ötletnek remek, de túl sok emlékezetes dolog nem köthető ezekhez. Nem volt elég kreatív agytröszt a stábban. Mással nem magyarázható, az ilyen szintű ötlettelenség. Lett volna kraft még ebben!

Az R.I.P.D. egy akció vígjáték, ahogy már írtam, hasonló dolgok vannak benne, mint a MIB filmben. Azt viszont mindenki jobb, ha tudja, a film, sokkal inkább szól, a 6-12 éves korosztálynak. A poénok eléggé bugyuták, nagyon kevés szólítja meg, a felnőttebb közönséget. A beszólások sem annyira viccesek, egyedül Jeff Bridges aranyköpésein mosolyogtam, de ő is volt már sokkal jobb. Nyilván ő sem tudott sok mindent kezdeni, a kapott szöveggel. Az akciók is poénosra vannak véve, de egyszerűen nem viccesek, egy felnőtt ember számára! Sokkal inkább fárasztó. Valahogy a Men in Black, nagyon jól tudta ezt tálalni, sokkal stílusosabb volt, szerethetőbb, könnyedebb. Itt viszont az egész görcsös, erőlködő és izzadtságszagú. Izgalomról meg nem beszélhetünk, hiszen, már elve halott emberek kergetik egymást. Mégis min kellene lerágnom a körmömet? Végig az volt az érzésem, a filmmel kapcsolatban, hogy sokkal jobban működne, ha egy rajzfilm lenne a TV-ben. Akkor érthető, és befogadhatóbb lenne, a Looney Tunesra hajazó jelenetek.

A filmben eléggé ismert színészek szerepelnek. Háromból kettő meg is érdemli az ismeretséget. Na, vajon ki az, aki nem? Naná, hogy Ryan Reynolds! Ez a fazon egyedül, az Élve eltemetve című filmjében volt nagyon jó. Lehet azért, mert csak őt láttuk végig az egész filmben. Egyébként egy totál semmilyen, tucat színész. Interjúk alapján jó fej, meg szimpatikus, de nem egy jó színész. Itt sem emlékezetes. Jeff Bridges, viszont egy igazi színészóriás, nem véletlenül van Oscar díj a kalapja alatt, nekem is hatalmas kedvencem az öreg! Még mostanában is igencsak aktív, de az itteni szereplését nem tudom hova tenni. Miért vállalta el pont ezt a szerepet? Ötletem sincs. Viszont úgy tűnt, nagyon élvezte, és ő az, akin tényleg lehet azért nevetni és mosolyogni. Még ha néha túlzásba is esett. Aztán itt van Kevin Bacon. Szerintem ez az ember, minden idők egyik legjobb színésze! Eszméletlenül erős jelenléte van a vásznon mindig! Jó fiút, rohadékot, bosszúálló családapát, a hokedli törött bal lábát, bármit el tud játszani, félelmetes hitelességgel, és beleéléssel. Sajnálom, hogy ennyire nem tudják értékelni ezt az embert, hogy egy ilyen bohóckodásban kell szerepelnie. Nem volt túl megerőltető a szerepe, de tisztességesen előadta azt, amit kellett.

A karakterek egyébként teljesen sótlanok, és ezerszer látott sablon figurák! Újonc, aki mindenre rácsodálkozik. Ryan előadásában, ez a karakter még unalmas is. Itt van az öreg róka, aki úgy viselkedik, mint egy cowboy. Morcos, cinikus. Ha nem Jeff Bridges játszaná, totálidegesítő is lenne. Mert néha azért Bridges is túljátszotta a szerepét. Az az evéssel vallatása rettentő kínos volt. Nem is tudom, hogy volt képes erre. Ezzel együtt is, ő a legemlékezetesebb, és legszórakoztatóbb. A főellenség meg, teljesen semmilyen. Két Ft-ot nem érne, ha nem Bacon formálná meg. Sokkal inkább a saját kisugárzásával adta el a karaktert, mint valódi színészettel. Gondolom ő is tudta, hogy ebbe a figurába kár többet fektetni.

Nemcsak a karakterek, a történet is sablonos, és előre kiszámítható. Pontosan tudjuk az elejétől fogva, hogy azokkal az ereklyékkel, a szellemek akarnak valamit kezdeni. Tudjuk, hogy ki és mi a főellenség. Emiatt hamar érdektelenné válik a film. Egy óra környékén, már szabályosan fészkelődtem, annyira nem tudott lekötni a mozi. A film, a logikát is sokszor figyelmen kívül hagyta. Ezt a köménymagos dolgot, a mai napi nem értem, hogy mi akart lenni. Aztán a film végi nagy ütközetnél, a főellenség verekedik Reynolds karakterével (mivel mindketten halottak, sok értelme nincs, egymásban nem tudnak kárt tenni), ahelyett, hogy azt a bizonyos dolgot védené. Spoiler veszély miatt nem mennék bele részletekbe, aki látta, tudja, miről beszélek.

Az R.I.P.D. látványvilága brutálisan gyenge! Csak, a film végi várospusztítás néz ki jól. Minden más bántóan ronda, kontár munka. A gonosz szellemek kinézete egy rossz vicc! A Szellemírtók filmek lényei, egész egyszerűen kenterbe verik az itteni rémeket! Sokkal egyedibbek, sokkal jobban néznek ki a Szellemírtókban. Mindez nem fogható, a kis költségvetésre. A Szellemzsarukra, 130 milkát tapsoltak el! Nem akartam hinni a szememnek, ötször olvastam el, mire felfogtam, mit látok! Nem tudom mi került ezen ennyibe. A színészek ilyen gázsit kaptak volna? Összehasonlítás képen, a szintén idén megjelent Pacific Rim, "csupán" hatvan millióval került többe, mint ez az R.I.P.D. Tegyük egymás mellé a két filmet, és ízlelgessük ezt a tényt egy kicsit!

Abszolút kihagyható, gyenge közepes a film. Csak és kizárólag, Bridges és Bacon miatt kap eggyel több pontot tőlem a film, mint amit valóban érdemel. Továbbá azért is, mert az alapötlet, szerintem tényleg jó, és működhetne is. Ha van egy fiatalabb gyerkőc a családban, akkor őt elé lehet ültetni, mert ő biztosan élvezni fogja, ahogy ezek a fazonok bohóckodnak. Felnőtteknek viszont nem ajánlanám.

5/10