- Eredeti cím: Thor: The Dark World

- Műfaj: Akció-vígjáték, fantasy

- Rendező: Alan Taylor

- Forgatókönyv: Christopher Yost, Christopher Markus, Stephen McFeely

- Szereplők: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Anthony Hopkins

Az év utolsó nagyágyúja is megérkezett! A Marvel, filmről filmre bebizonyítja, hogy alkotásaik minőségét nem engedik leromlani. A receptjüket, a Bosszúállókkal tökélyre csiszolták, és az óta is tart ez a diadalmenet! Bár idén csak két filmet kaptunk tőlük, a remek Vasember 3-at, és most, a Thor folytatását. Jövőre pedig jön az Amerika Kapitány folytatása, majd a Galaxis őrzői. Eszméletlen módon beindult ez a gépezet, és emiatt nem kis elvárásokkal ültem le, a Thor: Sötét világ, című film elé. Döbbenten néztem végig a filmet. Örömmel konstatáltam, ezek már megint megcsinálták!

A film története, az első Thor mozi, és a Bosszúállók után folytatódik. A kilenc birodalomban lázongások, és káosz tombol. Thor és az Asgardiak, hosszú csatározások után teremtenek békét. Eközben a Földön Jane, egy hamarosan bekövetkező kataklizma nyomaira bukkan, ami minden világra veszélyt jelent. Az Asgardiak régi ellenségei, a Dark Elfek próbálják sötétségbe taszítani, mind a kilenc világot. Thornak kell megoldania a helyzetet, ami súlyos áldozatokkal jár, és kénytelen segítséget kérnie Lokitól, akinek szintén megvannak, a maga tervei.

Sokan biztosan azt szeretnék a legjobban tudni, hogy melyik rész a jobb, az első, vagy a második. Véleményem szerint, színvonalban teljesen megegyezik a két film, viszont van, amiben az első jobb volt, mint a második, és van, amiben alul marad. Történet szempontjából, az első például jobb! Érdekesebb volt a sztori, jobban össze volt rakva. A második rész, már nem egy királyi család dráma, fantasy köntösben, hanem egy egyszerű akció-vígjáték, fantasy köntösben. Jönnek a gonosz ellenségek, és le kell nyomni őket. Csók! Ennyi! Ezért nem is értem, hogy miért dolgozott a forgatókönyvön három ember. Meglehetősen nevetséges, és blőd. A hangsúly nem a történeten van és a cselekményen, hanem az akciókon, a poénokon, és érezhetően próbálják tágítani, a Marvel univerzumot. Többet szerepel Asgard, és elkalauzolnak minket, más egyéb világokba is, bár csak rövid időre. Nézője válogatja, hogy kinek melyik jön be. Én is elviseltem volna, egy érdekesebb történetet, de bőven kárpótoltak!

Na de az akció jelenetek! Azok bizony kenterbe verik, az első részt! Eszméletlen látványosak az harcok, jók a bunyók! A CGI kifogástalan, az operatőri munka meggyőző. Minden jelenet követhető! Fantasztikusan néz ki a film. Arról nem is beszélve, hogy az első rész, ráérősebb tempója, csupán a film első fél órájában érhető tetten. Utána folyamatosan pörög! Akcióból, akcióba kerülünk. Közelharcok, város ostromok, menekülés űrhajóval. Nagyon jó a film ritmusa! Csak szusszanásnyi időt hagy a film, de olyankor sem hagyja magára a nézőt. Akkor dobja be a vicces beszólásokat, és poénokat. Néha még akció közben is! Kiváló arányérzéke van, az új rendezőnek, Alan Taylornak. Látvány szempontjából, a film kifogástalan. Asgard továbbra is frenetikusan néz ki! Jó a dizájn, a Dark Elfek kinézete pedig pazar! A jelmezek gyönyörűek! A Thor 2, nem próbál olyan elképesztő magasságokba törni látványt illetően, mint a Man of Steel, de nem is vágytam rá. Egyébként összességében, még így is, röhögve alázza, Superman legutóbbi kalandját. Bár azt nem nehéz.

A film humora is erősebb lett. A párbeszédeken és beszólásokon, sokszor dőlni lehet a röhögéstől, baromi jól meg vannak írva, és jól is vannak előadva. A magyar szinkron kifejezetten előny, ebből a szempontból. Más szempontból már nem annyira, de erről majd később. Amin viszont meglepődtem, hogy sok poént Darcytól kapunk, Jane asszisztensétől. Az első részben is volt pár vicces megmozdulása, itt viszont szinte sziporkázik. Kellemes csalódás volt. Persze nem csak a beszólások viccesek, van jó pár helyzetkomikum és vizuális geg. Talán az egyik legviccesebb Marvel film, amivel valaha találkoztam, és nagyon is jól áll neki!

Akárcsak a Vasember 3-nál, itt is rendező csere történt. Az előző részt, még Kenneth Branagh rendezte, aki rengeteg Shakespeare művet dolgozott fel, és ez meg is látszott a Thor első részén. Az új rendező, Alan Taylor stílusa egészen más. Én nem szeretném letenni a voksomat egyikük mellett sem. Mindkettejüknek megvannak az erősségeik, és gyengeségeik is. Taylornak ez az első nagy dobása, a mozifilmek világában. Korábban inkább TV filmeket és sorozatokat rendezett. Méghozzá nem is kispályás sorozatokról van szó! Trónok Harca, Maffiózók, Gengszterkorzó, Lost, Mad Men, Róma. Szóval nem az utcáról szedték össze a fickót! Úgy gondolom nagy jövő állhat még előtte. Érdemes lesz odafigyelni rá.

A színészek közül, gyakorlatilag mindenki visszatért, az előző részből. Anthony Hopkins, megerőltetés nélkül kirázza magából, az idős uralkodó szerepét, túl nagy kihívás nincs is benne. Mondjuk nem miatta lesz a film emlékezetes. Van egy karakter, akit mindenki imád. Aki miatt igazán érdemes leülni, ezért a filmért. Aki egyszerre vicces, karizmatikus, szimpatikus. Gondolom, mindenki tudja, hogy kiről van szó. Naná, hogy Lokiról! Ő a film Jolly Jokere. Megjelenik a vásznon, és kész! Uralja a jelenetet! Ez nagyon vastagon betudható, az őt játszó Tom Hiddlestonnak! Minden egyes percben látni rajta, hogy valami mocskosul élvezi a szerepet! A szövegei iszonyatosan jók! Nagyon jól kelti életre a figurát Tom. Nem tudok belekötni. Többen követeltük már, hogy kapjon egy spin off mozit, egyelőre nincs sok esély rá, de én azért bizakodom. Nagyon megérdemelné!
Loki egyébként messze, az eddigi legeslegjobb Marvel főgonosz. Ezért kicsit lejjebb is vettem az elvárásaimat, az új főgonosszal szemben. Sajnos még így is kevésnek bizonyult. Nem a színész hibája ez, hanem az íróké. A Dark Elf vezér, Malekith, egész egyszerűen nincs megírva! Nincs igazi karaktere, jelleme! Semmit nem tudunk meg a motivációiról, hogy miért akar mindenhol sötétséget. Gonosz és kész. Pedig lenne benne potenciál. Így csak a külseje fog megmaradni bennünk, mert az bizony bitang jó! De ez akkor is kevés. Loki után meg pláne!

Chris Hemsworth, mint Thor, most is jó. Az első rész végén ugye megváltozott, nagyképű, hirtelen haragú hercegből, józan trónörökös lett. Itt is ezt viszik tovább, már nagyon közel áll hozzá, hogy ő legyen Asgard királya. Mondjuk ezen túl, más "jellemfejlődés" nem tapasztalható. Nem foglalkoztak vele, hogy tovább építsék a karaktereket. Viszont aurája van a fickónak. Sokszor ez is elég. Natalie Portman viszont totálisan fölösleges! A szerelmi szál nem nagyon működik, már az első részben sem értettem, hogy a puszta látványon kívül mit szeretnek egymásban. Igazi karaktere neki sincs. Úgy érzem jobban jártunk volna, ha Jane és Darcy karakterét, még az első részben valahogy egybe gyúrták volna. Akkor legalább lenne egy vicces, beszólogatós csaja Thornak. Stellan Skarsgårdból meg egy pucéran rohangáló őrültet faragtak. Loki korábbi agybabrálásai miatt, kicsit begőzölt. Nem nagyon értettem, hogy miért kellett ezt csinálni, sokszor kínosnak éreztem a jeleneteit, de mégis nevettem rajtuk, és nem kínomban. Fura.

A Thor 2-ben, mint a korábbi filmekben, most is cameozik Stan Lee, ami viszont érdekesebb, hogy feltűnik Thoron kívül, egy másik Avengers tag is. Nem mondom el, hogy ki és hogyan, de a lényeg, hogy nagyjából öt percig, üvöltve röhögtem, annyira jó jelenet volt! Természetesen számíthatunk stáblista utáni jelenetre is. Rögtön kettőre! Részletekbe nem mennék bele, az egyik csak egy poén. A másik viszont előfutára, a Galaxis őrzőinek, és a Bosszúállók 3-nak. A cikkben már megemlítettem a magyar szinkront, amivel nekem nem volt semmi bajom. Szerintem teljesen jó volt, egy dolgot leszámítva! A Dark Elfek. Drága fordítók. Az Elf, tündét jelent! Tudjátok, mint a Gyűrűk urában, vagy a Dragon Ageben. Hosszú fülű, általában sok ezer évig élő nemes lények. A Dark Elfek meg, mondjuk úgy, a gonosz kiadásaik. Szóval kérdem én, hogy sikerült őket, Sötét Tündéreknek fordítani? Azt hittem összekarmolom magam, amikor meghallottam! A tündér az a fairy, az Isten szerelmére! Tündér… ezen nem tudom túltenni magam!

A Thor: Sötét világ, egy látványos, pörgős, akció dús és nagyon vicces film! Bár a sztori tényleg nevetséges, és a főellenség is jellemtelen. Mégis iszonyatosan szórakoztató darab, ami tovább növeli, a Marvel filmstúdió presztízsét. Sokan kérdezhetik, hogy nem unalmas-e már, ez az egész. Én úgy vagyok vele, hogy amíg képesek ezt a színvonalat tartani, felőlem a végtelenségig csinálhatják! Várom a további filmeket!

9/10