Gondolom legelőször mindenkiben az merül fel, hogy tulajdonképp mi is az az AMV? Az AMV egy mozaikszó, ami az anime music video szavakból áll össze. Magyarul anime jelenetekre, vagy több jelenetre összevágott zenés videó. Lehet ez akció, táncos, karakter bemutató, poén, horror, előzetes, romantikus, paródia satöbbi.
Ahhoz persze, hogy valaki készítsen egy ilyen videót több programra is szüksége lesz. Tulajdonképp nem nagy ördöngösség egy ilyen videót összevágni, ha megvannak az adott szoftverek, egy kis gyakorlással már tapasztaltakká is állhatunk a műfajban. Persze léteznek profi csapatok, vagy kreátorok is, akik már jó ideje. Nos, nézzünk is pár programot:

-Abode Premiere Pro
-Sony Vegas
-Ulead Video Studio 10 Plus
-Abode After Effect (ez inkább a tapasztaltaknak, effektek léthozásának érdekében)

Én leginkább a Sony Vegast ajánlanám figyelmetekbe. Nem túl drága, egyszerű és mégis fantasztikus dolgokra képes a program. Tökéletes szoftver kezdőknek is.
Ajánlanék még pár weboldalt is, amin információkat, tippeket, trükköket találhattok a „szakmáról”:

AMV.ORG (http://animemusicvideos.org)
AMVART 2.0 (http://www.amvart.hu)

Illetve írhattam volna az AMVART 2.0 fórumot is, ahonnan maguktól a készítőktől is kérhettek jó tanácsot.
Csak, hogy megkönnyítsem kicsit a dolgotokat pár gyakran előforduló szakszót is ismertetek veletek. Maga az AMV jelentését már tisztáztuk, de a Lip, Beat és Lyric jelentéséről még nem írtam. A Lip, szabad fordításban ajak, az AMV-k világában a szájszinkront jelenti. Azaz az adott karakternek a szövegre kell, hogy mozogjon a szája, mintha ő maga énekelné. Gondolom vannak itt olyan olvasók, akik már láttak ilyet. Leginkább a paródia és poén műfajnál szokták alkalmazni, de láttam már olyan videót is, ahol ezt a technikát a karakter bemutatásánál alkalmazta a kedves alkotó. A Beat egyértelműen az ütemet jelenti itt is, avagy a ritmust. Nagyon fontos dolog ez, ugyanis, ha az anime nem passzol a választott zenével, akkor vége az egész projektünket, ezért kell mindig megfelelő ütemű muzsikát a történések alá vágni. Ha akcióban dús videót akarunk akkor a rock, metal, modern punk műfaj lesz az alkalmas, de ha romantika a választottunk, akkor nyilvánvalóan valami csöpögősebb dallamot kell alá csempésznünk. A Lyric maga a dalszöveg, ami szintén nagyon fontos. Mondok ismételten két példát. Nézzük csak, ha egy halálesetet szemléltető videót akarunk készíteni, akkor ne valami, boldog, vad szerelmes szövegű dalt válasszunk, hanem sokkal depressziósabbat és könnyfakasztóbbat. De ha például a Bleach néhány poénját akarjuk összevágni, akkor egy fiatalos, modern punk, modern rock, pop-rock szám lesz a jó választás.
Remélem mindent sikerült megértetnem veletek a műfajról, ha esetleg mégsem, akkor nyugodtan kérdezhettek, most így a bejegyzésem végén pár jól sikerült AMV-t ágyaznék be!