A szituáció
A nyolcvanas évek Amerikájában járunk, egy nukleáris háború kellős közepén. Az Őrzők pár többnyire öreg, antiszociális "hős" (már ha lehet így hívni őket, hisz van köztük gyilkos, perverz stb.). Rájönnek, hogy valaki kiszemelte őket. Egyiküket, a gyilkos és utólag megtudva nem éppen épelméjű Edward Morgan Blaket, vagy ahogy maguk között hívták a Komédiást brutálisan meggyilkolják. Rorschach, az Őrzők rejtélyes és csak később leleplezendő tintapacákat ábrázoló álarcosa utánanyomoz a történteknek. A halál hírét továbbadja társainak, akik látszólagosan elkeserednek a tényen, miszerint régi társuk elhunyt. Már aki, ugyanis akad a csapatból olyan is akit teljesen hidegen hagy Blake halála. Rorschach nem jár szerencsével, senki sem helyesli elméletét, hogy ki kellene deríteni, mi áll a történtek hátterében.

Az első kötetben megismerjük Jon, azaz Mr. Manhattan és élettársa, a szintén ex-szuperhős Laurie életéről. A képregény részletesen ecseteli a szereplők botlásait, mozzanatait, mint például a Jon és Laurie közt megromló viszonyt, a férfi bánatát, valamint a természetfeletti képességeinek eredetét is.
Jont zaklatni kezdik. Azt állítja a sajtó, hogy aki valaha érintkezik a fizikai baleset során kék bőrűvé és emberfelettivé vált férfival, az el fog hunyni, méghozzá rákban. Jon felháborodik, de egyben bűnösnek, kitaszítottnak is érzi magát. Kísérleteket, vizsgálatokat végeznek lakásán, nem hagyja békén a média, a menedzsere és rossz viszonyba keveredik kedvesével. Nem bírja tovább a molesztálást és száműzi magát egy másik bolygóra, ahol a múltja körül mereng, felébrednek benne a régi emlékei, mint az apja, aki órásmester, hogy ő is ezt a szakmát szerette volna, eszébe jut első szerelme, a balesete. Új világot sző maga köré.

Amit még megtalálsz
A képregény előhaladásával egyre többet megtudunk "hőseink" múltjáról, bűneikről, a régi szuperhősökről, de feljegyzéseket is olvashatunk a közel 3000 forint értékű kötetben.
A Watchmen bővelkedik a részletekben, mint például az előbb említett bejegyzések, múltról szóló cikkek, de az én kedvenceim a rengeteg elrejtegetett felirat, a fanyar humorú, korhű felfedezhetőségek, a politikáról, a Vietnami háborúról, az Őrzők ellenségnek tekintéséről. A lapok mind mind telítettek információval, színnel, gyönyörrel, csak úgy faljuk a lapokat, minden egyes zugot, sarkot, üdítőspalackot megfigyelünk, de mégis bennünk lesz a késztetés, hogy még egyszer el kell olvasnunk. És ekkor akármilyen hihetetlen és fura is, még több dolgot felfedezünk a képregényünkben. Mintha csak teremnének az új és új eldugott papírfecnik, a reklámtáblák, egyre többet tudunk meg a világunkról, a politikai helyzetről, a nyomorról, a zenéről, a mocskos bűnvárosi érzésről.

Aki esetleg hátrányban van angol tudás terén, és így nem érti az angolul felírt kis rejtelmeket, az se keseredjen el, ugyanis a kedves és figyelmes magyar kiadó megajándékoz minket egy Watchmen jegyzetek névre hallgató részleggel a kötet(ek) végén. Ebben minden oldal, illetve panel pontossággal megvan adva az elrejtett információ. Ezen bejegyzésekben nem csupán az angol nyelvű feliratokat ecseteli le nekünk a fordító, de plusz információáradatokat is szolgáltat a múltról, ami Amerikai állampolgároknak jobban leesik, mint nekünk Magyaroknak. Így tehát minden csupa-csupa élmény, nem szomorkodhatunk, a legjobb vétel, amit csak végrehajthatunk. Ezt úgyis többször el fogjuk olvasni, úgyis minden képét, minden egyes színét, pontját élvezni fogjuk és még jól is mutat a polcunkon a mű, főleg, ha mind a három meglesz!


Történet: 10/10
Részletesség: 10/10
Grafikai kivitelezés: 10/10
Ár-érték arány: 10/10

Összesen: 10/10!

Egyszerűen kihagyhatatlan darab! A következő kötet kritikája hamarosan jön!!! Addig is az erő legyen veletek, kedves olvasóim!

Üdv,
Matthawk!