A projektorokkal kapcsolatos szkeptikusságom – melyhez nagyban hozzájárultak az iskolai tantermek ormótlan, túlmelegedő, homályos és gyakran kezelhetetlen szörnyetegei – az utóbbi évek során foszlott szerte, miután kipróbálhattam olyan felső- illetve középkategóriás darabokat, mint az LG HU70LS modellje és a Xiaomi Mi Smart Compact 2. Éppen ezért voltam kíváncsi, mire képes az Acer egyik aktuális csúcsmodellje, a gamer projektorként hirdetett Predator GM712, melynek egyik rokonát SteelSaint néhány évvel ezelőtt tesztelte, és kifejezetten elégedett is volt a tapasztaltakkal.

Gamerek a moziban

A dobozból kiemelve eleinte nem fogadott különösebb meglepetés: 313x240x113 mm-es darab, 4,5 kilós súllyal, kihajtható első lábbal a dőlésszög beállítása érdekében, a tetején különböző irányítógombokkal, a vetítőlencsén manuális fókusz- és élességállítással. A hátulján két HDMI, USB, audio jack, S/PDIF és VGA csatlakozókkal (bár támogatja a vezeték nélküli, WiFi-n keresztüli csatlakozást is), melyek közül a maximális teljesítményhez a HDMI ajánlott a mellékelt kábel segítségével. A külsőn egyedül az eszköz tetejének grafikája nem tetszett különösebben, mely még a gyakran kissé túlragozott gamer kellékek sorában is indokolatlannak érződött. A vetített kép maximálisan 300 hüvelykes átlóval rendelkezik (bár használathoz inkább ajánlott a maximum két méteres vetítési távolság és a 75 hüvelykes méret), 4K mellett 120, míg HD mellett 240 Hz-es képfrissítéssel, de támogatja a változó frissítési sebességet és megfelelő input esetében a 3D-t is. Az égő teljesítménye 4000 ANSI lumen, várható élettartama pedig 5000 óra körül mozog.

Indítást követően először felpörgött a hűtés, olyan hangerővel, hogy szinte már felidézte a tantermi, megbízhatatlan monstrumokat, de szerencsére ez a zajszint csak a bekapcsolások során ismétlődött meg, aktív használat, filmezés, játék mellett egyszer sem. A csatlakoztatott bemeneteket a projektor automatikusan felismeri és kiválasztja. Amennyiben nem talál ilyesmit, behozza a saját főmenüjét, Android-alapú operációs rendszerrel, ahol internetkapcsolat esetén bármiféle csatlakozó nélkül telepíthetjük és indíthatjuk a nagyobb streaming szolgáltatók alkalmazásait. A projektor kapott egy speciális, mikroorganizmusokat taszító védőréteget, viszont funkciói közül pont a legalapvetőbb, a manuális forrás választó gomb nem kapott helyet rajta, vagyis, ha esetleg több eszközt csatlakoztattunk a projektorra, vagy az már belépett a főmenübe, csak a tetején található Source gomb segítségével válthatunk át másik bemenetre.

Monitor vagy vetítés?

Az opciók között konfigurálhatunk különböző színprofilokat, bekapcsolhatjuk a már szinte alapelvárásnak számító trapézkorrekciót, de még olyan finomhangolások közül is választhatunk, mint például a vetítési felület színének beállítása, mely elvileg egész hatékonyan képes ellensúlyozni az enyhe kék/zöld/rózsaszín árnyalatokat. Ezeknek a varázslatoknak a hátránya, hogy mivel utófeldolgozási műveletek, valamennyi hatással vannak a késleltetésre – ez pedig, mivel a célközönséget itt a hardcore gamerek jelentik, elképzelhető, hogy egyeseknél problémásnak bizonyulhat. A prezentáció leggyengébb pontja egyértelműen a beépített hangfal, melynek gyenge, enyhén visszhangzó és alig javítható hangja hallatán barátnőmmel azonnal megállapítottuk, hogy a tesztelés alatt kizárólag csatlakoztatott hangfalat, vagy soundbart fogunk használni hozzá (pedig ilyen téren nincsenek kimondottan nagy igényeink). A 4000 lumenes teljesítményen felbuzdulva pedig a projektort kipróbáltam nappal is, és bár az eredmény elfogadható, főleg videójátékokhoz egyértelműen szükséges a megfelelő sötétítés – a próba ráadásul az idei, szürke áprilisi időben készült, nem is nyári napsütésben.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A tapasztaltak alapján a GM712-t egy erős középkategóriába tudom pozícionálni, ugyanis hiába csábító az elérhető 4K felbontás, a 240 Hz-es képfrissítés, ha egyszer ezek mellé társulnak olyan kisebb-nagyobb kellemetlenségek, amiket a konkurencia jelentős része évekkel ezelőtt megoldott már elegánsabban. A probléma csak az, hogy a GM712 esetében ráadásul kifejezetten gamer perifériáról van szó, melynek a megfelelő játékélmény érdekében csúcsminőséget kellene képviselnie – ezt tükrözte az eredetileg 700.000 forint feletti, jelenleg 400-450.000 között mozgó ára is. Maga a hardver pedig egyszerűen nem nyújt annyi pluszt, hogy kimondottan csak a gamer aspektus miatt megérje ezt az árat. Értelemszerűen minden nálam járt projektort kipróbáltam videójátékokkal, az egyetlen olyan elem pedig, amit a GM712-től nem tudok elvitatni, az a képfrissítés. De még azzal kapcsolatban is felmerül, hogy ha egyszer szép képet szeretnék, akár még több, gamerekre szabott opcióval is megtámogatva, miért választanék egy projektort ahelyett, hogy még a mostani árának is a feléért vennék egy középkategóriás, 4K-t támogató gamer monitort?