Nehéz ám a címlapok élete, de legfőképpen nemcsak játék és mese. Merthogy ugye van, aki a kedvencét szeretné viszontlátni az aktuális Guru címoldalán, más kizártnak tartja a konzolos címet (mintha még nem lett volna ilyenből egy rakás a magazin 27 éve alatt), megint más előremutató nyitányt várna minden egyes alkalommal. Nos, a képlet ennél bonyolultabb, hiszen egyfelől érdemes nagyjából aktuális borítóval jelentkezni, másfelől fontos az is, hogy viszonylag népszerű alkotás díszítse a magazin első oldalát, de minimum olyan, amire nagy az érdeklődés, nem utolsó sorban pedig az sem mindegy, mennyire mutatós az a bizonyos artwork. Merthogy a képminőség, a felbontás, a layerek jelenléte (amiknek hála bármit elmozdíthatunk bárhova – már ha a kiadó engedi, mivel ez sem biztos), az art stílusa egyaránt számít, egyaránt fontos. Ha minden klappol, akkor kezdünk el a szerkesztőségben azon agyalni, milyen formában tárjuk mindezt a nagyközönség elé, min változtassunk, milyen elrendezést használjunk, milyen elemeket hagyjunk el és mozgassunk át és a többi. Szóval lényegében elég sok mindenen múlik a címlapunk, néha egy-két nap alatt elkészülünk, máskor akár egy-két hétig is szöszölünk vele. Ezúttal azonban könnyű dolgunk volt, elvégre a Mortal Kombat és egyben Scorpion, a sorozat ikonikus karaktere kiáltott egy PC Guruért, valamint azért, hogy a standoknál a lehetséges olvasókat egy „Gyere csak ide!” felkiáltással húzza magához.

Kicsit hosszúra nyúlt bevezető, tudom, de minden címlapunkat ugyanolyan lelkesedéssel és szerelemmel várom, és hát, na, ezúttal is jó volt kézbe venni az aktuális számot, olyan jól mutat rajta sokak kedvence. Ez persze személyes, egyéni dolog, aminél csak örülök, ha másnak is van hasonló tapasztalata/élménye. De visszatérve a Mortalra – nem semmi, amit ez a sorozat összehozott az elmúlt 27 évben, avagy ugyanannyi idő alatt, mint amennyit a PC Guru is a hazai piacon töltött. A 11. epizód pedig ismét friss vért pumpált a széria ereibe, ami ezúttal leginkább a látványon érhető tetten: kivégzések még soha nem mutattak olyan jól, mint a legújabb részben. Picit azért még időzzünk el a kiemelt tesztet megelőző tartalmon, elvégre van néhány bemutatónk is, ilyen például a kocsmaszimulátor Crossroads Inn, ami egy ígéretes próbálkozás, pont, mint a Factorio játékmenetét az űrbe száműző Satisfactory, a világháborút megidéző Vanguard: Normandy 1944, a kártyajátékos Deck of Ashes, vagy éppen a Bloody Spell, ami ismerős módon szeretne újdonságot nyújtani.

1905kicsi.jpg

A MÁJUSI PC GURU MÁJUS 09-TŐL KAPHATÓ
AZ ÚJSÁGOSOKNÁL ÉS A HIPERMARKETEKBEN!

De nézzük akkor a teszteket. A Mortal Kombat 11 jelenléte már nem meglepetés, a klasszikus verekedős cím legújabb darabja 4 oldalon terpeszkedve merül el a csonkolás vérvörös világában, azonban vannak további kiemelt darabok. Ilyen a Battlefield 5: Firestorm, ami a tavalyi BF battle royale módját jelenti, hiszen rengeteg várakozás után végre az is elstartolt, ráadásul egészen jól is sikerült. Ha már a címlapoknál szóba kerültek a konzol-exkluzívok, ott van a Days Gone, ami esélyes lehetett volna a megtisztelő címre, hiszen PS4-es akció-horrorként mindent megtesz, hogy a játékosok ereiben megfagyassza a vért. Nem utolsó sorban pedig ne feledjük az Anno 1800 jelenlétét, elvégre a közismert és közkedvelt városépítő szimulátor az ipari forradalmat megcélozva egyből bekerült a hónap legjobbjai közé.

Ami meglepetésre adhat okot: a hónap legjobbjai közé nem kizárólag közismert és várt játékok jutottak be, de bizony egy igazi meglepetés is, méghozzá a francia Focus istállójából, ahonnan a World War Z örökké éhes élőhalottjai több országon át kergették szerkesztőségünket, hogy végül elégedetten dőljünk hátra a zombiapokalipszis közepén. Igen, így kell egy elszúrt franchise-ból és khmmm… ürülékből stabil várat építeni. Egészen jól teljesített a Paradoxnál használt új engine is, ami az Imperator: Rome kuszának tűnő kapcsolati hálózatával teszi még élvezetesebbé az ókori stratégiázást, továbbá végre fejlődésen esett át a D3 kultikus sorozata, a rovarinváziós Earth Defense Force – jó, az Iron Rain ezúttal sem fog kasszát robbantani, nem is lesz ott az év legjobbjai között, de legalább látvány terén sikerült kicsit javítani a képet. Van azonban még egy csomó minden, amiről érdemes olvasni: We. The Revolution, Outward, Dance of Death: Du Lac & Fey, God’s Trigger és Dangerous Driving… hogy csak néhányat említsek.

És persze a játéktesztek ezúttal is folytatódnak a rovatok között, elvégre a Mobiljátékok aktuális felhozatalát Rapcsák kolléga szemrevételezte, Pozandr pedig a radar alatt maradt független játékokat gyűjtötte össze egy jó nagy csokorba – ide még néhány próbakör is beesett, mert ugye a készülő indie is lehet jó. Bár hazai fejlesztőket bemutató rovatunkat befejeztük, AstroDave továbbra sem pihen, ezúttal a Demoscene témáját járta körbe, mielőtt a következő számban egy mindenkit érdeklő témával ismét egy nagyobb fába vágná a fejszéjét. Wilson ezúttal is két társasjátékot mutat be a minőségi darabok közül, miközben Tika teljeskörű tanácsadást nyújt azoknak, akik elveszettnek érzik magukat a bitek, driverek és applikációk világában. Hardverrovatunkban ezúttal főszerepet kaptak a telefonok, méghozzá két zászlóshajó képében, így masszív bemutatót várhattok a Samsung és a Huawei aktuális üdvöskéjéről. Emellett leteszteltük a Samsung legújabb 8K tévéjét, a Trust olcsó, de megbízható hangrendszerét, illetve szintén ettől a gyártótól még néhány apróságot.

Most pedig jöjjön a teljes játék, valamint a remény, hogy egy hónap múlva (és 2019-ben úgy összességében) ismét találkozunk, mert bármi is történjék, a lényeg nem változik, ahogy a jelmondatunk sem: a Guru legyen veletek!

Májusi teljes játékunk: Moto Racer 4 és Q.U.B.E.: Director’s Cut

A Moto Racer 4 őrült versenyei és mutatványai egy darabig garantáltan lekötik mindazokat, akik még nem találkoztak a klasszikus sorozat utolsó epizódjával, de vigyázat, mert ezúttal, ha hibázol, annak bizony negatív következménye is lehet az általános progressionben, avagy helyezéseidtől függően halad a kampány, így tényleg oda kell figyelned a pályákon. Ha pedig néha elég volt a száguldozásból, reflexeid helyett inkább az agytekervényeid működését teszteld le, amire kiváló lehetőséget nyújt a Q.U.B.E.: Director’s Cut, ami egy ügyesen felépített logikai program.

Kódbeváltás

A tartalomjegyzéknél lévő matricán található matricára nyomtatott kódsorokat nem a Steamen kell felhasználni, hanem a PC Guru Online kódbeváltó oldalán. Ehhez mindössze egy ingyenes regisztrációra van szükség, majd a belépést követően el kell navigálni a kódbeváltás oldalra, ott be kell ütni matricán található kódot, az eredmény pedig egy Steam-kód lesz, amit már beválthattok a Valve áruházában.

A matricán található kódot csak egyszer lehet felhasználni, de összesen tízszer lehet megpróbálni a beváltást, így ha elgépelsz egy karaktert, akkor sem kell félned, nem fog eltűnni a teljes játékod. Ha mind a tíz alkalommal hibás kódot adsz meg, a rendszer 24 órára letiltja a kódbeváltás funkciót, úgyhogy csakóvatosan! Ha problémát okozna a kódbeváltás, olvasd el a Kódbeváltás tudástárunkat a PC Guru Online-on!