Beköszönt lassan a tavasz, egyre melegebbek a nappalok és egyre rövidebbek az éjszakák. Odakint sokszor már olyan szépen süt a nap, hogy szinte már vétek lenne a szobában maradni. De ha valaki mégis inkább ezt tenné, íme néhány indie játék a közelmúltból, melyekkel kedvünkre elüthetjük az időt a következő hetek során.

Fimbul

A Fimbul története télen játszódik, méghozzá nem is akármelyiken, hanem a Ragnarököt, azaz világvégét, megelőző utolsó nagy fagy idején. Főszereplőnk egy kiöregedett berzerker, aki nem nyugszik bele az elkerülhetetlenbe, helyette inkább útra kel Jötunheimbe, hogy megszerezzen egy ősi relikviát, mellyel talán (de csak talán) megmenthető még Midgard, az emberek világa.

fimbul-01.jpg

A készítők egy pörgős, akciódús harcrendszert ígérnek nekünk, képregények segítségével elmesélt sztorival, és fontos, a sorsunkra komoly kihatással lévő döntésekkel megfejelve. Érdemes azonban észben tartani, hogy a Fimbul sajnos elég rövidre sikeredett, nagyjából öt óra alatt végigvihető, így azoknak kínálhat elsősorban jó választást, akik egy délután erejére elmerülnének az északi mitológiába, meg azért pár trollt is levágnának, ha már arra járnak.

Ape Out

  • Megjelenés: 2019.02.28.
  • Mire: PC, Nintendo Switch
  • Ár: 14,99 euro (4730 forint) Steamen
  • Steam áruházi oldal

A Devolver Digital által kiadott Ape Outban egyetlen célunk van: meg kell szöknünk fogvatartóink elől, lehetőleg úgy, hogy mi magunk nem harapunk fűbe közben. A lehetetlenül élénk színekkel és minimalista grafikával operáló programról már távolról is süt a stílus, felülnézetes, vérbő játékmenete alapján pedig már most is sokan a Hotline: Miami szellemi utódjának mondják.

Ami azonban megkülönbözteti az Ape Outot a Dennaton 2012-es klasszikusától, az maga a főhős: itt ugyanis egy hatalmas gorillát irányítunk, ami egyrészt a mozgáslkultúránkon is meglátszik, másrészt pedig azt jelenti, hogy egyedüli fegyverünk a két karunk lesz, pisztolyokra, baseball ütőkre ezúttal nem támaszkodhatunk. Valamint érdemes lehet megemlíteni, hogy az Ape Outban a pályák is véletlenszerűen kerülnek kialakításra, így nincs lehetőségünk megtervezni precízen a kivezető utunkat: egyszerűen csak tombolnunk kell, amíg rá nem jövünk, merre lapul a kijárat.

The Occupation

  • Megjelenés: 2019.03.05.
  • Mire: PC, PS4, Xbox One
  • Ár: 29,99 euro (9500 forint) Steamen
  • Steam áruházi oldal

A White Paper Games alkotása elsőre csak egy sima politikai thrillernek tűnik: a történet szerint 1987-ben járunk, Északnyugat-Angliában, a feladatunk pedig az, hogy egy oknyomozó újságírót alakítva belopakodjunk olyan helyekre, ahol semmi keresnivalónk, és interjúkat készítsünk olyan emberekkel, akiknek alighanem akad némi takargatnivalója.

Azonban a The Occupation egy igen egyedi mechanikával dobja fel a játékmenetet: az idővel. Minden, a valóságban eltelő perc a játékban is pontosan egy percnek felel meg, és összesen négy óránk van arra, hogy végigvigyük a játékot. Ebben segítségünkre lehet az is, hogy az egyes események a végigjátszások során ugyanabban a sorrendben követik egymást, valamint a karóránkon különböző riasztásokat állíthatunk be, hogy tudjunk róla, ha például egy időzáras széf már kinyitható.

Ethereal

Az Ethereal már egy első ránézésre is igen különleges és egyedi puzzle program, melyben absztrakt pályákon kell keresztüljutnunk az általunk irányított ponttal. A stílusos, minimalista grafikát remek zenével fejelték meg az alkotók, ráadásul a játékban semmiféle időkeret nincsen, így tényleg ideális választás lehet, ha egy fárasztó nap végén keresünk valamit, amivel kikapcsolhatunk egy rövid időre. Az Etherealban összesen 24 szintet járhatunk be 4 világon keresztül, ez utóbbiak pedig mind saját mechanikákkal, kihívásokkal és titkokkal bírnak.

Survive the Blackout

A Survive the Blackout egy posztapokaliptikus kalandjáték, melyben egy rejtélyes esemény egyik pillanatról a másikra tönkretett minden elektronikus berendezést a Földön. Ebben az új, kegyetlen világban kapjuk meg feladatként egy maroknyi túlélő vezetését, a célunk pedig meglehetősen egyszerű: el kell érnünk horizonton pislákoló, misztikus Fényt, kerül, amibe kerül.

Mint a legtöbb hasonló tematikájú program, a Survive the Blackout is igen kemény döntések elé állítja majd a játékost, miközben bemutatja, milyen könnyen törhet darabjaira napjaink civilizációja. Ezen kívül nagy hangsúly kerül még a gyűjtögetésre és a szűkös erőforrások beosztására is, valamint csapattagjaink múltjára és titkaira is fényt deríthetünk, már ha elég időt töltünk a megismerésükkel.

survive-the-blackout-1.png

Tales of the Neon Sea

A Tales of the Neon Sea egy cyberpunk kalandjáték, mely a nem túl távoli, neonfényben fürdő jövőbe kalauzol el bennünket. A program a fejlesztők szerint a problémamegoldó képességünket és az eszünket egyaránt próbára teszi majd, miközben végigvezet minket egy egyedi és izgalmas történeten. Bár pontos megjelenési dátumot még nem kaptunk, a játékból jelenleg is elérhető egy demo a Steamen, így aki kíváncsi rá, milyen az élet a neontengerben, akár most rögtön is belekóstolhat a kínai Palm Pioneer stúdió alkotásába.