Kétség sem férhet hozzá, hogy a Blizzard megítélése már közel sem olyan fényes, mint néhány évvel ezelőtt, ugyanakkor tény, hogy még mindig elég nagy eseménynek minősül (videójátékos berkekben legalábbis), ha új alkotással áll elő a nagy múltú stúdió. Nincs ez másként a ma debütáló Diablo 4 esetében sem, hiszen egyrészt remek visszajelzések érkeztek a bétatesztek után, másrészt egy kazalnyi teszt születetett az elmúlt időkben, melyek szinte egytől egyig az egekig magasztalják az 1996-ban indult széria legújabb felvonását. Azok pedig, akik az akció-RPG Digital Deluxe vagy Ultimate Edition kiadását dobták a kosárba, már a megjelenés előtt belekezdhettek a Lilith elleni küzdelembe, így mostanra rengeteg olyan videó/cikk található a neten, amely segít eligazodni a buildek és a mechanikák elsőre kissé kuszának tűnő rendszerében. Az egyik ilyen tippgyűjtemény a Fextralife nevet viselő YouTube csatornára került fel pár nappal ezelőtt, ennek bemutatásával igyekszünk most segítő kezet nyújtani azoknak, akik esetleg nem mozognak otthonosan Sanctuary világában.

A videós szerencsére nem a „csapjunk bele a lecsóba” megközelítést alkalmazta, így rögtön a képsorok elején tisztázásra kerül, hogy milyen nehézségi szinten érdemes nekifutni a kalandnak. Szerinte első körben mindenképp a Tier 1-es fokozatot válasszuk, mert bár kevesebb tapasztalati pont és arany üti a markunkat, de cserébe némileg könnyebb a haladás, mint Tier 2-ben, ami értelemszerűen nehezebb ellenfeleket kínál. Ezt egyébként bármikor megváltoztathatjuk a World Tiers Statue-nál, de a legelső karakterünkkel válasszuk inkább a könnyebbik utat – legalábbis, amíg nem találjuk túlzottan könnyűnek.

A videó második pontjában a kampány kerül terítékre, ami – lévén, hogy egy live service játékról beszélünk – lényegében csak bemelegítésnek tekinthető, éppen ezért felmerül a kérdés, hogy vajon mennyire fontos a végére érni? Nos, a tartalomgyártó úgy véli, hogy nagyon is, mivel vannak olyan részek a világban (nem sok, de előfordul), amelyek egészen addig el vannak zárva, míg nem jutunk el a sztori egy adott pontjáig. Ha viszont egyszer megnyitottuk ezeket a helyeket, akkor már a többi karakterünk számára is elérhetőek lesznek – a hátasokkal egyetemben, szóval már csak ezért is megéri végigzongorázni a történetet. Ettől függetlenül azt tanácsolja, hogy a főküldetések mellett azért a mellékes tevékenységekkel is foglalkozzunk, mivel minden egyes zónában van egy úgynevezett hírnév-rendszer, amit ezekkel tudunk növelni. Rank 3-on aztán befutnak a jól megérdemelt képességpontok, így a megmentősdi mellett bizony fontos felkutatni a permanens bónuszokat biztosító Lilith szobrokat, és legyőzni a legendás tárgyakat, valamint ritka matériákat dobáló World Boss-okat. A közösségi eseményekben viszont nem igazán éri meg részt venni a játék korai szakaszában, mert alacsonyabb szinteken eléggé kicsi az esélye annak, hogy normális jutalmat dobjon a gép.

Ami a kazamatákat illeti, nem feltétlenül kell erőltetni őket a kampány során, hiszen az endgame nagyban épít ezek kipucolására, de a relatíve hamar elérhetővé váló Lost Archives-t mindenképp látogassuk meg, mivel az itt megszerezhető, defenzív előnyöket adó Aspect of the Protector sokszor bizonyulhat életmentőnek a húzósabb szituációkban. Apropó aspect: a Diablo 4 új tárgyaival a felszerelésünket tudjuk még erősebbé varázsolni (a 15. szinten elérhetővé váló Occultistot kell ehhez meglátogatnunk), és lényegében aszerint érdemes a nyomukba erednünk, hogy épp milyen karakterrel vagyunk. A dungeonök teljesítése mellett egyébként legendás tárgyak szétszedésével is kinyerhetjük őket, ez azonban nem mindig éri meg – erre vissza is térünk mindjárt. A fejlődés kapcsán az a tanács hangzik el a fent mellékelt útmutatóban, hogy megéri kísérletezni, a játék elején ugyanis még nem kell egy vagyont költenünk a pontok újraosztására. Így tehát, ha nem tetszik az adott irány, nyugodtan visszatérhetünk az alapokhoz, hogy megpróbálkozzunk egy másikkal.

Ebből adódik, hogy a legendás tárgyakat sem feltétlenül kell eladni/lebontani abban az esetben, ha épp nem tudjuk mire használni őket, mert könnyen lehet, hogy később még jól fognak jönni – plusz a tárgylistában is szépen mutat egy ilyen gyűjtemény. A mezei csontvázakból és egyéb rémségekből kipotyogó zsákmányt ugyanakkor nyugodtan „bedarálhatjuk”, hogy értékes alapanyagokat kapjunk – legalábbis eleinte, mert később természetesen nem árt megtalálni az egyensúlyt az eladás és a matériaszerzés között. Már csak azért is jó, ha tele van az erszény, mert minden egyes felszerelés fejleszthető, az meg ugyebár nincs ingyen, sőt. Leginkább azokat a tárgyakat éri meg feltuningolni egy kicsit, amelyeknek több olyan bónusza is van, ami elnyerte a tetszésünket, mivel az extra kakaó után nem csupán az alaptulajdonságok nőnek, hanem ezek is. Emellett pedig még drágakövekkel (gem) is erősíthetjük a cuccainkat, amiket szintén annak függvényében kell összeválogatnunk, hogy melyik karaktert terelgetjük.

Végül, de nem utolsó sorban szó esik az alkimistánál készíthető jóságokról is, melyek felhasználása eléggé magától értetődő. A főzetek fejlesztése azért létfontosságú, mert minél jobbak, annál több életet tölthetünk vissza a harcok során, míg az ilyen-olyan elixírek az endgame során jöhetnek jól, mivel felkészülhetünk velük például a kazamaták nyújtotta kihívásokra. Az Incense pedig abban az esetben hasznos, ha nem magányosan kalandozunk, mivel az általa biztosított hatás az összes többi játékosra is érvényesül. Ebből adódóan leginkább a World Boss-okkal vívott küzdelmek és a Nightmare Dungeonök során szerezhetünk vele néhány jó pontot a többiek szemében.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ezzel a kis szösszenettel persze csak a felszínt kapargattuk, hiszen a Diablo 4 minden csínját-bínját kiismerni valószínűleg hosszú hónapokba telik majd, nem is beszélve arról, hogy a különböző javítások és frissítések egészen biztosan hoznak néhány változást a képességekkel és az egyensúllyal kapcsolatban. Azok számára viszont valóban jól jöhet Fextralife útmutatója, akik kissé félve nyomnának rá a „Play” gombra, így ismételten csak örülni tudunk, hogy vannak olyan tartalomgyártók, akik ilyen hasznos dolgokkal foglalatoskodnak. Ha pedig már elég tapasztalatot szerzett valaki a programban, nyugodtan tekintse meg a csatornán fellelhető többi videót is, mert mostanra számos, eléggé erősnek mondható build került bemutatásra.

A Blizzard lőtt pár öngólt az elmúlt években, de a Diablo 4-gyel mindent kijavíthatnak. Ha érdekel a Diablo 4, megtalálod a Konzolvilág kínálatában.