A Microsoft kapcsán visszatérő kritika, hogy nincsenek komoly exkluzívjaik, ez pedig az új konzolgeneráció nyitányánál is visszaköszönt, hiszen míg a PS5 a Marvel’s Spider-Man: Miles Moralessel és a Demon’s Souls remake-kel rajtolt, addig az Xbox Series X nem tudott ilyen kaliberű címeket felmutatni. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a gépen ne lenne mivel játszani, hiszen az új Xbox rajtjával rengeteg program kapott újgenerációs frissítést. Ezek közül próbáltunk ki néhányat, vegyesen válogatva a Microsoft legnagyobb húzócímeiből és az indie alkotásokból.

Gears 5

A Gears of War-széria már jó ideje az Xbox egyik zászlóshajójának számít, ráadásul a tavalyi Gears 5 is kifejezetten erősre sikeredett, így természetesen azonnal kipróbáltuk, milyen lett az újgenerációs frissítés. Alapjait tekintve persze a játék nem változott, azaz most is egy fedezékharcra kihegyezett TPS-t köszönthetünk benne, ahol láncfűrészes bajonettel és lőfegyverekkel kell ellátnunk mindenki baját a pörgős kampányban vagy netán a remekül sikerült multiban.

Ahol viszont egyből érezhető a javulás, az a Gears 5 grafikája. A játék már alapból is nagyon jól nézett ki (főleg, ha volt hozzá egy kellően komoly TV-nk), azonban Xbox Series X-en egy fokkal még durvább a látvány. A környezet részletesebb, a színek élénkebbek, szinte leugranak a képernyőnkről, a ray tracingnek hála pedig a tükröződő felületek mutatósabbak, és úgy alapvetően a megvilágítás is sokkal jobban néz ki. Ha pedig mindehhez hozzávesszük a villámgyors töltési időket, akkor egyből érződik, hogy az Xbox One-ra kiadott verzióhoz képest valóban történt egy generációváltás.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Maneater

Nem „úszta meg” frissítés nélkül a Maneater sem. A Blindside Interactive kifejezetten elborult szerepjátékában egy cápát alakíthatunk, a feladatunk pedig az, hogy egy békés tengerparti kisváros lakosságát terrorizáljuk a B kategóriás horrorfilmekből ellesett összes trükkel, miközben a lehető legelszálltabb mutációk segítségével turbózzuk fel magunkat. Ez a recept pedig nagyjából működik is, avagy a Maneater egy kifejezetten kellemes és ötletes játék, aminek azért akadtak hiányosságai is: a harcrendszer például elég fapadosnak érződött, illetve a kampány végére maga a koncepció is kifulladt egy kicsit.

Őszinte leszek, én az összes felújított kiadás közül ehhez álltam hozzá a legszkeptikusabban, mert nem tudtam elképzelni, hogy egy ilyen relatíve egyszerű címen mit tudna dobni az új konzolgeneráció ereje, a fejlesztők azonban alaposan rám cáfoltak. A Maneater ugyanis valami brutálisan néz ki Xbox Series X-en, legyen szó akár a színes, vidám korallzátonyokról, akár a mocsarakról vagy a szennyezett vizű iparkörzetekről. A játék hibáit persze mindez nem javítja ki, azaz aki a régi konzolokon nem szerette a Maneatert, az az újakon sem fogja, ha viszont anno bejött a Blindside alkotása, most érdemes lehet visszatérni hozzá, ha másért nem, hát a látványért.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Sea of Thieves

A Sea of Thieves már a megjelenésekor is egy meglehetősen stabil játéknak érződött, ami azonban elég kevés tartalommal debütált, így a játékosok nagyját hosszabb ideig nem tudta lekötni. A Rare és a Microsoft azonban szerencsére nem hagyta magára a programot, az évek folytán folyamatosan foltozgatták és bővítették, így a kalózszimulátor napjainkra egy kifejezetten jó és élvezetes játék lett, ami két és fél évvel a megjelenése után is rengeteg rajongóval bír, nem is alaptalanul.

Az újgenerációs frissítés viszont mintha itt sikerült volna a legvékonyabbra az általunk vizsgált címek közül: a 4K 60 fps ugyan megvan (legalábbis Series X-en, Series S-en be kell érni 1080p 60 fps-sel), kinézetre viszont nem nagyon változott a játék, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a fejlesztők nem is ígértek grafikai tuningot. Ami ellenben már annál nagyobb pozitívum, az a töltési idők lerövidülése, ugyanis Xbox One-on pont ez számított a Sea of Thieves egyik legnagyobb gyengeségének, Series X-en viszont sikerült jelentősen visszanyesni ezeket a várakozásokat.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ovecooked! All You Can Eat

Az Overcooked! és az Overcooked! 2 kifejezetten kedves és aranyos családi játéknak mondhatóak, ahol a célunk mindenféle kulináris mesterfogások elkészítése egyedül vagy a barátainkkal, kifejezetten extrém körülmények között. Ez a két játék pedig az új konzolgeneráció tiszteletére szintén megkapta a maga felújított változatát, ezúttal viszont nemcsak egy frissítésről beszélünk, mint az előző három cím esetében, hanem egy teljes remastered kiadásról, mely a két alapjátékot és az azokhoz megjelent összes kiegészítőt is tartalmazza, néhány extrával megfejelve.

Az alapszituáció ugyanaz, azaz egymással összefogva főznünk kell, ezt a még mindig nagyon szórakoztató játékmenetet pedig megfejelték a készítők hét új szinttel, három új szakáccsal, a 4K-s felbontás és a 60 fps támogatásával, valamint vadonatúj trófeákkal. A végeredmény igazából önmagáért beszél, avagy az Overcooked! All You Can Eat egy piszok szórakoztató játék lett, ami elé a családdal és a haverokkal egyaránt oda lehet ülni. Csak készüljünk rá, hogy a közös főzés nem mindig olyan könnyed, mint azt látatlanban gondolnánk, főleg akkor, ha társunk nem pont olyan tempóban vágja az uborkát, ahogy azt elvárnánk.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Forza Horizon 4

A Forza Horizon 4 egyike a Microsoft legfelkapottabb és legkedveltebb exkluzívjainak, így nem is lehetett kérdés, hogy az arcade száguldásra kihegyezett program Xbox Series X-re és S-re is ellátogat, megszépült formában. Ez a frissítés pedig, akárcsak a Gears 5 esetében, azonnal észre is vehető mind a grafikán, mind a töltési időn. Utóbbi például körülbelül lefeleződött az Xbox One X-hez képest, ami igen szép teljesítmény, már csak azért is, mert a játék a nyitott világával azért szeretett tölteni az előző generáción.

Ami pedig a játékmenetet illeti, természetesen nagyon jót tett a Forza Horizon 4-nek, hogy a One X-ből kicsikarható 4K/30 fps a Series X-en 4K/60 fps-re módosult. A száguldás így sokkal folyamatosabb élmény, valamint a környezet is jóval látványosabb, jóval részletesebb, mint az előző generációs verzióban, plusz a kocsik is sokkal jobban néznek ki, mint eddig, szóval abszolút érződik az Xbox Series X ereje a játék minden aspektusában.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Épp ezért kijelenthető, hogy bár olyan nagy exkluzívok nem járnak az újgenerációs Xboxok mellé, azért ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs mivel játszani, sőt épp ellenkezőleg: a korábban megjelent címek felújított verziói is szemmel látható javulást képviselnek az előző kiadásukhoz képest, így ezeket elindítva egyből érezni fogjuk, hogy itt bizony történt egy generációváltás.