• Coppola a producerekkel vívott harcok miatt barátját, Scorsese-t ajánlotta a Keresztapa 2 élére
  • A stúdió más rendezőket keresett, ezért Coppola végül elvállalta a direktori pozíciót

Amikor a nagy gengszterfilmes rendezőkről beszélünk, óhatatlanul előkerül Mervyn LeRoy (Szökevény vagyok), John Huston (Aszfaltdzsungel), Brian De Palma (Sebhelyesarcú), Quentin Tarantino (Ponyvaregény), Guy Ritchie (Blöff), Francis Ford Coppola (Keresztapa) és Martin Scorsese (Casino) neve. Hogy ki melyik maffiafilmet kedveli a legjobban, sokat elárul a személyiségéről, írja a Far Out magazin. Ugyanakkor érdemes eljátszani a gondolattal, hogy mi lett volna, ha egy-egy klasszikust más rendezett volna meg. Ilyen cserére a fiatalkoruk óta baráti kapcsolatot ápoló Scorsese és Coppola között majdnem sor került, hiszen utóbbi szívesen átadta volna társának a Keresztapa 2 rendezését.

Coppola segítség gyanánt adta volna át a direktori pálcát az ekkorra már csekély ismertséget szerző kollégájának. Előbbi óriási sikert aratott és néhány Oscart is bezsebelt a Keresztapa első részével, népszerűségét pedig közeli kollégáinak menedzselésére fordította: producerként állt Scorsese bemutatkozó gengszterfilmje, az Aljas utcák és George Lucas korai mesterműve, az American Graffiti mögött. Előzékenysége mellett azonban a Keresztapa készítésével járó nyomasztó teher is szerepet játszott a felajánlásban. Coppola gyakran vívott éles harcot a producerekkel. Az Apokalipszis most forgatása alatt például idegösszeroppanás közeli állapotba került, ami befolyásolta későbbi pályáját is.

mv5bmtqymdc0ody1ov5bml5banbnxkftztgwmdi4njiwmjev1.jpg
(A kép forrása: IMDB)

Mivel a stúdió nem fogadta el Scorsese-t és olyan alkotókat keresett fel a megüresedett posztra, akiknek nem szívesen adta volna át a stafétát, Coppola végül elkészítette a folytatást. Az első epizódnál lényegesen sötétebb, a Család romantikus mítoszát félbetörő, illetve kevésbé lineáris történetvezetésű opusz született. „Szimfóniára emlékeztető mesteri rendezés, mintha csak egy kiváló karmester vezényelné a zenekarát. A líraiság legmagasabb csúcsain jár. A Keresztapa 2 a kedvenc Francis Ford Coppola filmem” méltatta – Scorsese. Különösen bravúros, hogy Coppola 1974-ben két kultikus művet tett le asztalra, ekkor rendezte a Magánbeszélgetés című egzisztencialista pszichothrillert. A modern világ gépezetében felőrlődő, a rendszer figyelme elől menekülni képtelen egyén történetét felvezető előzetest alább láthatjátok.

Scorsese végül 1976-ban tett szert világhírnévre a Taxisofőr című bosszúthrillerrel. Legsikeresebb maffiafilmjeit, például a Nagymenőket és A Wall Street farkasát a kilencvenes évek elején, illetve az ezredfordulót követően készítette el. Belekóstolt a sorozatok világába is, a Gengszterkorzót követően pedig most hasonló szériát tervez. Ti kedvelitek a műfajt? Kik a kedvenc gengszterrendezőitek és -színészeitek? Várjátok Coppola grandiózusnak ígérkező sci-fijét? Írjátok meg kommentben!