...amely minden bizonnyal arra a helyre repíti el, ahol a Prince of Persia - The Sands of Time-hoz fognak felvenni jeleneteket. S bár a forgatás beindult, még semmit sem tudunk a szerepek leosztásáról, és arról, hogy a 66 éves, tapasztalt, ám nem éppen akciódús filmjeiről híres rendező megállja-e a helyét. Az előbbi kérdés, mondhatni az évtized egyik legnehezebbike. A hercegnek a játékban hosszú barna haja, és jellegzetes arcvonása volt, mozdulataival mellesleg még Neo-t is megszégyenítette. Aztán alig egy éve kiderült, hogy egy francia technológiával fogják megoldani a hihetetlen kombókat; így a kör továbbszűkült, hiszen kell egy bizonyos állóképesség, e digitális technikát jobban elhanyagoló technikához.



Megmondom őszintén, jobban örültem volna. ha Michael Bay-re bízzák a rendezői teendőket. Olyan filmekkel, mint a Szikla, Armageddon, Bay Boys, vagy a tavalyi őrülettel, vagyis a Transformers-zel a háta mögött, az akcióra biztos nem lehetett volna panasz. A romantika sem szorult volna háttérbe, és emellett eszméletlenül látványos lett volna e szórakozató ipari termék. Nem is tudom miért beszélek ilyen pesszimista hangvétellel, ráadásul múlt időben... még itt áll előttünk, és a stáb előtt közel másfél esztendő, így még korai lenne elhamarkodottan ítélni. Mielőtt félreértene valaki: Mike Newell ellen sincs semmi kifogásom, a neve garancia arra nézve, hogy a Prince of Persia adapáció bővelkedni fog mind mondanivalóban, mind áll-leejtős elemekben. Csak éppen a harc az az elem, melyre nem biztos, hogy elég figyelmet fognak fordítani. (A csata hatványozottan fontos, főleg a Two Thrones-ban, mikor a sötét herceg színre lépésével két dimenzióban folyik a hacacáré.) Elismerem, Newell munkásságát, főleg a Tűz Serlegét, mely a legjobb Harry Potter moziként vonult be számomra a nagykönyvbe, csak éppen azért imádkozom, hogy Jordan Mechner figyelmeztesse a rendező urat, mind a mentális, mind a valós konfliktusok fontosságára.

A fennmaradó kérdések sem kevésbé fontosak: Ki tölti be a Vezír, illetve Farah hercegnő szerepét? Lesznek-e olyan fantáziadús karakterek, az újonnan bejelentettek, mint az eddigiek. (Ugyanis a "vászonraszabott" történet szerint más is megmenekül a homok elől). Mondhatnánk erre, hogy "Time only knows", de másfél év alatt sok konkrétumot nem hallottunk e művel kapcsolatban; azon kívül, hogy Jerry Buckheimer (Karib-Tenger Kalózai trilógia) producerként fog közreműködni. Itt felmerül a probléma: vajon mi a helyzet a korhatárral? Mivel Disney nevével fémjelzett alkotásról beszélünk, így biztos nem lesz több 12-nél, viszont (lásd Karib-Tenger Kalózai - A Világ Végén) lehet, hogy tartalmazni fog túlkapásokat, melyek könnyedén redukálhatják az élményindex telítettségét. Van miért aggódni, no nem a jelenlegi stáblista, hanem azok miatt, akik még csatlakozni fognak a gárdához. Szerény véleményem szerint a Prince of Persia többet érdemel annál, mint hogy csupán egy jó filmnek tituláljuk...