A képregényhősök megszállták a mozikat. A Marvel és a DC univerzum évente, akár több szuperhős filmet is kidob. Gyakorlatilag nyugodtan hátra dőlhetünk, ha a Marvel egy új filmjére ülünk be. Tudjuk, hogy profi lesz, hiszen már tökéletesre van polírozva a gépezet és mostanában mernek merészebb vizekre is evezni. Aki látta a Polgárháborút és a Doctor Strange-t tudja miről beszélek. A Marvelben viszont a sikerei ellenére is megmaradt a kísérletezési vágy. Így logikus volt, hogy a TV-t is betámadják szuperhős tematikájú sorozatokkal. Hiszen a sorozatok az elmúlt 10 évben elkezdtek a filmek fejére nőni színvonalban.


Az első ilyen próbálkozásuk a Disney saját csatornáján jelent meg az ABC-n. A sorozat pedig a S.H.I.E.L.D. ügynökei lettek, ami a 4. évadát tapossa. Én rettentő elfogult Marvel rajongó vagyok, de ez a sorozat számomra szinte értékelhetetlen. Full gagyi az egész, unalmas, béna színészek, gyökér karakterek. Az első évadot sem bírtam végignézni. Egyetlen egy dolog érdekel belőle, hallottam, hogy behozták a Szellemlovast, szóval azokat a részeket tuti megnézem egyszer, de ezek a béna Hydra kavarások, meg Coulson ügynök marhaságai rohadtul nem érdekelnek. Egyébként valószínűleg érzi a bénázását a Marvel is, mert még mindig nincs megerősítve, hogy lesz-e 5. évad. A nézők meg szivárognak el folyamatosan az adatok szerint.


De hagyjuk is az ABC-t. Térjünk át a fontosabb platformra. Szóval a Marvel meglátta az üzletet a streaming szolgáltatókban, akik akkorára nőttek már, hogy saját sorozatokat kezdtek el gyártani, nagyon magas színvonalon. Ilyen például a Netflix is, ami már Magyarországon is elérhető hivatalosan. Na de hogy is működik ez? Kell hozzá internet, egy felhasználói fiók, valamilyen eszköz (tablet, okos tv, Macbook, PC) és egy bankkártya. Regisztrálsz, előfizetsz és... ennyi. Ott vannak a tartalmak és már nézheted is a filmeket és sorozatokat. Leginkább eredeti nyelven. Ez egy fontos álláspontja a Netflixnek. Minden eredeti nyelven van fent, nem készítenek szinkront. Max a felirat. Bár, néhány országban van saját szinkron is ahogy nézegettem, de ezt most hagyjuk. A szolgáltatás lényege és legjobb része az, hogy borzasztóan kényelmes. Nincsenek időpontok és heti leosztások az epizódoknál. Ha elkészül egy sorozat feltöltik a teljes évadot és már nézheted is. Akkor amikor akarod, akár 1080P minőségben is. Megállíthatod amikor akarod, reklámok nélkül.


Egy friss, új és előremutató szolgáltatás a Netflix, így nem is volt kérdés, hogy hasonló sorozatokat kell készíteni erre a platformra. A filmek ugye kolosszális blockbuster produkciók, nagyok, hangosak, csilli-villik. Mindig valami óriási katasztrófát kell megakadályozniuk a hősöknek. Globális problémákat. Na de mi van a "kisebb" problémákkal? Mikor utcai szinten vannak gondok, amik ugyanúgy nagy fenyegetések az emberekre nézve. Egy korrupt politikusra, egy embercsempész hálózatra, a földközeli mocsokba nyilván nem fog beletenyerelni Tony Stark, Thor vagy valamelyik nagyobb Bosszúálló. Kik védenek minket a mindennapi fenyegetésektől? Ez a gondolat akadhatott be valakinél egy meetingen és hála a Marvel képregényeinek már jött is a megoldás: a The Defenders nevű formáció. Ugyanúgy, ahogy a Bosszúállóknál is, itt is rengeteg tag megfordult már az évek során, így jól kellett megfontolni, hogy kik legyenek a majdani csapat tagja. Az elképzelés hasonló volt, mint a filmek esetében. Mindegyik hős megkapja a maga sorozatát, aztán egy külön sorozatban összeállnak és had szóljon. A különbség viszont a hangulatban és a tónusban volt. Nem akartak megint csodaembereket, megkérdőjelezhetetlen erkölcsű jófiúkat. Azt akarták, hogy az egész Defenders dolog, földhözragadtabb legyen, komor, sötét, mocskos és véres.


Az első ilyen sorozatnak mindenképpen egy olyan hőst kellett bemutatnia, aki ismertebb. Így nem véletlen, hogy ez Daredevil lett, vagy magyar keresztségben a Fenegyerek. Egy vak, hithű keresztény, aki ügyvédként dolgozik, csak becsületes embereket véd. Titkon viszont harcművész, felerősödtek az érzékei vaksága okán és a vegyi anyagok, amik vakságát okozták egy különleges képességgel ruházták fel amit radarösztönnek hívnak. A sorozat pedig nem is különbözhetne jobban a mozifilmektől. Szinte rögtön az első epizód elején egy csurom véres nőt látunk késsel a kezében egy hulla felett. Az akciók iszonyatosan kemények, a hangok ahogy csattannak a pofonok nagyon élethűek. Eszméletlen jók a harci koreográfiák. Mindenki figyelmét felhívnám az első évad második részének végére. Ahol egy folyosón, Daredevil, nagyjából egy öt perces, vágatlan jelenetben veri szét a ruszki gengsztereket. Nem akartam hinni a szememnek, hogy ilyet lehet csinálni egy sorozatban! Köpni nyelni nem tudtam, olyan rohadt jól nézett ki. Lényeg a lényeg, a sorozat, technikailag csillagos ötös! A vágás, az operatőri munka, a hangok, vérprofik.


De nem csak ezen a szinten brillírozik a sorozat. Maga a gondolatiság, hogy egy ember, egy ügyvéd, aki tényleg hisz a törvényekben, a jogban, annyira elkeseredik, hogy igazságosztónak áll. Ez azért elég kemény és soha nem láthatnánk ilyen szintű ellentmondásos figurát egy Marvel filmben. Ráadásul ugye keresztény is. Ne ölj, be bántsd fele barátodat stb. Matt Murdock folyamatosan vívódik, hogy jó-e egyáltalán amit csinál. Eszméletlen jól felépített figura és az őt megformáló Charlie Cox (Gengszterkorzó HBO sorozat) eszméletlen jól játszik. Szintén egy HBO sorozatból, a True Bloodból érkezett Deborah Ann Woll. Kate szerepében is nagyon ügyes. Bár a manírjai legtöbbjét láthattuk már a vámpíros sorozatban. Ő az ügyvéd első ügyfele, később pedig a titkárnője lesz a fiúknak. Fiúk, hiszen az ügyvédi irodát Matt egy barátjával, Foggyval indította. Ő elsőre úgy tűnhet, hogy a kötelező köpcös sidekick, de olyan jól használták ezt a sablon figurát, közel sem sablonos módon, hogy az példátlan. Nem megyek bele részletekbe, aki nem hiszi nézze a sorozatot. Elden Henson pedig szintén jól hozta ezt a figurát.


Az első évad legnagyobb aduásza (a Pókember rajzfilmsorozatban erre fordították a Kingpint) viszont Wilson Fisk, a Vezér. Vincent D'Onofrio alakítása... szavak nincsenek. Egy óriási fazon, aki rendkívül elegáns, jó a beszélőkéje, már-már zavaróan előzékeny és pillanatok alatt válik vadállattá, aki képes levágni egy kocsi ajtóval egy ember fejét, mert az megzavarta a vacsoráját és felhívta rá a vendégek figyelmet. Eszméletlen ez az ember! Maga a figura is teljesen elüt a szokásos Marvel gonoszoktól. Például nem egysíkú idióta (Thor 2, Ant-Man). Fisk végig hihető figura. Nem a világot akarja elpusztítani, nem zsarnok akar lenni. Egyszerűen van egy álma, hogy New Yorkot másmilyenné tegye, szerinte jobbá és ehhez bármit felhasznál. Szövetségre lép a város alvilági figuráival, osztozkodnak a város felújítási projektjein. A sorozat az első Bosszúállók film után indul, amikor Loki serege és a hősök szétverték New Yorkot. Az ingatlan piac és az építkezés ezért felvirágzott, amire lecsapott a maffia, a triád, a jakuzák és Fisk. Az első évad tehát Matt önbíráskodó karrierjének kezdeteit mutatja be, hogy hogyan próbálja vezetni ügyvédi irodáját, hogyan próbál szembeszállni a város korruptságával és minden utcai szintű gazságot elhárítani. --Hiszen ezekkel nem foglakoznak a Bosszúállók-- És hogy ő maga ezt hogyan éli meg. Mivel próbálja alátámasztani ezeket a kérdéses cselekedeteket. És mivel van idő elmélázni erkölcsön és más egyéb nyalánkságokon, a sorozat használja is ezt. Szóval aki állandó bunyókra számít az csalatkozhat. Ez a sorozat nem csak a szemet akarja szórakoztatni.


Maga a figura nagyon hasonlít Batmanre. Például ő sem akar embert ölni, viszont ha azon múlik hát megteszi. Az első évadban közel jár a halálhoz, hát felgyújtja ellenfelét. Szükség törvényt bont ugye. De egyébként is rendkívül brutális módon bánik el az ellenfeleivel amit a 12+os mozifilmek egyszerűen nem vállalhatnak be. A sorozat egy fontos mellékkaraktere Claire, egy ápolónő, aki alkalmanként összeférceli hősünket. Ő egyébként az összes Marvel/Netflix sorozatban feltűnik, kisebb-nagyobb játékidővel. Egyébként Rosario Dawson játssza és nagyon jó! A Daredevil azért is lóg ki testvérsorozatai közül, mert eddig ő az egyetlen, aki megkapta a második évadát. (Persze jön a többieknek is, talán még az Iron Fistnek is, sajnos). Nézzük is mit kaptunk a második évadtól: Daredevilt ha nem is szereti New York, de tudják, hogy próbál jót cselekedni. Az ügyvédi iroda is egész jól fejlődik, Matt és Karen szinte már egy pár.


Szerencsére nem vált át a sorozat rózsaszín cukormázas lófüttybe, mert megjelenik a kedvenc Marveles antihősöm, Frank Castle, a Megtorló. Ordítottam az örömtől amikor megtudtam, hogy ezt a sztoriszálat fogja felgöngyölíteni a Daredevil második évada. Akkor meg már magamon kívül voltam mikor kiderült, hogy John Bernthal játssza majd. Ő volt a The Walking Deadben Shane. Frank úgy véli, hogy az önjelölt hősök csak félmunkát végeznek. Nem lenne szabad a gonosztevőket élve elengedni, így ő mindet kivégzi aki az útjába kerül. Legyen az maffiózó, motoros banda tagja, vagy pedofil. Szóval harc lesz a két hős között, de nem csak pitty-putty és ökölharc. Sokkal jobb, amikor beszélgetnek. Amikor mindketten felhozzák az érveiket és vitáznak egymással. És a legijesztőbb, hogy Frank sokszor nagyon is fején találja a szöget. Daredevil pedig megijed, hogy lehet hogy igaza van ennek a fickónak, de őt látva jön rá, hogy nem akar olyan meggyötört és szélsőséges lenni, mint Frank. És ahogy a leendő Megtorló tökéletesen megfogalmazza: "Csak egyetlen rossz nap választ el téged attól, hogy olyan legyél mint én." Félelmetes, ahogy előadja magát.


John Bernthal megkapta a lehetőséget, hogy a figura érzékenyebb oldalát is megfoghassa és élt a lehetőségével. A hapsi félholt állapotban elkezdi mesélni a főszereplőnek, hogy hogyan élt a családjával és hogy mészárolták le őket. Annyira hitelesen adja át a figura fájdalmát, dühét... Hihetetlen volt! Másodpercekre voltam tőle hogy ne kezdjek el sírni.


Szóval ja, kapunk végre először a filmek és sorozatok életében, egy képregényhű és remek Megtorlót. A második évadnak ez az egyik fele. A másik fele pedig, kicsit elrugaszkodik a földtől és behozzák a misztikusabb szállakat. Feltűnik a Kéz nevű nindzsa klán, akik valami mágikus fegyvert akarnak megszerezni és felbukkan Matt régi szerelme Elektra a bérgyilkosnő is. Kicsit féltem tőlük mikor megjelentek. Hiszen pont a hihetősége volt az egyik erénye az első évadnak, most meg felbukkannak a fazonok, akik hullák felélesztésre is képesek. Hogy fog ez homogén maradni, hogy simul bele ebbe az utcai mocsokba? Meglepően jól. Nem tolják túl a fantasy vonalat, kis adalékként megszórják vele a sorozatot, nagyon is jól áll neki. Minden karaktert előre mozdít valamilyen irányba a második évad, Karenre érezhetően nagy hangsúlyt fektetnek. Nem vennék rá mérget, hogy a Daredevil 3. évada miatt. Itt is inkább a Megtorlót próbálta jobb irányba terelni. Hozzáteszem 0 eredménnyel, ami nekem nagyon tetszett. De legalább meghallgatta. A második évad tehát sokkal több szálat mozgat. Daredevil contra Megtorló, magánéleti krízís (régi szerelem és új), a szuperhősködés negatív hatásai a civil életre és munkára. A Megtorló jogi védelme, a Kéz, Elektra. Túlzsúfoltnak tűnhet, de bitang jól megoldották és fűzték össze a szálakat!


Az a helyzet, hogy engem teljesen levett a lábamról ez a széria. Odáig is elmernék menni, hogy ez a Marvel Sötét Lovagja. Önmagában is megállja a helyét, nem kellenek hozzá a filmek. Azok csak pluszadalékok. Egyébként a sorozatok is utalgatnak oda-vissza egymásra és a többi Marveles filmre is. Szóval tényleg érezni, hogy ez is része az nagy MCU-nak. A négy sorozat közül ez a kedvencem. Legközelebb pedig a nagyszájú Jessica Jones-t mutatom be.