- Eredeti cím: Kick-Ass 2

- Műfaj: Akció, vígjáték

- Rendező: Jeff Wadlow

- Forgatókönyv: Jeff Wadlow

- Szereplők: Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz, Christopher Mintz-Plasse, Jim Carrey

A 2010-es Kick-Ass, - magyar fordításban Ha/Ver - szinte mindenkit levett a lábáról! Szerették a nézők és a kritikusok is, ezt a teljesen őrült képregény feldolgozást! Sokan már most kultusz filmnek tartják, és az egyik, legjobb, ilyen tematikájú filmnek. Én is szerettem az első részt, de nekem voltak vele problémáim! A film második fele, túlságosan komolyan vette már magát, ami engem nagyon kizökkentett és meg lehet érte kövezni, de engem sokszor zavart Hit Girl. Poén ide vagy oda, engem nem lehetett megetetni, egy 13 éves gyilkoló géppel. Ettől függetlenül, egy nagyon jó filmnek tartom a mai napig, még ha kedvencnek nem is. A második részre kíváncsi voltam, de nem voltak túl nagy elvárásaim, így ültem le a film elé.

Néhány évvel járunk, az első rész eseményei után. Kick-Ass, bár visszavonult, nagyon hiányzik neki a bűnüldözés. Ezért csatlakozik, egy frissen alakult szuperhős csapathoz. Hit Girl pedig megpróbál, a nevelőapja kedvében járni és éli, az átlag tinik életét, ami számára maga a pokol! Red Mist sem képes nyugton maradni, azok után, hogy Kick-Ass elintézte az apját. Egy új alteregót vesz fel, és maga mellé toboroz egy szupergonosztevő csapatot, majd háborút indít Kick-Ass ellen.

Kitérnék először a film fordítására. Magyar szinkronnal néztem a filmet, és nagyon örültem neki, hogy az illetékesek hallgattak, az első részt érő kritikákra. Így a film címét sem fordították le, és a két fő karakter neve is megmaradt, eredeti, angol formában! Sokan hálásak vagyunk ezért! Azért már kevésbé, hogy a többiek nevét mind lefordították megint. Big Dady-ből Fő Fater lett (az elsőben még Vér Profi volt), Night Bitch... őőő... Hát az tükörfordítás lett, azzal igazából nem is volt bajom, viszont Mother Fucker, huhhúú! Már a trailer nézésekor röhögtem, hogy mit kezdenek majd ezzel a névvel, mert ez tényleg nagyon alpári! Ezt meghagyhatták volna angolul is, de nem! Mutter Bever! Megismétlem, Mutter Bever! Krisztus szíve, ez miért kellett?! Annyira erőltetett és nevetségesen rossz, hogy az óborzalom! Nem értem, ki szerint vicces ez a név? Van ilyen ember? Egyébként a név mizériát leszámítva, nem volt baj a szinkronnal. A legtöbb karakternek, megmaradt a korábbi hangja, illenek is a színészekhez. A párbeszédek viccesek és nagyon, nagyon obszcének! Aki allergiás az ilyesmire, az bele se kezdjen a filmbe, mert itt káromkodnak nyakra-főre! Nyilván attól nem lesz valami vicces, mert csúnyán beszélnek, de az előadásmóddal el lehet ezt adni, illetve, ha van miértje és itt nem is hat öncélúan a dolog. Viszont sokakat fog felháborítani, a film humora, meg úgy az egész stílusa. Az biztos, hogy ehhez a fajta viccelődéshez kell, egyfajta nagyon morbid nyitottság.

A Kick-Ass második részében visszavettek a drámából - persze vannak drámai jelenetek - de nem fordul át a film második fele abszurd vígjátékból, valami teljesen mássá. Ízlés dolga, hogy ezt ki hogyan reagálja le, én örültem neki, mint mondtam, engem az első rész második fele, eléggé lelombozott. Sokkal inkább groteszk vicc az egész film, mint az első. Laza és csak akkor kell komolyan venni, amikor nagyon muszáj. Ez tetszett. Az már nem, hogy olykor túlzásokba estek! Néhány poén eléggé erőltetettre sikerült. SPOILER veszély miatt nem mennék bele részletekbe, de van egy Hit Girl által elkövetett megtorlás, és egy Mother Fucker-höz köthető rész, ami... Körül írni sem merem, miről van szó! Egyszerűen csak undorítóak és egyáltalán nem adnak hozzá a film értékéhez, inkább elvesznek belőle! Nem sok ilyen jelenet van a filmben szerencsére, de amikor van, akkor is túl soknak érzi az ember. A film egyébként vicces, jók a poénok, a szövegek, a helyzetkomikumok. Az a bizarr jelenet, amikor Mindy és az új ismerősei, nézik azt a nyálas videoklipet, az telitalálat! Ügyes kis gyomros, a tini lányok, "trendi" agymenéseinek! A szuperhős lét kiforgatása, továbbra is üt, mint a buszkerék és most ízelítőt kapunk, hogy milyenek lehetnek a szupergonosztevők is! Ami nagyon jó ötlet volt, élvezet nézni ezeket az idiótákat is.

Látvány és akció szempontjából, a Kick-Ass második része, maradt az, amit az első rész már megalapozott. Szándékosan ultra gáz jelmezek és véres brutalitás. Nem spóroltak a CGI vérrel és a durvábbnál durvább halálnemekkel, ettől függetlenül akadnak hibák, például a vágás. Túl gyakran alkalmazzák őket, ezért nehezen követhetőek, főleg a közelharci jeleneteknél, az 1v1 bunyóknál. Az operatőr is, néha idegesítően rángatja a kamerát. Fejfást tud okozni sok embernél. Valamit érezhettek ezzel kapcsolatban az alkotók is, mert nem minden jelenetnél van ám ez így. Az autós üldözésnél visszafogták magukat és a film végi tömegbunyónál is. Remélhetőleg leszoknak ezekről a módszerekről a filmesek, mert nem minden film lesz ettől menő! Egyébként az akció jelenetekkel nincs gond. Látványosak, brutálisak, jó a koreográfia csak hát a vágás ront az összképen.

Meglehetősen egyedi és sajátos stílusa volt, már az első Kick-Ass filmnek is, amire nem mindenki fogékony. Nincs is ezzel baj. Arra viszont senki se számítson, hogy a második rész majd valami egészen más élménnyel fog szolgálni. Ugyanazt a szélsőséges, a megszokott filmes stílusoktól teljesen elütő fegyverarzenált vonultatja fel, mint az első rész. Úgyhogy aki az első részt sem szerette, az megspórolhatja magának a pénzt és az időt, amit a Kic-Ass 2-re szánna. A fentebb említett két jelenetet leszámítva, egyszer sem éreztem kényelmetlenül magam, a film nézése közben, végig lekötött. Üres járat nincs, mindig történik valami, ami a filmre irányítja, a néző figyelmét. Simán el tudtam lazulni, és jól szórakoztam a mozin. Aki egyébként megnézi a filmet, mindenképpen várja meg a stáblista végét is! Érdekes dolgot fog látni.

Aaron Taylor-Johnson, most is nagyon jól hozza a főhős figuráját, bár kissé furcsa, hogy most ennyire kigyúrta magát. Már nem tűnik annyira bénának, mint az első részben és nem is az! Sokkal tökösebb lett Kick-Ass karaktere. Chloë Grace Moretz Hit Girl-jéről pedig végre elhittem, hogy tényleg veszélyes. Nyilván baromság, hogy egy tini lányka össze-vissza gyilkol, de nálam így már működik az a vicc, ami az elsőben nem annyira. Egyébként meglepően jól hozza a drámai jeleneteket, és vicceseket is, egy rossz szavam sincs rá! Tetszett az ő történet szála, ahogy próbált beilleszkedni a "normális" életbe. Christopher Mintz-Plasse, mint főgonosz, egyszerűen pazar! Full retardált a fickó, mégis elhiszi magáról, hogy ő mekkora gengszter, minden mondata aranyat érő baromság! Talán rajta nevettem a legtöbbet! Na és itt van még nekünk Jim Carrey! Imádom ezt a hapsit! Kívülről fújom mindkét Ace Ventura film, teljes szövegét! Sajnos mostanában eléggé eltűnt. A pingvines filmjét meg sem néztem, elég volt a trailer. A fantasztikus Burt Wonderstone, pedig óriási csalódás volt! Egyedül Jim Carrey miatt tartom egyszer megnézhetőnek, de nagyon keveset szerepelt a filmben.
Sajnos itt is ez a nagy helyzet, pedig a figurája érdekes, és nagyon jól is alakítja a mester. Az új karakterek közül, ő volt a kedvencem. A többi új mellékszereplő, még annyi teret sem kapott, mint ő, de igazából nem is annyira érdekesek. Belőle viszont tényleg sokkal több kellett volna!

Ha esetleg mégsem érdekli az embert a Kick-Ass 2, akkor is érdemes odafülelni zenei válogatásra! Pazar! Ugyanolyan, mint maga a film! Pörgős, laza és fékezhetetlen! Henry Jackman és Matthew Margeson remek munkát végeztek! Sokan talán nem is sejtik, milyen nehéz lehet zenéket összevadászni egy filmhez! Itt valamit nagyon elkaptak, piszkosul illeszkednek a dalok, a film hangulatához! Aki teheti, hallgasson bele, teljesen vállalható zenékkel fog találkozni. Most is pörög nálam!

Én élveztem a Kick-Ass 2-őt, bár tény, hogy nem ültem le olyan nagy elvárásokkal, mint a legtöbb ember! Nem is nagyon értem azt az ekézést, amit a film kap világszerte. Illetve értem, csak nem szimpatikus. Nem tartom különösebben mérvadónak egyik filmes oldal pontszámait sem, de az IMDb, jelenlegi 7.1/10-es értékelése, szerintem teljesen korrekt! Kedvenc nem lesz, az első sem az, de tetszett. DVD-n még tuti megnézem majd!

7/10