- Eredeti cím: Riddick

- Műfaj: Akció, sci-fi

- Rendező: David Twohy

- Forgatókönyv: David Twohy

- Szereplők: Vin Diesel, Jordi Mollá, Matt Nable

Vin Diesel pályafutása, majdhogynem egyetlen vállalható szerepével tért vissza idén. Riddick, egy igazi antihős, egy hidegvérű, számító, profi gyilkos, pont emiatt szerették meg az emberek. A mindig jó, becsület lovagjai, már a kétezres évek elején is unalmasak voltak, így igazi felüdülés volt ez a karakter. Az első rész, egy kisköltségvetésű túlélő horror volt, ami nem reformálta meg a műfajt, csak éppen nagyon ügyesen használta, a más filmekből elcsent összetevőket, és ugye, egy elég furcsa figura volt a főszereplő. Mégis működött, mert egy elemi félelmünket használta ellenünk a film. A sötétségtől való félelmet. A második rész, már egy univerzum megmentős sci-fi volt, amit sokan utálnak, én még azt is szerettem. Az első két film közé, még beékeltek egy animációs filmet is, és kapott két előzmény sztorit is, videojátékok formájában. A harmadik film előzményét, motion comic formában is megismerhetjük. Szóval akárhogyan is, de ez egy népszerű franchise. Nem mondhatnám, hogy nagy elvárásokkal közeledtem a film felé, nem is igazán tudtam mit is várjak. Mégsem pozitív élménnyel távoztam a film után.

Riddick, a Necromonger-ek uralkodója lett az előző rész végén. Mindez nem különösebben foglalkoztatja, és úgy dönt, hogy megkeresi a szülőbolygóját. Újdonsült népe viszont átveri, és egy furcsa, ragadozókkal teli planétára dobják ki a kopasz gyilkost. Riddick, egyedül találja magát, ezen az ismeretlen helyen, senki másra nem számíthat, csak magára. Később néhány zsoldos megtudja, hogy Riddick ezen a bolygón tartózkodik, és elindulnak, hogy begyűjtsék a vérdíjat. A sötétben látó, profi mészáros, a tőle szokott módon fogadja őket.

A második rész rossz fogadtatása, és mérsékelt anyagi sikere miatt, az alkotók úgy döntöttek, hogy visszatérnek az első rész stílusához, és kisebb költségvetéséhez. Ez látszik is a filmen, egyáltalán nem hasonlít a film képivilága, a második rész epikus, és elképesztően stílusos látványvilágához. Kevés a helyszín, de azok legalább tisztességesen néznek ki. A film, valóban sokkal inkább hasonlít az első részre, de nem sikerült mindent úgy megvalósítani, ahogy azt David Twohy és csapata elképzelték. Menjünk azért sorjában. A film, nagyjából első negyven perce, valóban a túlélésről szól! Riddick elég durván megsebesül, eddig sosem látott lényekkel kerül szemben. Ebben az etapban azt láthatjuk, ahogy Riddick felkészül, fegyvert készít, mérget kever, megszelídít egy őshonos állatkát, felméri a terepet, ilyesmik. Sokan mondták, hogy hasonlít Bear Grylls sorozatára ez a negyven perc. Tudom, hogy miről van szó, de egy részt nem láttam még belőle. A lényeg viszont az, hogy ez a szegmens piszkosul jó! Tetszett, hogy mertek valami mással próbálkozni. Sokkal, de sokkal jobb lett volna, ha ezt a stílust viszik tovább a teljes játékidőben, mondjuk 80-90 percben. Az alkotók viszont nem bíztak saját elképzelésükben, és elkövették a legnagyobb hibát, amivel borul is az egész film.

Riddick, nagyjából negyven perc után, kikerül abból a kanyonból, ahová a film elején kerül, majd talál egy kis állomást, ide pedig megérkezik két zsoldos csapat és... Na, igen. Itt, még egy kis ideig működik a film, ahogy a sötétben settenkedve elkezdi levadászni, az egyébként teljesen töketlen, és IQ light harcosokat. Ezután viszont megtörik a film lendülete, és a maradék kreativitás is megszűnik létezni, majd a Riddick elkezdi pofátlanul és erőltetetten nyúlni a Pitch Black-et! Komplett jelenetek, beszólások és helyzeteket ismételnek meg, fele annyi sikerrel:
Riddick, rabláncra verve csücsül, majd elkezdi azt rángatni, ahogy közelednek a lények. "Nem tőlem kell a legjobban félni". Még az űrhajók aksijai körüli bonyodalmaknak is időt szentelnek. Ehhez kapcsolódik egyébként, a film legfárasztóbb és legröhejesebb jelenete. 6-7 percig vergődnek egy szekrény előtt, amiben az aksik vannak, az ajtón pedig egy bomba, és latolgatják, hogy vajon Riddick megbabrálta-e a bombát, avagy nem. Drága kenyér... de idegesítő volt!

A végén persze össze kell fogni a zsoldosoknak és Riddick-nek, mert jönnek a szörnyek! A stáb biztos ráfogja, hogy ezek a jelenetek, igazából főhajtások a nagy előd előtt. Púder! Egyáltalán nem érződik annak, sokkal inkább süt belőle az ötlettelenség és 'szipp' érzitek ezt? Izzadtság! Antal Nimród, Ragadozók filmjében, remekül használta a visszautalásokat, és ott lehetett érezni a tiszteletet az alapmű felé. Itt, ebből semmi nem jön át! Mondtam én, hogy jobb lett volna megtartani, a "Túlélés törvényei Riddick Edition" stílust.

Technikai szempontból, abszolút felemás a film. Míg a jelmezek és a valódi, kézzelfogható díszletek, nagyon is igényesek, addig a CGI, néha kifejezetten ronda, vagy éppen hogy megüti az elfogadható szintet. A légmotorozás például, valami ordenáré ronda volt. A vadállatok viszont baromi jók és kellően visszataszítóak! Még Riddick ölebe is egészen élethűen mozgott, mint egy igazi kutya. Bár eléggé kilógott a környezetből olykor-olykor. Illetve az akciók is egészen pörgősek voltak és látványosak, bár nem olyan emlékezetesek, mint amiket az első két részben láthattunk. Erről van egy elméletem, később még kitérek rá. Ami még jó pont, hogy az akciójeleneteknél nincs szétszabdalva a film, mint a legtöbb mai alkotásnál, és az operatőr is tisztességesen végezte a munkáját. A haláleseteknél kellően fröcsögött, aminek fröcsögnie kellett, és már most megelőlegezhetjük a filmnek, az év "bad ass" jelenetét. Az egyik Red band trailer frankón le is lőtte, ha tehetitek, kerüljétek el! Zenei fronton pedig, semmi emlékezetest nem tudott felmutatni a Riddick. Teljesen semmilyen, totál átlagos zenék vannak a filmben, amik igazából akármi másban is lehetnének. Egyedül az eredeti Riddick muzsika jó, de az csak nagy ritkán csendül fel.

A film hosszával is bajom volt. Egyre többször hangoztatom, - és nem csak én - ezt a problémát. Két óra! Miért? Miért kell minden filmnek ma már, minimum két órásnak lennie? Attól még nem lesz jobb egy film, hogy hosszú! Főleg a Riddick nem, mert a zsoldosok megérkezése után, ahogy írtam elkezdik ismételgetni az első részt és felüti fejét az unalom! Mert már tök ugyanezt láthattuk tizenhárom éve, sokkal stílusosabban és sokkal jobban! Néhány jelenetet fölöslegesen el is húznak, főleg a már emlegetett szekrényes baromságot! Egyáltalán nem indokolt, az ilyen hosszú játékidő. 80-90 percben, teljesen jól működött volna. Maximum 100 percben, de az már a plafon!

Vin Diesel. Én nem utálom a fickót. Van egy erős kisugárzása a vásznon, a hangjával országokat lehetne lerombolni, karizmatikus alak, de nem jó színész. Igazából idáig, csak a Védd magad című filmben láttam színészkedni, amiben el volt hízva és még haja is volt és... Ott nagyon jó volt! Komolyan mondom, aki látni akarja a kopasz titánt, egy jó filmben színészkedni, az repüljön rá! Meg fog lepődni! De térjünk vissza ehhez az alkotáshoz. Riddick karaktere nagyon jól áll Diesel-nek, ez itt sincs másként. Jók a beszólásai, élvezet hallani, ahogy dörmögve mondja az egysorosokat. Csak egy baj van. Vin Diesel öregszik! Ez pedig meg is látszik! Már nem vállal be annyira durva mutatványokat, mint régen, látszik rajta, hogy sokkal lomhább és lassabban mozog. Pont tegnap néztem meg, a Halálos Iramban legutóbbi részét (kövezzetek meg érte, de nekem az tetszett), és ott még teljesen oké volt, de itt már nem. Kár érte, mert akciósztárnak nem lenne ő rossz, de már a végét járja. Így-vagy úgy, ebben a szerepben még teljesen vállalható volt, és Riddick-et nem lehet nem szeretni. Na de a többiek!

A zsoldosokat alakító színészek vállalhatatlanok! Egy normális színész nincs közöttük, nincsenek normális karakterek és mindannyiuk idegesítő, és idióta! Fárasztóan keménykedni akarnak állandóan, cikik a menőző beszólásaik. Rossz nézni és hallgatni őket. Az ember már a megjelenésük pillanatában azért könyörög, hogy patkoljon el mind és minél durvábban. A Pitch Black-ben, sokkal, de sokkal jobb alakokkal akadt össze Riddick! Ezek életképtelen barmok! Az egyik karakter köré egy csavart is felhúztak, de nem igazán működik. Rossz volt a színészválasztás, egy percig nem hittem el, hogy ez az ember az, akinek próbálták eladni. Spoiler miatt nem megyek bele, de ha nagyon érdekel valakit, miről is van szó, az IMDb-n már fel van tüntetve.

Közepes, egyszer nézhető film lett a Riddick. Vannak jó pillanatai, ez tagadhatatlan, de legalább annyi negatívuma is. Igazából ez az egész Riddick dolog, szerintem már kifulladt és kár lenne tovább erőltetni, már itt sem működött igazán. Nem kellene tovább rontani ezt a szériát. Egy megnézésre bőven ajánlható, de meg sem közelíti az első rész színvonalát, pedig az esélye megvolt rá.

6/10