Először is szeretném hagsúlyozni, hogy ez a játék méltatlanul el lett hanyagolva. Szerintem egy egészen kiváló kis játék, melyben minden megvan, ami például egy Elder Scroll's-ban nincs. Megvan a saját hadsereg, saját vár, város sőt, saját országunk is lehet. Nekem még a harcrendszer is jobban tetszik, egyszerűbb, könnyebb: arról vágunk/szúrúnk, amerre toljuk az egeret. Nem kell 241x belevágni valakibe ahhoz hogy meghaljon és nem kell 673 nyilat belelőni az illetőbe hogy végre kiterüljön. Igen, ez szerintem sokkal barátságosabban hangzik. Maga a játék a hagyományos TPS/FPS nézetben zajlik, mint az Oblivion, műfaját tekintve jófajta RPG.



De lássuk az okokat hogy mért is lett elhanyagolva. Adott egy hatalmas kontinens, ahol szabadon garázdálkodhatunk, beállhatunk zsoldosnak, lehetünk egy ország nemesei, vagy éppen királya. ezzel eddig semmi probléma. A baj ott kezdődik hogy az alapból 6 frakció soha az életben nem fog felülkerekedni egymáson. Vannak háborúk persze, de ezek többnyire csak határmenti villongások, érdemi terület foglalás elég ritkán történik. Tehát ha nem állunk be valahova, akkor a játék hamar unalomba fullad, mert semmi nem történik. És itt a legnagyobb probéma: az hogy a játék igencsak élettelen. Ha bemegyünk a városokba, falvakba ugan mozognak az emberek, de semmit nem csinálnak, csak fel s alá vegetálnak. Az egész dolog 4-5 nap után olyan kiábrándító tud lenni, hogy még egy grizzli medvét is szívesebben etetnék meg egy alumínium vödörrel...

De lássunk még egy-két pozitívumot. Ott van például az egész játékmenet. az egésznek egy ilyen "real-time total war" hangulata van, látjuk a kontinenst ahogy grasszálnak rajta a seregek, és ha valakinek neki megyünk, akkor a nézet átvált a TPS/FPS valósidejű csatába, ahol a magunk mozgásán kívül a csapatunk, seregünk mozgását, taktikáját és csatarendjét tudjuk irányítani. Ez nekem nagyon bejött. Ott van még a klasszikus az a fegyver, ruha van rajtad csata közben, amit vettél. Van aréna harc két féle játék móddal. Lehet saját falum, városom, kastályom, országom, minisztereim, hadseregem ÉS bármilyen fúrcsa de feleségem is lehet, habár neki vajmi kevés funkciója van: néha lehet rendezni lakomákat az alattvalóknak, baráti lordoknak és kész. Lehet saját üzemünk a városokban, lehet kereskedni, és persze van jó néhány (de nem túl változatos) küldetés is. Azért csak mellékesen jegyzem meg a küldetéseket, mert a játéknak nincs sztori módja, hanem azonnal a széles szabadság köszönt minket. van ezen kívül egy multiplayer opció, minden játékmóddal ami kell (siege, s&d, tdm stb...), de semmi extra, el lehet vele lenni.

A legnagyobb fájdalom az, hogy én egy kicsit félkésznek éreztem, és ezen még a patcek se tudnak segíteni. Élet kell a játékba, a többivel nincs baj, de élet kell neki!!

Igazából lehet hogy csak én vagyok vak, de nem nagyon láttam a Mount & Blade-del kapcsolatban várakozásokat sehol, ez a játék csak úgy van. Viszont a puszta létezését nagyon is jól csinálja. Ajánlom mindenkinek aki rajong a középkorért, és egy kis feudális hentelésért.

The_Hun